by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)September 22, 2013 at 4:25pm
အစာအိမ္နာနွင့္ စိတ္ဖိစီးမႈစိတ္ဖိစီးမႈဟာ ေရာဂါအေတာ္မ်ားမ်ားကို ျဖစ္ေစတယ္လို႔ ေရွးယခင္ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ကတည္းက ယူဆခဲ့ၾကပါတယ္။ San Francisco မွာရွိတဲ့ California တကၠသိုလ္ အစာအိမ္ႏွင့္အူလမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာ ဌာန လက္ေထာက္ ပါေမာကၡ ေဒါက္တာ mathy က စိတ္ဖိစီးမႈဟာ က်န္းမာေရးစနစ္မွာ အဓိကက်တဲ့အခန္းက႑က ပါ၀င္ေပမယ့္ အစာအိမ္နာျဖစ္ေစဖို႔ ဒါမွမဟုတ္ ေပ်ာက္ကင္းေစဖို႔ကိုေတာ့ သိပ္မစြမ္းေဆာင္နိုင္လွပါဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္
အစာအိမ္နာႏွင့္ အပူအစပ္စာအပူအစပ္ေတြစားျပီးတဲ့အခါ ရင္ပူ၊ ရင္ေခါင္းေအာင့္တတ္တဲ့ အေတြ႕အၾကံဳေတြ ရွိေပမယ့္လည္း spice ကို capsaicin ဆိုတဲ့ငရုတ္ေကာင္းတမ်ဳိးမွရတဲ့ ဓါတ္တမ်ဳိးမွတဆင့္ ထုတ္လုပ္ထားတာျဖစ္ျပီး အဲဒီငရုတ္ေကာင္းဟာ အစာအိမ္နာကိုမျဖစ္ ေစပါဘူး။
ေဒါက္တာ Mathy ကေတာ့ တခ်ဳိ႕ေသာအစားအစာေတြဟာ အစာအိမ္နာမျဖစ္ေစေပမယ့္ အစာအိမ္နာရွိေနတဲ့သူကို ေ၀ဒနာပိုဆိုးေအာင္စြမ္းေဆာင္နိုင္တယ္လို႔ ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။
စိတ္၀င္စားစရာေကာင္းတဲ့အခ်က္ကေတာ့ စကၤာပူနိုင္ငံမွာ ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ သုေတသနတစ္ခုအရ capsaicin ပါ၀င္မႈနည္းတဲ့ တရုတ္ အစားအစာကို စားသံုး သူေတြမွာ အိႏိၱယ၊ မေလးအစားအစာ စတဲ့ အပူအစပ္စာ စားတဲ့သူေတြထက္ အစာအိမ္နာျဖစ္ပြားမႈသံုးဆ ပိုတာကို ေတြ႕ရတာပါဘဲ။
သုေတသီေတြကေတာ့ capsaicin ဟာ အစာအိမ္မွာရွိတဲ့ အာရံုေၾကာေတြကို လႈံ႕ေဆာ္ျပီး အစာအိမ္နာကို ကာကြယ္ေပးတဲ့ ဓာတုပစၥည္းမ်ား ထုတ္ေပးတယ္လို႔ယူဆၾကပါတယ္။ အဲဒီလိုပါပဲ capsaicin အစာအိမ္မွာရွိတဲ့ အက္ဆစ္ ပမာဏကို ေျပာင္းလဲေစျပီး အစာအိမ္နာကို ျဖစ္ေစတဲ့ Helicobacter pylori ကိုေသေစတယ္လို႔လည္း ယူဆၾကျပန္ပါတယ္။
အစာအိမ္နာနွင့္ ႏြားနို႕ေသာက္သံုးမႈ
အပူအစပ္ေတြဟာ အစာအိမ္နာျဖစ္တယ္လို႔ လူအေတာ္မ်ားမ်ား ယံုၾကည္ၾကသလိုပဲ ႏြားနို႕ေသာက္ျခင္းဟာလည္း အစာအိမ္နာကို ေပ်ာက္ကင္းေစတယ္လို႔ ယူဆတာေတြရွိပါတယ္။ အခုေနာက္ဆံုး အယူအဆကေတာ့ ႏြားနို႔ဟာ အစာအိမ္နာကို ေပ်ာက္ကင္းေစတာ မဟုတ္ပဲ သက္သာရံုသက္သာ ေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဒီအေၾကာင္းအရာနဲ႔ပတ္သတ္ျပီး ေဒါက္တာ Mathy က ႏြားနို႔ေသာက္သံုးျခင္းဟာ အစာအိမ္ကို