က်န္းမာေရး ဗဟုသုတ စုစည္းမူ႕မ်ား

http://natureenergycares.blogspot.com/

Monday 19 November 2012

စိတ္ႏွင့္ အစာအာဟာရ ဆက္စပ္မႈ

by nang kha yea on 19.11.2012


စိတ္က်န္းမာေရး ေကာင္းဖို႔အတြက္ ဆိုတဲ့ အခန္းက႑က ဒီေန႔ေခတ္ လူ႔အဖြဲ႕အစည္းမွာ အေရးပါေနၿပီ ျဖစ္ပါတယ္။  အေၾကာင္းကေတာ့ ပူပင္ေသာကေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ စိတ္ေဝဒနာေတြကို ခံစားေနရသူက ဒီေန႔ေခတ္ လူ႔အဖြဲ႕အစည္းရဲ႕ ငါးရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္မွာ ေတြ႕ေနရပါတယ္။ ဒီလို စိတ္က်န္းမာေရး ခ်ဳိ႕တဲ့မႈေတြက အာဟာရဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈနဲ႔ ဆက္ႏႊယ္ေနတယ္လို႔ သံုးသပ္ ေျပာဆိုလာၾကတာေၾကာင့္ စိတ္နဲ႔ အာဟာရဓာတ္ ဆက္စပ္မႈအေၾကာင္း သိနားလည္ေစဖို႔ ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။


(1) ဗီတာမင္ဘီ အုပ္စုျဖစ္တဲ့ သိုင္ယာမင္၊ ႏိုင္ယာစင္၊ ဘိုင္အိုတင္၊ ဗီတာမင္ B6 နဲ႔ ဗီတာမင္ B12 ေတြကို အခြံမခၽြတ္တဲ့ ေကာက္ႏွံစာေတြ (ဥပမာ- ဆန္လံုးညိဳ၊ ေပါင္မုန္႔ညိဳ)၊ တိရစၧာန္ထြက္ အသားေတြထဲမွာ အမ်ားဆံုး ေတြ႕ရပါတယ္။ သိုင္ယာမင္းဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ဘယ္ရီဘယ္ရီေရာဂါကုိ ျဖစ္ေစႏိုင္သလို မွတ္ဉာဏ္မေကာင္းတာ၊ နာ့ဗ္ေၾကာျပႆနာျဖစ္တာ၊ သတိလက္လြတ္ ျဖစ္တာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

(2) ႏိုင္ယာစင္ ခ်ဳိ႕တဲ့တာေၾကာင့္ စိတ္ဓာတ္က်တာ၊ ႏံုးတာ၊ မွတ္ဉာဏ္ ေလ်ာ့နည္းတာ၊ ေခါင္းကိုက္တာနဲ႔ စိတ္မဝင္စားတာေတြကို ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏိုင္ယာစင္ပါဝင္တဲ့ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာနဲ႔ တိရစၧာန္ထြက္ ပ႐ိုတင္းတို႔ကို စားသင့္ပါတယ္။

(3) စိတ္ဓာတ္က်တာ၊ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာ ပံုမွန္မဟုတ္တာနဲ႔ မူးေဝတာေတြက ဗီတာမင္ B6 ခ်ဳိ႕တဲ့တာေၾကာင့္ ျဖစ္ရတာပါ။ ဒါေပမဲ့ ဒီဗီတာမင္က မ်ားလြန္းရင္လည္း စိတ္ဓာတ္က်တာ၊ ႏံုးတာ၊ ေခါင္းကိုက္တာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ တန္ေဆး လြန္ေဘးဆိုတဲ့ စကားကို သတိထားသင့္ပါတယ္။

(4) ေဖာလစ္အက္စစ္ ခ်ဳိ႕တဲ့တာက ေမြးရာပါ ကေလးအဂၤါ ခ်ဳိ႕ယြင္းတာနဲ႔ ဆက္စပ္မႈရွိသလို စိတ္ဓာတ္က်တာ၊ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ စူးစိုက္မႈ ေလ်ာ့နည္းတာ၊ အားနည္းတာ၊ ႏံုးတာနဲ႔ ေခါင္းကိုက္တာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B12 ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္လည္း စိတ္ဓာတ္က်တာနဲ႔ မွတ္ဉာဏ္ မေကာင္းတာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

(5) ဗီတာမင္စီနဲ႔ ဗီတာမင္ဒီ ခ်ဳိ႕တဲ့တာက စိတ္ဓာတ္က်တာကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေဆာင္းရာသီနဲ႔ ရာသီအကူးအေျပာင္း အခ်ိန္ေတြမွာ အသက္ႀကီးသူေတြကို စိတ္ဓာတ္က် ႏြမ္းနယ္ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္စီကို သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲမွာ အဓိက ေတြ႕ရၿပီး ဗီတာမင္ဒီကို ေနေရာင္ျခည္ကေန ရယူႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ငါးႀကီးဆီ၊ တ႐ုတ္နံနံ၊ ရွီးတိတ္မႈိေတြထဲမွာလည္း ဗီတာမင္ဒီကို ေတြ႕ရပါတယ္။

(6) ကယ္လ္စီယမ္၊ သံဓာတ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ဆီလီနီယမ္နဲ႔သြပ္(ဇင့္)ဓာတ္ စတဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြကို အလံုအေလာက္ မရရွိတာကလည္း စိတ္ဓာတ္က်တဲ့ ခံစားမႈကို ျဖစ္ေစပါတယ္။

(7) ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္၊ ပ႐ိုတင္းနဲ႔ အဆီဓာတ္ေတြလို အဓိက အာဟာရေတြ ခ်ဳိ႕တဲ့တာေၾကာင့္လည္း စိတ္က်န္းမာေရးကို တျဖည္းျဖည္းခ်င္း ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစားအေသာက္ကို အလြန္အမင္း ေလွ်ာ့စားတာမ်ဳိးကို မလုပ္သင့္ပါဘူး။

(8) ေလ့လာမႈအရ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္က စိတ္ဓာတ္က်တာကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ မက္ကရယ္ငါး၊ ဆာဒင္းငါးနဲ႔ ဆယ္လ္မြန္ငါးလို ငါးေတြနဲ႔ သီဟိုဠ္ေစ့တို႔လို အခြံမာသီးေတြကိုလည္း စားေပးသင့္ပါတယ္။

(9) ဒီေန႔ေခတ္မွာ စိတ္ဓာတ္က်တာက အျဖစ္မ်ားၿပီး အမ်ဳိးသမီးေတြရဲ႕ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းနဲ႔ အမ်ဳိးသား ၅-၁၂ ရာခိုင္ႏႈန္းက စိတ္ဓာတ္ က်ေနၾကတယ္လို႔ ေလ့လာမႈေတြအရ သိရပါတယ္။ အာဟာရဓာတ္ ျပည့္ျပည့္ဝဝစားတာေၾကာင့္ စိတ္ဓာတ္က်တာက သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။

(10) ေရကို မ်ားမ်ားေသာက္ၿပီး သၾကားပါတဲ့ အခ်ဳိရည္ေတြကို ေရွာင္ပါ။ သၾကားပါတဲ့ အခ်ဳိရည္ေတြက ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ကေမာက္ကမ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

ဇြန္Ref: Good Health
source>> http://www.yatanarpon.com.mm/news/news-36790


No comments:

Post a Comment