by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)September 16, 2013 at 11:29am
ပိန္းရိုးထဲတြင္ ဗိုက္တာမင္ A၊ ဗိုက္တာမင္ C ၊ အမ်ွွင္ဓာတ္ႏွင့္ ပရိုတင္းပမာဏတို ့ ျမင့္မားစြာပါရွိၾကသလို၊ ပိန္းဥထဲတြင္ ပိုတက္ စီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ဗိုက္တာမင္ C ၊ ဗို္က္တာမင္ E ၊ ဗိုက္တာမင္ B၊ မဂၢနီစီယမ္၊ ေကာ့ပါး၊ ဗိုက္တာမင္ A ႏွင့္ ပရိုတင္း ဓာတ္တို ့ပါရွိပါသည္။ ပိန္းဥတြင္ပါရွိေသာ အမွ်င္ဓာတ္သည္ အားလူးထက္ ၃-ဆ ပို သျဖင့္ဗိုက္ျပည့္ေစပါသည္။ ကယ္လိုရီနဲ ေသာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားေပါၾကြယ္၀ျခင ္းေၾကာင့္လဲ၊ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ထိနး္ လိုသူမ်ားသည္ ပိန္းဥကို မွန္မွန္စား ေပးသင့္ပါ သည္။ ပိန္းဥ ၏ ထူးျခားခ်က္မွာ ၄င္းကိုအပူေပးခ်က္ျပဳတ္ၿပီး ေသာအခါ၊ ပါရွိေသာ Vitamin E သည္ တျခားအသီးအႏွံ မ်ားႏွင့္ မတူ တမူထူးျခားစြာ ျမင့္မားစြာက်န္ရွိေနပါသည္။
ပိန္းဥ ႏွင့္ ပိန္းရိုး တို ့၏ က်န္းမာေရးအတြက္အေရးပါပံု။
v အျမင္အာရံုကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။ ၾကက္မ်က္သင့္ ေ၀းနာရွင္မ်ားကိုအက်ိဳးျပဳေ ပးပါသည္။ မ်က္ေစ့အစို ဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္းေပးပါသည္။ မ်က္၀န္းတစ္၀ိုက္ရွိ အေရျပားကိုတင္းရင္းေစပါသည္။
v ခႏၶာကိုယ္အတြင္း၌ ေအာက္စီဂ်င္ ျပတ္လပ္မႈေၾကာင့္၊ ေသသြားေသာဆဲလ္မ်ား ျပန္လည္ တည္ေဆာက္ ထုတ္လုပ္မႈ ကို အေထာက္အကူျပဳေပးပါသည္။
v ႏႈတ္ခမ္းနာျခင္း၊ ကြဲအက္ျခင္းတို ့ကို သက္သာေကာင္းမြန္ေစပါသည္။
v အရိုးမ်ားကို က်န္းမာသန္စြမ္းေအာင္ အေထာက္အကူျပဳပါသည္။
v ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစပါသည္။
v လည္ပင္းအက်ိတ္၊ သိုင္းရိြဳက္ဂလင္းျပႆနာမ်ား ကို သက္သာေကာင္းမြန္ေစပါသည္။
v အာရံုေၾကာမ်ားကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။
v မအီမသာပ်ိဳ ့အန္ျခင္းႏွင့္ မူးေ၀ထိုင္းမႈိင္းျခင္းတို ့ကို ကာကြယ္ေပးပါသည္။
v မိတ္၊ အင္ပ်ဥ္ကဲ့သို ့ေသာအေရျပားေပၚတြင္ အဖုအပိန္ ့အနီကြက္ထျခင္းတို ့ကိုုသက္သာေစပါသည္။
v ဆံပင္ကြ်တ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးသည့္အျပင္၊ ဆံပင္ကိုနက္ေစပါသည္။
v ကိုလက္စထေရာပမာဏ ကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစပါသည္။
v ၾကြက္သားမ်ား တည္ေဆာက္မႈကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။
v ေသြးတိုးကိုက်ေစပါသည္။