တံတိုင္းတစ္ခုလို အလႊာတစ္ထပ္နဲ႔ ကာရံေပးေပမယ့္လည္း အစာအိမ္နာကို ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ေတာ့ မစြမ္းေဆာင္နိုင္ပါဘူးလို႔ ဆိုထားပါတယ္။အဲဒီအျပင္ Los Angeles, California တကၠသိုလ္ ပါေမာကၡ ေဒါက္တာ Weinstein က လည္း လူဦးေရရဲ႕ ၆၅%ဟာ lactose နဲ႔ မတည့္တတ္ၾကျပီး အဲဒီလိုဓါတ္မတည့္ျခင္းဟာ အသက္ရလာတာနဲ႔အမွ် မ်ားလာတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာအိမ္နာကို ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ ႏြားနို႔သက္သက္ခ်ည္း ေသာက္သံုးတာဟာ သင့္ေလွ်ာ္တဲ့နည္းလမ္း မဟုတ္ဘူးလို႔လည္း ဆိုထားပါတယ္။
အစာအိမ္နာနွင့္ အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယား
ေဒါက္တာ Mathy ရဲ့ ရွင္းလင္းခ်က္အရ ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ အခ်ဳိ႕ေသာ အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားမ်ားဟာ ေလထျခင္း၊ ေလပြျခင္းတို႔ကို သက္သာေစတယ္ဆိုပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အဲဒီဘက္တီးရီးယားေတြဟာ အစာအိမ္နာကို ေပ်ာက္ကင္းေစဖို႔အထိေတာ့ ၾကာရွည္မေနနိုင္ၾကဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္။
အစာအိမ္နာနွင့္ အရက္၊
အစာအိမ္နာနွင့္ caffeine ဓါတ္အရက္ေသစာကို အလြန္အကၽြံေသာက္သံုးျခင္းကလည္း အစာအိမ္နာျဖစ္ပြားမႈကို ဦးတည္ေေစပါတယ္။ အဲဒီအျပင္ အရက္ကို အလြန္အကၽြံေသာက္သံုးျခင္းက အစာအိမ္နာရဲ့ ေနာက္ဆက္တဲ့ ဆိုးက်ဳိးေတြျဖစ္တဲ့ ေသြးယိုျခင္းကိုလည္း ျဖစ္ေစပါတယ္။
Caffeine ဓါတ္ဟာ အစာအိမ္ရဲ့ အက္ဆစ္ ထုတ္လုပ္မႈပမာဏကိုမ်ားျပားေစတာေၾကာင့္ caffeine ဓါတ္ပါတဲ့ ေကာ္ဖီ၊ ကိုလာကိုလာ အမ်ားအျပား ေသာက္သံုးသူေတြမွာ ျပသနာျဖစ္ပြားနိုင္တာမို႔ အလြန္အကၽြံေသာက္သံုးမႈမွ ေရွာင္က်ဥ္သင့္တယ္လို႔ DR Weinstein က ဆိုပါတယ္။
အစာအိမ္နာနွင့္ ေဆးလိပ္
ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးသူေတြမွာ အစာအိမ္နာျဖစ္သြားမႈဟာ နွစ္ဆသာတယ္လုိ႔ဆိုပါတယ္။ ေလ့လာခ်က္အေတာ္မ်ားမ်ားအရ ေဆးလိပ္ကို နွစ္ရွည္လမ်ား ေသာက္သံုးျခင္းဟာ အစာအိမ္ရဲ့ နံရံ၊ ေသြးစီးဆင္းမႈကို ေျပာင္းလဲေစျပီး အစာအိမ္ေယာင္ယမ္းမႈကို ျဖစ္ေစတယ္လို႔သိရပါတယ္။ အဲဒီအျပင္ကို ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးျခင္းဟာ အစာအိမ္နာရဲ့ ေနာက္ဆက္တဲြ ဆိုးက်ဳိးမ်ားျဖစ္တဲ့ အစာအိမ္ေပါက္ျခင္း ၊ အစာအိမ္ေသြးယိုျခင္းတို႔ကိုလည္း ျဖစ္ေစျပီး အနာက်က္မႈကိုလည္းေႏွာင့္ေနွးေစပါတယ္။
