က်န္းမာေရး ဗဟုသုတ စုစည္းမူ႕မ်ား

http://natureenergycares.blogspot.com/

Tuesday 20 November 2012

စေတာ္ဘယ္ရီသီးႏွင့္ က်န္းမာေရး

by nang kha yea on 20.11.2012


စေတာ္ဘယ္ရီသီး နီနီရဲရဲေလးေတြဟာ စားခ်င္စရာဆဲြေဆာင္ေနၿပီး အရသာလည္း ရိွလွသလို အာဟာရလည္း ျပည့္ဝပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အခုလုိ စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြ ေပါမ်ားတဲ့ ရာသီမွာ စေတာ္ဘယ္ရီသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြနဲ႔ စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြကို က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫႊတ္ေအာင္စနစ္တက် သိမ္းဆည္းနည္းေတြကို ေဖာ္ျပလုိက္ပါ။


- စေတာ္ဘယ္ရီသီးမွာ သင့္က်န္းမာေရးနဲ႔ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို အက်ိဳးျပဳမယ့္ ဗီတာမင္စီ ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
- ဒါ့အျပင္ ဓာတ္တုိးပစၥည္း (Free radicals) ေတြကို ဆန္႔က်င္တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြနဲ႔ Phytonutrient ေတြလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ Free radicals ေတြဟာ ဆဲလ္ေတြကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါ အပါအဝင္ ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

- စေတာ္ဘယ္ရီသီးမွာ ဗီတာမင္ေက၊ မန္းဂနိစ္၊ ေဖာလစ္အက္စစ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ဗီတာမင္ B2၊ B6၊ ေကာ့ပါး၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ အိုမီဂါသရီးဖက္တီးအက္စစ္ေတြလည္း ပါဝင္ပါတယ္။

- စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြဟာ အလြန္ပ်က္စီးလြယ္တဲ့အတြက္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြကို ဝယ္ၿပီးရင္ ၾကာၾကာထားလို႔ မရဘဲ ရက္အနည္းငယ္အတြင္း စားဖုိ႔လုိပါတယ္။

- စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြကို တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး မရတဲ့အတြက္ ေပၚတဲ့ရာသီခ်ိန္မွာသာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္စားလုိ႔ ရပါတယ္။ တျခားအခ်ိန္မွာေတာ့ စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြကို တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳျပင္ေအးခဲထားတာကိုသာ စားႏိုင္ၿပီးအာဟာရဓာတ္ အားလံုး မဆံုး႐ံႈးရင္ေတာင္ အမ်ားအျပား ဆံုး႐ံႈးသြားရပါတယ္။

- စေတာ္ဘယ္ရီသီး ဝယ္တဲ့အခါ ျပည့္တင္းခုိင္မာၿပီး မိႈကင္းစင္တာ အေရာင္နီရဲေနတာကို ေရြးဝယ္ပါ။ တျခားအသီးေတြနဲ႔ မတူတာက စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြ ခူးဆြတ္ၿပီးတဲ့အခါ ဆက္ၿပီးမွည့္သြားတာမ်ိဳး မရိွပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ အမွည့္လြန္တာ မဟုတ္ဘဲ အမွည့္ဆံုးနဲ႔ အေရာင္အနီဆံုးကို ေရြးဝယ္ရင္ အရသာလည္းေကာင္းၿပီး အာဟာရပါဝင္မႈလည္း အမ်ားဆံုး ျဖစ္ပါမယ္။

- ေယဘုယ်အားျဖင့္ အလယ္အလတ္ အရြယ္အစားရိွတဲ့ စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြဟာ အရြယ္ႀကီးတာေတြထက္ ပိုခ်ိဳၿပီး အရသာပိုေကာင္းတတ္ပါတယ္။

-ထုပ္ပိုးထားတဲ့ စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြကို ဝယ္တဲ့အခါ အလြန္တင္းတင္းက်ပ္က်ပ္ ထုပ္ပိုးထားတာကို မဝယ္ပါနဲ႔။ က်ပ္က်ပ္သိပ္သိပ္ ထည့္ထားရင္ စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြ ထိခိုက္ပ်က္စီးေနတတ္တာေၾကာင့္ပါ။

- စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြကို ဝယ္ၿပီးရင္ ဂ႐ုစိုက္ကိုင္တြယ္ၿပီး ေသခ်ာသိမ္းဆည္းပါ။ တျခားသစ္သီးေတြလိုပဲ စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြကို မစားခင္ ဒါမွမဟုတ္ မသိမ္းခင္ ေသေသခ်ာခ်ာ ေရေဆးသင့္ပါတယ္။ နာေနတဲ့ ဒါမွမဟုတ္ မိႈတက္ေနတဲ့ လကၡဏာရိွတဲ့ စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြကို ခ်က္ခ်င္းလႊင့္ပစ္ပါ။ ခ်က္ခ်င္းမဖယ္မိရင္ ေဘးနားက တျခားစေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြကိုပါ ကူးစက္သြားႏိုင္ပါတယ္။

- စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြကို ခြက္တစ္ခုထဲမွာ ထည့္ၿပီး ပလတ္စတစ္နဲ႔ အုပ္ကာ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းဆည္းသင့္ပါတယ္။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ရက္အနည္းငယ္ၾကာေအာင္ သိမ္းဆည္းထား ႏိုင္ပါတယ္။
Ref: Good Health
source >>> http://myanmarnewszone.com/health/5635-strawberries-and-health.html


No comments:

Post a Comment