က်န္းမာေရး ဗဟုသုတ စုစည္းမူ႕မ်ား

http://natureenergycares.blogspot.com/

Sunday 25 November 2012

အရိုးကိုက်န္းမာသန္စြမ္းေစေသာသဘာဝအစားအစာမ်ား

by popozaw on 26.11.2012



အိုေဟာင္းလာျပီျဖစ္ေသာ အရိုးမ်ားသည္ အေတာ္ကို သံုးခဲ့ရျပီဟု ကၽြႏူ္ပ္တို႔ယူဆမိလွ်င္ ထိုအေတြးသည္ မွန္ေနသည္။ ဘယ္လ္ဂ်ီယမ္မွ Ghent University တြင္ လုပ္ခဲ့ေသာ ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ ေယာက္်ားျဖစ္ေစ၊ မိန္းမျဖစ္ေစ အသက္ၾကီးလာတာႏွင့္ အမွ် အရိုးမ်ား က်ဆံုးလာျပီး ဆတိုးႏႈန္းျဖင့္ အရိုးမ်ားသည္ ပ်င္းရိေလးတြဲ႔လာကာ က်ဳိးလြယ္ ပဲ့လြယ္လာေၾကာင္းေတြ႔ရသည္။ ေအာက္ပါ အစားအစာမ်ားကို ကိုယ္ႏွင့္ မကြာ ထားပါ၊ စားပါ။


၁။ ကဏန္း(ပုဇြန္လံုး)
အခြံမာ၊ အရိုးမာၾကီးမ်ားႏွင့္ ဖံုးလႊမ္းထားေသာ ဤသတၱ၀ါသည္ ကၽြႏူ္ပ္တို႔၏ အရိုးတည္ေဆာက္ပံုကို ကူညီေပးႏိုင္သည္မွာ ထူးဆန္းေနသည္။ သို႔ေသာ္ စိတ္ခ်ပါ။ အခြံၾကီးေတြေတာ့ စားဖို႔ မလိုပါ။ သူတို႔၏ အသားသည္ ဇင့္ဓာတ္ႏွင့္ ျပည့္၀ေနျပီး ကၽြႏူ္ပ္တို႔အတြက္ က်န္းမာေသာ အရိုးထုထည္ကို ျဖစ္ေပၚေစသည္။ တစ္ပတ္ကို ဂဏန္းလက္မ တစ္ခုေလာက္ေတာ့ စားပါ။

၂။ ဆီးသီးေျခာက္
ဇီးသီးေျခာက္တြင္ အဓိကပါ၀င္ေသာ copper ႏွင့္ boron သည္ အရိုးပြျခင္းကို အဓိကတိုက္ဖ်က္သူမ်ားျဖစ္သည္။ “သူတို႔တြင္ inulin ဟုဆိုေသာ အမွ်င္တစ္မ်ဳိးလည္း ပါ၀င္ေသးသည္။”Bowerman ကဆိုသည္။ “၎သည္ အရိုးမ်ား ခိုင္မာေစရန္ ကယ္လ္စီယမ္ စုပ္ယူမႈကို မ်ားျပား ေကာင္းမြန္ေစသည္။”

၃။ မုန္ညွင္းရြက္
ထိုအပင္တြင္ အရိုးတည္ေဆာက္သည့္ ကယ္လ္စီယမ္၊ ဗီတာမင္ ေအႏွင့္ စီ၊ ေဖာ္လစ္အက္ဆစ္၊ သံဓာတ္၊ ဘီတာ ကယ္ရိုတင္းႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္ စသည္တို႔ ေပၚမ်ားစြာ ပါ၀င္သည္။
၄။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း
ထိုအပင္တြင္ ပိုတက္စီယမ္၊ ေဖာ္စဖိုရက္စ္၊ မက္ဂနီစီယမ္၊ သံဓာတ္ႏွင့္ ဗီတာမင္စီတို႔ျဖင့္ ျပည့္၀ေနသည္။ ၎တို႔အားလုံုးသည္ အရိုးစုၾကီး က်န္းမာသန္စြမ္းဖို႔အတြက္ မရိွမျဖစ္လိုအပ္ေသာ အာဟာရမ်ားပင္ျဖစ္သည္။ “တစ္ေန႔ကို ၂၀၀ ဂရမ္ေလာက္ဆို ထိေရာက္ျပီျဖစ္သည္။” ဟု Bowerman က ဆိုခဲ့သည္။

