by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)September 5, 2013 at 2:19am
ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးကို ေထာင္းၿပီး စားတာ၊ ခ်က္ၿပီး စားတာ စသျဖင့္ အမ်ဳိးမ်ဳိး ဟင္းလ်ာျပင္ဆင္ကာ စားေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးကို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စားတာက ေျခာက္ေအာင္ထားၿပီး စားတာထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပမာဏ ပိုမ်ားတာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး ပိုမ်ားတယ္လို႔လည္း ေလ့လာမႈေတြက ဆိုထားပါတယ္။ဒါ့အျပင္ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးမွာ ေအာက္ပါ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ရွိတာကိုလည္း ေလ့လာမႈေတြအရ သိရပါတယ္။
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးျခင္း
ကီဘန္စန္း မေလးရွားတကၠသိုလ္မွ သိပၸံပညာရွင္ေတြက ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးမွာ HCA (hydroxycitric acid) လို႔ ေခၚတဲ့ ၾသဂဲနစ္ အက္စစ္ပမာဏ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေရး ျဖည့္စြက္ေဆးထဲမွာ လတ္တေလာ ထည့္သြင္းၿပီး သံုးေနေၾကာင္း ဆိုပါတယ္။ဒါ့အျပင္ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးမွာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အန္သိုဆိုင္ယာနင္ ႏွစ္မ်ဳိးစလံုး မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
ေရာဂါေဝဒနာကို ခုခံႏိုင္စြမ္းရွိျခင္း
ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးမွာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ အင္သိုဆိုင္ယာနင္ဆိုတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ေရာဂါေဝဒနာေတြကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ အဆင့္ကို တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါတယ္။
တခ်ဳိ႕ တိုင္းျပည္ေတြမွာ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးကို ေသြးတိုးတာကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ဖို႔လိုမ်ဳိး ေကာင္းက်ဳိးေတြ ရရွိဖို႔အတြက္ အသံုးျပဳလာၾကပါတယ္။
ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ျခင္း
ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးမွာ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ B2၊ ဗီတာမင္ B3၊ ဗီတာမင္စီ၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ သံဓာတ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္၊ သဘာဝအဆီ၊ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္တို႔ ပါဝင္ပါတယ္။
ဗီတာမင္စီေၾကာင့္ ေကာင္းက်ဳိးမ်ားစြာ ရရွိျခင္း
ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္စီေၾကာင့္ အနာက်က္ေစပါတယ္၊ ဆဲလ္ေတြ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္၊ သြားဖံုးကို က်န္းမာေစပါတယ္၊ သြားေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကို တိုးတက္ေစပါတယ္၊ မေကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္၊ အိုမင္းမႈျဖစ္ႏႈန္းကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္၊ ကင္ဆာေရာဂါတခ်ဳိ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္၊ သံဓာတ္စုပ္ယူမႈ အားေကာင္းေစပါတယ္၊ အဆုတ္ကို က်န္းမာေစပါတယ္၊ မၾကာခဏ အေအးမိေဝဒနာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္၊ မၾကာခဏ ကူးစက္ပိုးဝင္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္.. အစရွိတဲ့ ေကာင္းက်ဳိးေတြကို ရရွိေစပါတယ္။
ကယ္လ္စီယမ္ေၾကာင့္ ေကာင္းက်ဳိးမ်ားစြာ ရရွိျခင္း
ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးမွာ ပါဝင္တဲ့ ကယ္လ္စီယမ္ေၾကာင့္ အ႐ိုးေတြကို သန္စြမ္း က်န္းမာေစပါတယ္၊ နာ့ဗ္ေၾကာရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္၊ ႂကြက္သား လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္၊ ေသြးခဲေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ေပးပါတယ္၊ ေျခေထာက္နဲ႔ လက္ထံုက်ဥ္မႈ ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္၊ အ႐ိုးပံုပ်က္ႏိုင္ေျခ သက္သာေစပါတယ္၊ သြားေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္.. အစရွိတဲ့ ေကာင္းက်ဳိးေတြကို ရရွိေစပါတယ္။
ကင္ဆာႏွင့္ ေသြးတိုးေရာဂါကို ဟန္႔တားႏိုင္ျခင္း
ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးဟာ ေသြးတိုးတာကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးဟာ ေသြးေၾကာေတြကို က်ယ္ေစၿပီး ေသြးေစးပ်စ္မႈ ေလ်ာ့က်ေစကာ ဆီးသြားမ်ားေစတဲ့ အစြမ္းရွိလို႔ပါ။ တျခားေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးမွာပါတဲ့ အန္သိုဆိုင္ယာနင္က ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ေသေစႏိုင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ ဟန္႔တားႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။