v မ်ိဳးပြားျခင္းကိုလဲ ေကာင္းစြာ အေထာက္အကူျပဳပါသည္။
v သြားႏွင့္သြားဖံုးက်န္းမာေရ းကို အေထာက္အကူျပဳပါသည္။
v အဆုပ္က်န္းမာေရးကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။
v ပင္ပန္းႏြမ္းလ်မႈကိုေျပေလ်ာ ့ေစပါသည္။
v ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ေစပါသည္။
v အၾကားအာရံုခ်ိဳ ့ယြင္းမႈ ကိုတိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါသည ္။
v ထိခိုက္ဒဏ္ရာမ်ားကို အျမန္က်က္ေစပါသည္။
v အူသိမ္၊ အူမ လုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ားကို ေထာက္အကူျပဳေပးပါသည္။
v ခႏၶာကိုယ္တြင္းက်န္းမာေရးကိ ု အေထာက္အကူျပဳရံုသာမက၊ အေရျပားက်န္းမာေရးကိုလဲ မ်ားစြာအက်ိဳးျပဳကာ၊ အရြယ္ တင္ႏုပ်ိဳေစပါသည္။
v နာတာရွည္၀မ္းေလ်ာျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါသည္။
v မၾကာခဏအေအးမိျခင္းႏွင့္ ျပင္ပေရာဂါမ်ားအလြယ္တကူ၀င္ေ ရာက္ျခင္းတို ့ကိုဟန္ ့တားေပး ပါသည္။ ကိုယ္ခံအားကိုလဲ ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။
v အစာလဲေဆး၊ေဆးလဲအစာ" ဆိုေသာ္လဲဘဲ၊ " တန္လွ်င္ေဆး၊လြန္လွ်င္ေဘး" ျဖစ္ တတ္ေပရာ၊ လြန္က်ဴးစြာ စားေသာက္ျခင္းမ်ိဳး မျဖစ္သင့္ပါ။
၁။ ပိန္းဥ ႏွင့္ ပိန္းရိုးတို ့တြင္ Oxalates ဓာတ္ ပါရွိသျဖင့္ အစိမ္းစာမိပါက၊ ပါ၀င္ေသာ ထို Oxalates ဓာတ္မ်ား သည္ လူကိုအဆိပ္ျဖစ္ေစပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ ထိုဓာတ္မ်ား ျပယ္ေစရန္အတြက္ ပိန္းဥကုိ မခ်က္ျပဳတ္မီွ တစ္ညၾကိဳတင္၍ ေရစိမ္ ထား သင့္ပါသည္။
၂။ ပိန္းဥအစိမ္းထဲတြင္ပါ၀င္ေသာ Oxalate ဓာတ္က ေဂါက္ေရာဂါႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္တြင္ ေက်ာက္တည္ျခင္း ေရာဂါတို ့ကို အားေပးေစႏိုင္သျဖင့္၊ ပိန္းဥ ႏွင့္ ပိန္းရိုး တို ့ကို ေသေသခ်ာခ်ာ အပူေပးခ်က္ျပဳတ္ျပီးမွသာ စားေသာက္သင့္ပါသည္။
ပိန္းဥ ကို အလြန္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကေသာ အဆိုပါေရာဂါရွိသူမ်ားသည္ Oxalate ဓာတ္ျပယ္ ေစရန္အတြက္ ပိန္းဥ ကို ႏြားႏို ့(သို ့မဟုတ္) ကယ္လ္စီယမ္ ၾကြယ္၀စြာပါရွိေသာ အစားအစာတစ္ခုခုျဖင့္ တြဲဖက္၍သာ စားသံုးေပးသင့္ပါသည္။
(သို ့ေသာ္မလိုလားအပ္ေသာ ျပႆနာမ်ား မျဖစ္လာေစေရးအတြက္ ထိုေရာဂါရွိသူမ်ားသည္ ပိန္းဥ ႏွင့္ ပိန္းရိုးတို ့ကို ေရွာင္ႏိုင္လွ်င္ ပိုေကာင္းမည္ ထင္ပါ ေၾကာင္း အၾကံျပဳအပ္ပါသည္)
ဘာသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္)
ကိုးကားခ်က္ (Nutritional Value of Taro Root & Taro Stem, Taro's Health Benefits )