၅။ ငွက္ေပ်ာသီး
အရသာရိွေသာ ဤအသီးတြင္ ကိုယ့္အတြက္ တေန႔တာ လုိအပ္ေသာ (Recommended daily allowance) ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ အလံုအေလာက္ပါသည္။ ထို ပိုတက္စီယမ္သည္ ကယ္လ္စီယမ္ဆုံးရံႈးမႈကို ကာကြယ္ေပးေသာ ဓာတ္ျဖစ္သည္။ ”သူတို႔သည္ အာရံုေၾကာစနစ္ကို တိုးျမင့္ေစသည္။ ခုခံအားကို မ်ားျပားေစသည္။ ခႏၶာကိုယ္မွ ပရိုတိန္းမ်ားကို ေကာင္းေကာင္း အသံုးခ်ေစသည္။” Cameron Diaz ႏွင့္ Lucy Liu(ရုပ္ရွင္ သရုပ္ေဆာင္မ်ား)၏ personal trainer ျဖစ္သူ Teddy Bassက ေျပာသည္။

၆။ ကမာေကာင္(မုတ္ေကာင္၊ ပင္လယ္စာ)
ကဏာန္းကဲ့သုိ႔ပင္ ကမာမ်ားတြင္ အရိုး၏ အေျခခံအုတ္ျမစ္ျဖစ္ေသာ collagen အတြက္ လုိအပ္သည့္ zinc မ်ား ပါ၀င္သည္။ ”သို႔ေသာ္ ၎တို႔တြင္ ထပ္ေပါင္း အားသာခ်က္တစ္ခုသည္ တက္စထရိုစတီရုန္း ပမာဏကို မ်ားျပားေစျပီး ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္းျဖစ္သည္။” ဟု Bass က ဆိုခဲ့သည္။ တစ္ပတ္ကို ႏွစ္ၾကိမ္ေလာက္ေတာ့ စားသင့္သည္။

၇။ ကီ၀ီ သီး
ငွက္ေပ်ာသီးကဲ့သို႔ပင္ ၎တို႔တြင္ အရိုးကာကြယ္သည့္ဓာတ္ ပိုတက္စီယမ္မ်ား ပါ၀င္သည္။ ”သူတို႔တြင္ ဗီတာမင္စီလည္း မ်ားျပားစြာ ပါ၀င္သလို lutein ဓာတ္လည္း ပါ၀င္သည္။ ၎ဓာတ္သည္ carotenoid တစ္မ်ဳိးျဖစ္ျပီး ႏွလံုးေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ေပးသည္။” Bowerman ကဆိုသည္။ အခြံမႏႊာပါႏွင့္။ အခြံသည္ စားလို႔ရျပီး ၎ထဲတြင္ ထပ္ေဆာင္း အာဟာရဓာတ္မ်ား ပါ၀င္ေသးသည္။

၈။ ဟင္းႏုနယ္ရြက္
၎တြင္ ဗီတာမင္ ေက ပါ၀င္ျပီး အရိုးထုထည္ကို ခိုင္ခံ့ေကာင္းမြန္ေစသည္။ သူ႔တြင္ ကယ္လ္စီယမ္၊ ေဖာ္စဖို႔ရပ္စ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ဇင့္ အျပင္ အသည္းကို ကာကြယ္ေပးသည့္ selenium လည္း ပါ၀င္သည္။

၉။ ၾကက္သြန္မိတ္
ရဂ္ဘီသည္ ေဘာလံုးကန္ျခင္းႏွင့္ ညီအကိုဆုိလွ်င္ ၾကက္သြန္မိတ္သည္လည္း ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတို႔ႏွင့္ ညီအကိုျဖစ္လိမ့္မည္။ ၎တို႔သည္ ေဖာ္လစ္အက္ဆစ္တို႔ႏွင့္ ျပည့္၀ေနသည္။ ထိုဓာတ္သည္ ဗီတာမင္ဘီတစ္မ်ဳိးျဖစ္ျပီး ေလ့့လာမႈမ်ားအရ အရိုးတည္ေဆာက္မႈကို အားနည္းေစေသာ homocystein ဆိုသည္ကို နည္းပါးေစသည္ဟု ေတြ႔ရေပသည္။

၁၀။ ပဲပိုးတီ
၎ကိုစားျခင္းသည္ ကိုယ့္ကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္၏ အႏွစ္သာရကို နားလည္ကၽြမ္းက်င္သူ တစ္ေယာက္ဟု ထင္ရွားေစရံုသာမက ထိုအမွ်င္ဓာတ္ေပါၾကြယ္၀ေသာ အပင္တြင္ တျခားတျခားေသာ ဟင္းရြက္မ်ားထက္ မဂၢနီစီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္မ်ား ပိုမိုပါ၀င္သည္။
ပိုပိုေဇာ္
(သဘာဝရဲ႕အားအင္)
Ref>*ေမာင္ခ်မ္းငယ္ဆယ့္ခြန္*၏ထိပ္ဆံုးကအစားအေသာက္၄၀ေဆာင္းပါးမွေကာက္ႏူတ္ေဖၚျပပါသည္။

No comments:

Post a Comment