က်န္းမာေရး ဗဟုသုတ စုစည္းမူ႕မ်ား

http://natureenergycares.blogspot.com/

Saturday 17 November 2012

ဝိတ္ ေလွ်ာ့ခ်သူမ်ား လြဲမွားစြာေရွာင္ၾကေသာ စားသင့္သည့္အစားအစာမ်ား

၁။ ၾကက္ဥ
လတ္တေလာ ေလ့လာထားမႈအရ တစ္ေန႔ကို ၾကက္ဥတစ္လံုး စားေပးတာက က်န္းမာေစၿပီး အာဟာရဓာတ္ ညီညြတ္မွ်တေစတယ္ဆိုတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ သင့္မနက္စာမွာ ၾကက္ဥတစ္လံုးစားတာက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ွာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ၾကက္ဥမွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ေတ မ်ားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ အစာေခ်ဖ်က္ဖို႔အတြက္ အခ်ိန္ေပးရပါတယ္။ မနက္စာမွာ ၾကက္ဥစားေပးတဲ့အခါ အစာေခ်ဖ်က္မႈ ေႏွးတာေၾကာင့္ အစာအိမ္ထဲမွာ အခ်ိန္ၾကာၾကာ ျပည့္ေနေစပါတယ္။ ဒါဟာ ေနာက္ထပ္ အစာထပ္စားဖို႔ကို နည္းသြားေစပါတယ္။ 

၂။ အမဲသား
က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ ပညာရွင္ေတြက အနီေရာင္ရိွတဲ့အသားေတြကို စားသံုးဖို႔ အားမေပးခဲ့ပါဘူး။ အနီေရာင္ရိွတဲ့ အသားေတြထဲမွာ အမဲသားလည္း အပါအဝင္ပါ။ ဒါေပမဲ့ အမဲသားက သင့္ခါးပတ္လည္က အဆီေတြကို ေလ်ွာ့ခ်ဖို႔အတြက္ စားလို႔ရတယ္လို႔ ေနာက္ဆံုးေပၚ ေလ့လာမႈေတြက ဆိုပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ အဆီမပါတဲ့ အမဲသားက အေရခံြမပါတဲ့ ၾကက္ရင္ပံုသားထက္ ျပည့္ဝဆီေတြ မ်ားတာမွန္ေပမဲ့ အမဲသားကေန ပရိုတင္းဓာတ္ေတြ ပိုမိုရရိွႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္ဥလိုပဲ အမဲသားမွာ ပ႐ိုတင္းေတြ မ်ားစြာပါရိွတာေၾကာင့္ ဗိုက္ျပည့္တင္းေနေစၿပီး ဆာေလာင္မႈကို နည္းေစပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အမဲသားကို အလြန္အကၽြံမစားသံုးဘဲ ခ်င့္ခ်င့္ခ်ိန္ခ်ိန္ စားသံုးဖို႔ေတာ့လိုပါတယ္။

၃။ ကြတ္ကီး
သင္ဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ွာ့ခ်ေနခ်ိန္မွာ ကြတ္ကီးစားသံုးမႈကို ေရွာင္ထားပါသလား။ ပညာရွင္ေတြက ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ကြတ္ကီးေတြ စားသံုးတာက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္မႈရွိတဲ့ ခႏၶာကိုယ္အခ်ိဳးအစားကို ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ေစတယ္လို႔ အႀကံျပဳထားပါတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ခုက ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့အစားအစာေတြ စားသံုးတာက ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစားအစာေတြ စားတာထက္ ဝမ္းဗိုက္က အဆီေတြကို ပိုမိုေလွ်ာ့ခ်ေပးနိုင္တာကို ေတြ႕ရပါတယ္။

၄။ အေစ့အဆန္မ်ား
အေစ့အဆန္ေတြမွာ အဆီပါဝင္မႈမ်ားပါတယ္။ ဒီအဆီေတြက ခႏၲာကိုယ္အတြက္ ေကာင္းတဲ့အဆီေတြပါ။ အေစ့အဆန္ေတြမွာ ပ႐ိုတင္း၊ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ အာဟာရဓာတ္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းညွိထားေပးပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြက အေစ့အဆန္ေတြဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မတက္ေစဘဲ ဆာေလာင္မႈနည္းေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ထားေပးႏိုင္တယ္ဆိုတာ ေတြ႕ရပါတယ္။

၅။ ခိ်စ္
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ွာ့ခ်သူ အမ်ားစုက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ေနခ်ိန္ အတြင္းမွာ ခ်ိစ္စားသံုးတာကို ေရွာင္တတ္ၾကပါတယ္။ ခ်ိစ္က ကယ္လ္စီယမ္ ႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာျဖစ္တာေၾကာင့္ တခ်ဳိ႕ေလ့လာမႈေတြက ခ်ိစ္စားသံုးမႈကို ေရွာင္ရွားလိုက္တာဟာ မွားယြင္းတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ခုက ခႏၲာကိုယ္က အဆီေတြကို ေလာင္ကၽြမ္းဖို႔အတြက္ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ အလံုအေလာက္ရိွဖို႔ လိုတယ္လို႔ေျပာပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အဆီနည္းတဲ့ ခ်ိစ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ ႏို႔ေသာက္ေပးတာက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ရာမွာ အေထာက္အကူျဖစ္ေစပါတယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ ျဖည့္စြက္ေသာက္သံုးတာက အစားအစာေတြက ရရိွတဲ့ကယ္လ္စီယမ္ေလာက္ ခႏၲာကိုယ္အတြက္ အက်ိဳးမရိွဘူးလို႔လည္း ဆိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ခႏၲာကိုယ္အတြက္ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ကို အစားအစာကေန ရရိွေအာင္ စားသံုးသင့္ပါတယ္။

၆။ ေကာ္ဖီ
ေကာ္ဖီေသာက္သံုးမႈနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး သုေတသနေတြကေန ေတြ႕ရိွခ်က္ေတြ အမ်ိဳးမ်ိဴးေျပာခဲ့ၾကပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ွာ့ခ်ေနတာနဲ႔ပဲ သင္ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ ေကာ္ဖီေသာက္သံုးမႈကုိ ေရွာင္ရွားေနဖို႔ မလိုေတာ့ပါဘူး။ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္ရာမွာ ထပ္ေပါင္းထည့္တာေတြက ေကာ္ဖီကိုနာမည္ပ်က္ေစပါတယ္။ ခရင္မ္၊ သၾကားနဲ႔ တျခားအနံ႔အရသာအမ်ိဳးမ်ိုဳးေတြ ထည့္သြင္းေဖာ္ျပထားတဲ့ ေကာ္ဖီကေတာ့ သင့္အတြက္ ေကာင္းက်ိုဳး မရိွႏိုင္ပါဘူး။ သင္ဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ေနသူ တစ္ေယာက္ျဖစ္ပါက ေကာ္ဖီေဖ်ာ္ရာမွာအဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏြားႏုိ႔ထပ္ေပါင္းထည့္ေဖ်ာ္ေပးပါ။ အခ်ိဳဓာတ္လိုအပ္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ သၾကားအနည္းငယ္ ထည့္ေဖ်ာ္နိုင္ပါတယ္။ ႏြားႏို႔က ကယ္စီယမ္နဲ႔ ဗီတာမင္ ဒီက္ို ရရိွေစတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ရာမွာ အေထာက္အကူျဖစ္ေစပါတယ္။
Ref : Good Health

No comments:

Post a Comment