ပိန္းရိုးထဲတြင္ ဗိုက္တာမင္ A၊ ဗိုက္တာမင္ C ၊ အမ်ွွင္ဓာတ္ႏွင့္ ပရိုတင္းပမာဏတို ့ ျမင့္မားစြာပါရွိၾကသလို၊ ပိန္းဥထဲတြင္ ပိုတက္ စီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ဗိုက္တာမင္ C ၊ ဗို္က္တာမင္ E ၊ ဗိုက္တာမင္ B၊ မဂၢနီစီယမ္၊ ေကာ့ပါး၊ ဗိုက္တာမင္ A ႏွင့္ ပရိုတင္း ဓာတ္တို ့ပါရွိပါသည္။ ပိန္းဥတြင္ပါရွိေသာ အမွ်င္ဓာတ္သည္ အားလူးထက္ ၃-ဆ ပို သျဖင့္ဗိုက္ျပည့္ေစပါသည္။ ကယ္လိုရီနဲ ေသာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားေပါၾကြယ္၀ျခင ္းေၾကာင့္လဲ၊ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ထိနး္ လိုသူမ်ားသည္ ပိန္းဥကို မွန္မွန္စား ေပးသင့္ပါ သည္။ ပိန္းဥ ၏ ထူးျခားခ်က္မွာ ၄င္းကိုအပူေပးခ်က္ျပဳတ္ၿပီး ေသာအခါ၊ ပါရွိေသာ Vitamin E သည္ တျခားအသီးအႏွံ မ်ားႏွင့္ မတူ တမူထူးျခားစြာ ျမင့္မားစြာက်န္ရွိေနပါသည္။
ပိန္းဥ ႏွင့္ ပိန္းရိုး တို ့၏ က်န္းမာေရးအတြက္အေရးပါပံု။
v အျမင္အာရံုကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။ ၾကက္မ်က္သင့္ ေ၀းနာရွင္မ်ားကိုအက်ိဳးျပဳေ ပးပါသည္။ မ်က္ေစ့အစို ဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္းေပးပါသည္။ မ်က္၀န္းတစ္၀ိုက္ရွိ အေရျပားကိုတင္းရင္းေစပါသည္။
v ခႏၶာကိုယ္အတြင္း၌ ေအာက္စီဂ်င္ ျပတ္လပ္မႈေၾကာင့္၊ ေသသြားေသာဆဲလ္မ်ား ျပန္လည္ တည္ေဆာက္ ထုတ္လုပ္မႈ ကို အေထာက္အကူျပဳေပးပါသည္။
v ႏႈတ္ခမ္းနာျခင္း၊ ကြဲအက္ျခင္းတို ့ကို သက္သာေကာင္းမြန္ေစပါသည္။
v အရိုးမ်ားကို က်န္းမာသန္စြမ္းေအာင္ အေထာက္အကူျပဳပါသည္။
v ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစပါသည္။
v လည္ပင္းအက်ိတ္၊ သိုင္းရိြဳက္ဂလင္းျပႆနာမ်ား ကို သက္သာေကာင္းမြန္ေစပါသည္။
v အာရံုေၾကာမ်ားကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။
v မအီမသာပ်ိဳ ့အန္ျခင္းႏွင့္ မူးေ၀ထိုင္းမႈိင္းျခင္းတို ့ကို ကာကြယ္ေပးပါသည္။
v မိတ္၊ အင္ပ်ဥ္ကဲ့သို ့ေသာအေရျပားေပၚတြင္ အဖုအပိန္ ့အနီကြက္ထျခင္းတို ့ကိုုသက္သာေစပါသည္။
v ဆံပင္ကြ်တ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးသည့္အျပင္၊ ဆံပင္ကိုနက္ေစပါသည္။
v ကိုလက္စထေရာပမာဏ ကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစပါသည္။
v ၾကြက္သားမ်ား တည္ေဆာက္မႈကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။
v ေသြးတိုးကိုက်ေစပါသည္။
v မ်ိဳးပြားျခင္းကိုလဲ ေကာင္းစြာ အေထာက္အကူျပဳပါသည္။
