က်န္းမာေရး ဗဟုသုတ စုစည္းမူ႕မ်ား

http://natureenergycares.blogspot.com/

Sunday 25 November 2012

ၾကြက္သားကိုက်န္းမာသန္စြမ္းေစေသာသဘာဝအစားအစာမ်ား

by popozaw on 26.11.2012


ကၽြႏူ္ပ္တို႔ အသက္ ၅၀ ၀န္းက်င္ေရာက္သည္ ဆိုသည့္တိုင္ ကိုယ္ကာယခြန္အားသည္ အေရးၾကီးဆဲပင္ျဖစ္သည္။ ဆစ္ဒနီ တကၠသိုလ္သည္ ပိုသန္မာေသာ ေယာက္်ားမ်ားတြင္ စိတ္ဓာတ္က်ဆင္းျခင္းသည္ မသန္မာေသာ ပုဂၢိဳလ္မ်ားထက္ ၅၀%ေလ်ာ့နည္းသည္ကို ေတြ႔ရသည္။ အသက္ၾကီးလာေလေလ ၾကီးမားေသာ ၾကြက္သားထုထည္သည္ အဆီမ်ားကို ပိုလြယ္ကူစြာ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ေလျဖစ္ျပီး ကိုယ့္ကို ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာထိ သန္မာအားျပည့္ေနေစသည္။


၁။ ဘိန္းေစ့
(ဥပမာ စႏြင္းမကင္းေပၚ ျဖဴးတတ္ေသာ အေစ့ကို ဆိုလိုျခင္းျဖစ္သည္)
နာမည္မွားေခၚထားႏိုင္ေသာ ဤအေစ့တြင္ မရိွမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ အစံုပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ ၎သည္ ၾကြက္သားတည္ေဆာက္ႏိုင္ေသာ ပါ၀ါအစားအစာတစ္မ်ဳိး ျဖစ္သည္။

၂။ ျမက္စားထားေသာ အသား
တျခားအစာေတြ စားေသာ သတၱ၀ါမ်ားကို ေရွာင္ပါ။ ျမက္စားထားေသာ အသားမ်ားတြင္ ပါရိွသည့္ fatty acids သည္ ပိုမို သန္႔စင္က်န္းမာေသာ omega 3 အမ်ဳိးအစားျဖစ္ျပီး သူတို႔တြင္ ကိုယ္ခႏၶာကို အသားတက္ေစျပီး အဆီက်ေစႏိုင္ေသာ conjugated linoleic acids(CLA) လည္း ပါ၀င္သည္။

၃။ အဆီထုတ္ထားေသာ ဒိန္ခဲ(cheese)
မလိုင္ထုတ္ထားေသာ ဒိန္ခဲေပ်ာ့(cottage cheese)ႏွင့္လည္း အစားထိုးႏိုင္သည္။ ၎တြင္ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္မ်ား မ်ားျပားစြာ ပါ၀င္သည္။ ၾကြက္သား ျပန္လည္အားျပည့္မႈကို လွ်င္ျမန္ေစသည္။

၄။ တို႔ဟူး
တို႔ဟူးတြင္ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ အစအဆံုး အကုန္ပါရိွသည္။ ၎တြင္ ၾကြက္သား ျပန္လည္ျပဳျပင္မႈကို အားေပးသည့္ isoflavone လည္းပါ၀င္သည္။ “တစ္ပတ္ကို ၁၁၅ ဂရမ္ ႏွစ္ၾကိမ္ေလာက္စားပါ။” Precision Nutrition မွ သုေတသန ဥကၠဌျဖစ္သူ Ryan Andrews က ေျပာသည္။

၅။ ပဲနီေလး
အဆီခ်ဖို႔အတြက္ ဟင္းရည္တစ္ခု အျဖစ္ လုပ္ေသာက္ႏိုင္ရံုမက “ဤပဲမ်ားတြင္ ပရိုတိန္း၊ ဗီတာမင္ဘီႏွင့္ ဇင့္တို႔ျဖင့္ ဖြဲ႔စည္းထားျပီး ေကာင္းမြန္ေသာ sexual health အတြက္လည္း အေရးၾကီးေပသည္။” Andrews က ဆိုသည္။