Credit to >> ေမြးေန႔ ဆုမြန္
အစာအိမ္နာနွင့္ စိတ္ဖိစီးမႈစိတ္ဖိစီးမႈဟာ ေရာဂါအေတာ္မ်ားမ်ားကို ျဖစ္ေစတယ္လို႔ ေရွးယခင္ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ကတည္းက ယူဆခဲ့ၾကပါတယ္။ San Francisco မွာရွိတဲ့ California တကၠသိုလ္ အစာအိမ္ႏွင့္အူလမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာ ဌာန လက္ေထာက္ ပါေမာကၡ ေဒါက္တာ mathy က စိတ္ဖိစီးမႈဟာ က်န္းမာေရးစနစ္မွာ အဓိကက်တဲ့အခန္းက႑က ပါ၀င္ေပမယ့္ အစာအိမ္နာျဖစ္ေစဖို႔ ဒါမွမဟုတ္ ေပ်ာက္ကင္းေစဖို႔ကိုေတာ့ သိပ္မစြမ္းေဆာင္နိုင္လွပါဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္
အစာအိမ္နာႏွင့္ အပူအစပ္စာအပူအစပ္ေတြစားျပီးတဲ့အခါ ရင္ပူ၊ ရင္ေခါင္းေအာင့္တတ္တဲ့ အေတြ႕အၾကံဳေတြ ရွိေပမယ့္လည္း spice ကို capsaicin ဆိုတဲ့ငရုတ္ေကာင္းတမ်ဳိးမွရတဲ့ ဓါတ္တမ်ဳိးမွတဆင့္ ထုတ္လုပ္ထားတာျဖစ္ျပီး အဲဒီငရုတ္ေကာင္းဟာ အစာအိမ္နာကိုမျဖစ္ ေစပါဘူး။
ေဒါက္တာ Mathy ကေတာ့ တခ်ဳိ႕ေသာအစားအစာေတြဟာ အစာအိမ္နာမျဖစ္ေစေပမယ့္ အစာအိမ္နာရွိေနတဲ့သူကို ေ၀ဒနာပိုဆိုးေအာင္စြမ္းေဆာင္နိုင္တယ္လို႔ ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။
စိတ္၀င္စားစရာေကာင္းတဲ့အခ်က္ကေတာ့ စကၤာပူနိုင္ငံမွာ ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ သုေတသနတစ္ခုအရ capsaicin ပါ၀င္မႈနည္းတဲ့ တရုတ္ အစားအစာကို စားသံုး သူေတြမွာ အိႏိၱယ၊ မေလးအစားအစာ စတဲ့ အပူအစပ္စာ စားတဲ့သူေတြထက္ အစာအိမ္နာျဖစ္ပြားမႈသံုးဆ ပိုတာကို ေတြ႕ရတာပါဘဲ။
သုေတသီေတြကေတာ့ capsaicin ဟာ အစာအိမ္မွာရွိတဲ့ အာရံုေၾကာေတြကို လႈံ႕ေဆာ္ျပီး အစာအိမ္နာကို ကာကြယ္ေပးတဲ့ ဓာတုပစၥည္းမ်ား ထုတ္ေပးတယ္လို႔ယူဆၾကပါတယ္။ အဲဒီလိုပါပဲ capsaicin အစာအိမ္မွာရွိတဲ့ အက္ဆစ္ ပမာဏကို ေျပာင္းလဲေစျပီး အစာအိမ္နာကို ျဖစ္ေစတဲ့ Helicobacter pylori ကိုေသေစတယ္လို႔လည္း ယူဆၾကျပန္ပါတယ္။
အစာအိမ္နာနွင့္ ႏြားနို႕ေသာက္သံုးမႈ
အပူအစပ္ေတြဟာ အစာအိမ္နာျဖစ္တယ္လို႔ လူအေတာ္မ်ားမ်ား ယံုၾကည္ၾကသလိုပဲ ႏြားနို႕ေသာက္ျခင္းဟာလည္း အစာအိမ္နာကို ေပ်ာက္ကင္းေစတယ္လို႔ ယူဆတာေတြရွိပါတယ္။ အခုေနာက္ဆံုး အယူအဆကေတာ့ ႏြားနို႔ဟာ အစာအိမ္နာကို ေပ်ာက္ကင္းေစတာ မဟုတ္ပဲ သက္သာရံုသက္သာ ေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဒီအေၾကာင္းအရာနဲ႔ပတ္သတ္ျပီး ေဒါက္တာ Mathy က ႏြားနို႔ေသာက္သံုးျခင္းဟာ အစာအိမ္ကို တံတိုင္းတစ္ခုလို အလႊာတစ္ထပ္နဲ႔ ကာရံေပးေပမယ့္လည္း အစာအိမ္နာကို ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ေတာ့ မစြမ္းေဆာင္နိုင္ပါဘူးလို႔ ဆိုထားပါတယ္။အဲဒီအျပင္ Los Angeles, California တကၠသိုလ္ ပါေမာကၡ ေဒါက္တာ Weinstein က လည္း လူဦးေရရဲ႕ ၆၅%ဟာ lactose နဲ႔ မတည့္တတ္ၾကျပီး အဲဒီလိုဓါတ္မတည့္ျခင္းဟာ အသက္ရလာတာနဲ႔အမွ် မ်ားလာတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာအိမ္နာကို ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ ႏြားနို႔သက္သက္ခ်ည္း ေသာက္သံုးတာဟာ သင့္ေလွ်ာ္တဲ့နည္းလမ္း မဟုတ္ဘူးလို႔လည္း ဆိုထားပါတယ္။
အစာအိမ္နာနွင့္ အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယား
ေဒါက္တာ Mathy ရဲ့ ရွင္းလင္းခ်က္အရ ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ အခ်ဳိ႕ေသာ အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားမ်ားဟာ ေလထျခင္း၊ ေလပြျခင္းတို႔ကို သက္သာေစတယ္ဆိုပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အဲဒီဘက္တီးရီးယားေတြဟာ အစာအိမ္နာကို ေပ်ာက္ကင္းေစဖို႔အထိေတာ့ ၾကာရွည္မေနနိုင္ၾကဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္။
အစာအိမ္နာနွင့္ အရက္၊
အစာအိမ္နာနွင့္ caffeine ဓါတ္အရက္ေသစာကို အလြန္အကၽြံေသာက္သံုးျခင္းကလည္း အစာအိမ္နာျဖစ္ပြားမႈကို ဦးတည္ေေစပါတယ္။ အဲဒီအျပင္ အရက္ကို အလြန္အကၽြံေသာက္သံုးျခင္းက အစာအိမ္နာရဲ့ ေနာက္ဆက္တဲ့ ဆိုးက်ဳိးေတြျဖစ္တဲ့ ေသြးယိုျခင္းကိုလည္း ျဖစ္ေစပါတယ္။
Caffeine ဓါတ္ဟာ အစာအိမ္ရဲ့ အက္ဆစ္ ထုတ္လုပ္မႈပမာဏကိုမ်ားျပားေစတာေၾကာင့္ caffeine ဓါတ္ပါတဲ့ ေကာ္ဖီ၊ ကိုလာကိုလာ အမ်ားအျပား ေသာက္သံုးသူေတြမွာ ျပသနာျဖစ္ပြားနိုင္တာမို႔ အလြန္အကၽြံေသာက္သံုးမႈမွ ေရွာင္က်ဥ္သင့္တယ္လို႔ DR Weinstein က ဆိုပါတယ္။
အစာအိမ္နာနွင့္ ေဆးလိပ္
ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးသူေတြမွာ အစာအိမ္နာျဖစ္သြားမႈဟာ နွစ္ဆသာတယ္လုိ႔ဆိုပါတယ္။ ေလ့လာခ်က္အေတာ္မ်ားမ်ားအရ ေဆးလိပ္ကို နွစ္ရွည္လမ်ား ေသာက္သံုးျခင္းဟာ အစာအိမ္ရဲ့ နံရံ၊ ေသြးစီးဆင္းမႈကို ေျပာင္းလဲေစျပီး အစာအိမ္ေယာင္ယမ္းမႈကို ျဖစ္ေစတယ္လို႔သိရပါတယ္။ အဲဒီအျပင္ကို ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးျခင္းဟာ အစာအိမ္နာရဲ့ ေနာက္ဆက္တဲြ ဆိုးက်ဳိးမ်ားျဖစ္တဲ့ အစာအိမ္ေပါက္ျခင္း ၊ အစာအိမ္ေသြးယိုျခင္းတို႔ကိုလည္း ျဖစ္ေစျပီး အနာက်က္မႈကိုလည္းေႏွာင့္ေနွးေစပါတယ္။
Credit to >> ေမြးေန႔ ဆုမြန္
No comments:
Post a Comment