v သြားႏွင့္သြားဖံုးက်န္းမာေရ းကို အေထာက္အကူျပဳပါသည္။
v အဆုပ္က်န္းမာေရးကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။
v ပင္ပန္းႏြမ္းလ်မႈကိုေျပေလ်ာ ့ေစပါသည္။
v ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ေစပါသည္။
v အၾကားအာရံုခ်ိဳ ့ယြင္းမႈ ကိုတိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါသည ္။
v ထိခိုက္ဒဏ္ရာမ်ားကို အျမန္က်က္ေစပါသည္။
v အူသိမ္၊ အူမ လုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ားကို ေထာက္အကူျပဳေပးပါသည္။
v ခႏၶာကိုယ္တြင္းက်န္းမာေရးကိ ု အေထာက္အကူျပဳရံုသာမက၊ အေရျပားက်န္းမာေရးကိုလဲ မ်ားစြာအက်ိဳးျပဳကာ၊ အရြယ္ တင္ႏုပ်ိဳေစပါသည္။
v နာတာရွည္၀မ္းေလ်ာျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါသည္။
v မၾကာခဏအေအးမိျခင္းႏွင့္ ျပင္ပေရာဂါမ်ားအလြယ္တကူ၀င္ေ ရာက္ျခင္းတို ့ကိုဟန္ ့တားေပး ပါသည္။ ကိုယ္ခံအားကိုလဲ ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။
v အစာလဲေဆး၊ေဆးလဲအစာ" ဆိုေသာ္လဲဘဲ၊ " တန္လွ်င္ေဆး၊လြန္လွ်င္ေဘး" ျဖစ္ တတ္ေပရာ၊ လြန္က်ဴးစြာ စားေသာက္ျခင္းမ်ိဳး မျဖစ္သင့္ပါ။
၁။ ပိန္းဥ ႏွင့္ ပိန္းရိုးတို ့တြင္ Oxalates ဓာတ္ ပါရွိသျဖင့္ အစိမ္းစာမိပါက၊ ပါ၀င္ေသာ ထို Oxalates ဓာတ္မ်ား သည္ လူကိုအဆိပ္ျဖစ္ေစပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ ထိုဓာတ္မ်ား ျပယ္ေစရန္အတြက္ ပိန္းဥကုိ မခ်က္ျပဳတ္မီွ တစ္ညၾကိဳတင္၍ ေရစိမ္ ထား သင့္ပါသည္။
၂။ ပိန္းဥအစိမ္းထဲတြင္ပါ၀င္ေသာ Oxalate ဓာတ္က ေဂါက္ေရာဂါႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္တြင္ ေက်ာက္တည္ျခင္း ေရာဂါတို ့ကို အားေပးေစႏိုင္သျဖင့္၊ ပိန္းဥ ႏွင့္ ပိန္းရိုး တို ့ကို ေသေသခ်ာခ်ာ အပူေပးခ်က္ျပဳတ္ျပီးမွသာ စားေသာက္သင့္ပါသည္။
ပိန္းဥ ကို အလြန္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကေသာ အဆိုပါေရာဂါရွိသူမ်ားသည္ Oxalate ဓာတ္ျပယ္ ေစရန္အတြက္ ပိန္းဥ ကို ႏြားႏို ့(သို ့မဟုတ္) ကယ္လ္စီယမ္ ၾကြယ္၀စြာပါရွိေသာ အစားအစာတစ္ခုခုျဖင့္ တြဲဖက္၍သာ စားသံုးေပးသင့္ပါသည္။
(သို ့ေသာ္မလိုလားအပ္ေသာ ျပႆနာမ်ား မျဖစ္လာေစေရးအတြက္ ထိုေရာဂါရွိသူမ်ားသည္ ပိန္းဥ ႏွင့္ ပိန္းရိုးတို ့ကို ေရွာင္ႏိုင္လွ်င္ ပိုေကာင္းမည္ ထင္ပါ ေၾကာင္း အၾကံျပဳအပ္ပါသည္)
ဘာသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္)
ကိုးကားခ်က္ (Nutritional Value of Taro Root & Taro Stem, Taro's Health Benefits )
No comments:
Post a Comment