ၾကယ္စင္
Ref: Good Health
ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးကို ေထာင္းၿပီး စားတာ၊ ခ်က္ၿပီး စားတာ စသျဖင့္ အမ်ဳိးမ်ဳိး ဟင္းလ်ာျပင္ဆင္ကာ စားေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးကို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စားတာက ေျခာက္ေအာင္ထားၿပီး စားတာထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပမာဏ ပိုမ်ားတာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး ပိုမ်ားတယ္လို႔လည္း ေလ့လာမႈေတြက ဆိုထားပါတယ္။ဒါ့အျပင္ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးမွာ ေအာက္ပါ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ရွိတာကိုလည္း ေလ့လာမႈေတြအရ သိရပါတယ္။
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးျခင္း
ကီဘန္စန္း မေလးရွားတကၠသိုလ္မွ သိပၸံပညာရွင္ေတြက ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးမွာ HCA (hydroxycitric acid) လို႔ ေခၚတဲ့ ၾသဂဲနစ္ အက္စစ္ပမာဏ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေရး ျဖည့္စြက္ေဆးထဲမွာ လတ္တေလာ ထည့္သြင္းၿပီး သံုးေနေၾကာင္း ဆိုပါတယ္။ဒါ့အျပင္ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးမွာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အန္သိုဆိုင္ယာနင္ ႏွစ္မ်ဳိးစလံုး မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
ေရာဂါေဝဒနာကို ခုခံႏိုင္စြမ္းရွိျခင္း
ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးမွာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ အင္သိုဆိုင္ယာနင္ဆိုတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ေရာဂါေဝဒနာေတြကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ အဆင့္ကို တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါတယ္။
တခ်ဳိ႕ တိုင္းျပည္ေတြမွာ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးကို ေသြးတိုးတာကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ဖို႔လိုမ်ဳိး ေကာင္းက်ဳိးေတြ ရရွိဖို႔အတြက္ အသံုးျပဳလာၾကပါတယ္။
ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ျခင္း
ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးမွာ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ B2၊ ဗီတာမင္ B3၊ ဗီတာမင္စီ၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ သံဓာတ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္၊ သဘာဝအဆီ၊ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္တို႔ ပါဝင္ပါတယ္။
ဗီတာမင္စီေၾကာင့္ ေကာင္းက်ဳိးမ်ားစြာ ရရွိျခင္း
ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္စီေၾကာင့္ အနာက်က္ေစပါတယ္၊ ဆဲလ္ေတြ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္၊ သြားဖံုးကို က်န္းမာေစပါတယ္၊ သြားေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကို တိုးတက္ေစပါတယ္၊ မေကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္၊ အိုမင္းမႈျဖစ္ႏႈန္းကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္၊ ကင္ဆာေရာဂါတခ်ဳိ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္၊ သံဓာတ္စုပ္ယူမႈ အားေကာင္းေစပါတယ္၊ အဆုတ္ကို က်န္းမာေစပါတယ္၊ မၾကာခဏ အေအးမိေဝဒနာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္၊ မၾကာခဏ ကူးစက္ပိုးဝင္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္.. အစရွိတဲ့ ေကာင္းက်ဳိးေတြကို ရရွိေစပါတယ္။
ကယ္လ္စီယမ္ေၾကာင့္ ေကာင္းက်ဳိးမ်ားစြာ ရရွိျခင္း
ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးမွာ ပါဝင္တဲ့ ကယ္လ္စီယမ္ေၾကာင့္ အ႐ိုးေတြကို သန္စြမ္း က်န္းမာေစပါတယ္၊ နာ့ဗ္ေၾကာရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္၊ ႂကြက္သား လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္၊ ေသြးခဲေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ေပးပါတယ္၊ ေျခေထာက္နဲ႔ လက္ထံုက်ဥ္မႈ ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္၊ အ႐ိုးပံုပ်က္ႏိုင္ေျခ သက္သာေစပါတယ္၊ သြားေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္.. အစရွိတဲ့ ေကာင္းက်ဳိးေတြကို ရရွိေစပါတယ္။
ကင္ဆာႏွင့္ ေသြးတိုးေရာဂါကို ဟန္႔တားႏိုင္ျခင္း
ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးဟာ ေသြးတိုးတာကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးဟာ ေသြးေၾကာေတြကို က်ယ္ေစၿပီး ေသြးေစးပ်စ္မႈ ေလ်ာ့က်ေစကာ ဆီးသြားမ်ားေစတဲ့ အစြမ္းရွိလို႔ပါ။ တျခားေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးမွာပါတဲ့ အန္သိုဆိုင္ယာနင္က ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ေသေစႏိုင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ ဟန္႔တားႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။
ၾကယ္စင္
Ref: Good Health
No comments:
Post a Comment