၆။ ၾကက္ဥမ်ား
ၾကက္ဥအႏွစ္သည္ အကာကဲ့သို႔ပင္ အေရးၾကီးျပီး စားေသာက္ျပီးတိုင္း ကိုယ့္ကို ခြန္အားႏွင့္ ျပည့္၀ေနေအာင္လည္း ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္သည္။ “တစ္ပတ္ကို ေလးလံုးေလာက္ေတာ့ အနည္းဆံုးစားပါ။” Bowerman က ဆိုသည္။ ေနာက္ျပီး အမွ်င္ အသားဓာတ္မ်ားကိုလည္း မေမ့ပါႏွင့္။ ၾကက္ဥျဖင့္သာ ၾကီးလာေသာ ခႏၶာကိုယ္သည္ မက်န္းမာႏိုင္ပါ။

၇။ ဒိန္ခ်ဥ္
ဒိန္ခ်ဥ္အားလံုးသည္ ၾကြက္သားအတြက္ အေရးၾကီးသည့္ ပရိုတိန္းမ်ားကို ျဖည့္ဆည္းေပးႏိုင္သည္။ “ျပစ္ခဲေသာ ဒိန္ခ်ဥ္သည္ ပံုမွန္ ဒိန္ခ်ဥ္ထက္ ပို အက်ဳိးရိွေစႏိုင္သည္။” ဟု အားကစား အာဟာရပညာရွင္ Nancy Clark က ဆိုသည္။ ဒိန္ခ်ဥ္တစ္ခြက္ဆိုလွ်င္ ကၽြႏူ္ပ္တို႔ အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္းကို ထိန္းသိမ္းေစာင့္ေရွာက္ေပးႏိုင္သည့္ ေကာင္းေသာ အက်ဳိးျပဳေသာ ပိုးမႊားမ်ား ေပးစြမ္းႏိုင္ေပသည္။

၈။ ၾကက္သား
စသည္ျဖင့္ ေသးငယ္ေသာ သတၱ၀ါေလးမ်ားအတြက္ ၀မ္းနည္းစရာေကာင္းေပမယ့္ သူတို႔၏ ခ်ဳိျမေသာ အသားကို ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကသည္။ သူတုိ႔တြင္ မႈိႏွင့္တူေသာ mycoprotein မ်ားျဖင့္ ဖြဲ႔စည္းထားသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သူတို႔သည္ အဆီသာဖယ္ထားလွ်င္ ထိပ္ပိုင္း protein ပိုင္ရွင္မ်ားထဲတြင္ အၾကံဳး၀င္သည္။

၉။ ေခ်ာကလတ္ ႏုိ
ကစားျပီးေနာက္ ေခ်ာကလတ္ ႏို႔ရည္ တစ္ခြက္ေသာက္လွ်င္ ၾကြက္သားဖြံ႔ျဖိဳးမႈႏွင့္ ျပန္လည္အားျပည့္ျခင္းတို႔ လွ်င္ျမန္စြာျဖစ္ေပၚလာေပလိမ့္မည္။” ဟု health food and fitness coach Lynn Grieger က ဆိုသည္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေျခာက္ႏွစ္သားအရြယ္ကတည္းက သိဖို႔ေကာင္းသည္။

၁၀။ ဆာမြန္ငါး(Wild Salmon)
ဆာမြန္ငါးသည္ တျခားငါးမ်ားႏွင့္စာလွ်င္ မာက်ဴရီပါ၀င္ႏႈန္းနည္းသည္။ ထိုမာက်ဴရီသည္ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ႏိုင္ေသာ သတၱဳဓာတ္တစ္မ်ဳိးပင္။ အသားေတြႏွင့္ ငါးတလွည့္စီစားျခင္းသည္ အလြန္ေကာင္းမြန္ေသာ အေျပာင္းအလဲတစ္ခုျဖစ္သည္။ ကစားေသာေန႔၏ ထုထည္၊ ခြန္အားတက္ေစမႈတြင္ ငါးသည္ ကိုယ့္ကို ေကာင္းေကာင္း အေထာက္အကူ ျပဳလိမ့္မည္သာ ျဖစ္သည္။
ပိုပိုေဇာ္
(သဘာဝရဲ႕အားအင္)
Ref>*ေမာင္ခ်မ္းငယ္ဆယ့္ခြန္*၏ထိပ္ဆံုးကအစားအေသာက္၄၀ေဆာင္းပါးမွေကာက္ႏူတ္ေဖၚျပပါသည္။

No comments:

Post a Comment