by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)September 16, 2013 at 12:07pm
ေထာပတ္သီးတြင္ ဗိုက္တာမင္ဘီ၊ ဗိုက္တာမင္အီးႏွင့္ ဦးေႏွာက္ကိုအေထာက္အပံ့ျဖစ္ေစသည့္ ကိုလင္း (cho-line) ဓါတ္တို႔ပါဝင္သည္။
ေၾကးနီ (copper) ၊ သြပ္ (zinc) စသည့္ သတၲဳဓါတ္မ်ားအျပင္ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္စဥ္မ်ားကို ကာကြယ္သည့္ ဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္ (antioxidant) ပစၥည္းမ်ားစြာပါဝင္သည္။
- ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစသည့္ ကိုလက္စထေရာ (LDL ) နည္းပါးၿပီး အက်ိဳးျပဳ ကိုလက္စထေရာ (HDL) ေပါမ်ား သည့္ ေထာပတ္သီးသည္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကိုအေထာက္ အကူျဖစ္ေစၿပီး အားကစားသမားမ်ားအတြက္ သက္ လံုေကာင္းေစသည့္ အက်ိဳးေက်းဇူး ရရွိေစသည္။
- ေလ့လာမႈမ်ားအရ ေထာပတ္သီးမၾကာခဏစားသံုးသူ မ်ားတြင္ ခါးအတိုင္း (waist size) ေလ်ာ့နည္းေလ့ရွိၿပီး ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ႏွင့္အရပ္အခ်ိဳး (body mass index ) လည္း အခ်ိဳးက်မွ်တေလ့ရွိသည္ကိုေတြ႕ရသည္။
- ေထာပတ္သီးတြင္ပါဝင္ေသာ phenolic ျဒပ္ ေပါင္းမ်ားက ေသြးေၾကာေရာင္ရမ္းမႈဒဏ္ရာမ်ားႏွင့္ ေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါမ်ား မျဖစ္ ေအာင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ သည့္ အတြက္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ၊ ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာမ်ား ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ေသြးေၾကာက်ဥ္းျခင္းတို႔မွကင္းေဝးေစ သည္။
- ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမွ ရရွိေသာ polyphenol ျဒပ္ေပါင္းမ်ားႏွင့္ carotene ဓါတ္မ်ားသည္ အဆီ တြင္သာေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္သည့္အရာမ်ား ျဖစ္ၾကသည္။ ထို႔ ေၾကာင့္ခႏၶာကိုယ္မွ ယင္းဓါတ္မ်ားကိုစုပ္ယူႏိုင္ရန္ အဆီ လိုအပ္သည္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို ေထာပတ္သီး ေရာစပ္၍ စားေသာက္ျခင္းျဖင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားက ေပးစြမ္းသည့္ အာဟာရမ်ားအျပည့္အဝရရွိေစသည္။
ေဇာ္ကို
Source:Runners'World
credit to >>Health Updates Journal Vol.2, No.35
ေထာပတ္သီးတြင္ ဗိုက္တာမင္ဘီ၊ ဗိုက္တာမင္အီးႏွင့္ ဦးေႏွာက္ကိုအေထာက္အပံ့ျဖစ္ေစသည့္ ကိုလင္း (cho-line) ဓါတ္တို႔ပါဝင္သည္။
ေၾကးနီ (copper) ၊ သြပ္ (zinc) စသည့္ သတၲဳဓါတ္မ်ားအျပင္ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္စဥ္မ်ားကို ကာကြယ္သည့္ ဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္ (antioxidant) ပစၥည္းမ်ားစြာပါဝင္သည္။
- ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစသည့္ ကိုလက္စထေရာ (LDL ) နည္းပါးၿပီး အက်ိဳးျပဳ ကိုလက္စထေရာ (HDL) ေပါမ်ား သည့္ ေထာပတ္သီးသည္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကိုအေထာက္ အကူျဖစ္ေစၿပီး အားကစားသမားမ်ားအတြက္ သက္ လံုေကာင္းေစသည့္ အက်ိဳးေက်းဇူး ရရွိေစသည္။
- ေလ့လာမႈမ်ားအရ ေထာပတ္သီးမၾကာခဏစားသံုးသူ မ်ားတြင္ ခါးအတိုင္း (waist size) ေလ်ာ့နည္းေလ့ရွိၿပီး ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ႏွင့္အရပ္အခ်ိဳး (body mass index ) လည္း အခ်ိဳးက်မွ်တေလ့ရွိသည္ကိုေတြ႕ရသည္။
- ေထာပတ္သီးတြင္ပါဝင္ေသာ phenolic ျဒပ္ ေပါင္းမ်ားက ေသြးေၾကာေရာင္ရမ္းမႈဒဏ္ရာမ်ားႏွင့္ ေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါမ်ား မျဖစ္ ေအာင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ သည့္ အတြက္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ၊ ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာမ်ား ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ေသြးေၾကာက်ဥ္းျခင္းတို႔မွကင္းေဝးေစ သည္။
- ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမွ ရရွိေသာ polyphenol ျဒပ္ေပါင္းမ်ားႏွင့္ carotene ဓါတ္မ်ားသည္ အဆီ တြင္သာေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္သည့္အရာမ်ား ျဖစ္ၾကသည္။ ထို႔ ေၾကာင့္ခႏၶာကိုယ္မွ ယင္းဓါတ္မ်ားကိုစုပ္ယူႏိုင္ရန္ အဆီ လိုအပ္သည္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို ေထာပတ္သီး ေရာစပ္၍ စားေသာက္ျခင္းျဖင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားက ေပးစြမ္းသည့္ အာဟာရမ်ားအျပည့္အဝရရွိေစသည္။
ေဇာ္ကို
Source:Runners'World
credit to >>Health Updates Journal Vol.2, No.35
No comments:
Post a Comment