by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)September 18, 2013 at 5:41pm
မွတ္ဥာဏ္အားေကာင္းေစႏို္င္တဲ့ ေခ်ာကလက္ေဖ်ာ္ရည္။ ကိုကိုး(ေခၚ)ေခ်ာကလက္ေဖ်ာ္ရည္ပူပူ တေန ့ ၂-ခြက္ပံုမွန္ေသာက္ေပးျခင္းက ဦးေႏွာက္ကိုက်မၼာေစျပီး၊ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းရည္ တိုး တက္ျမင့္မားလာေစတယ္လို ့ ဟားဗာ့ဒ္ေဆးတကၠသိုလ္မွ ေဆးသုေတသီမ်ားက အၾကံျပဳထားၾကပါတယ္။
ဟားဗာ့ဒ္ေဆးတကၠသိုလ္မွ ေဆးသုေတသီေတြရဲ ့စမ္းသပ္ခ်က္က ဒီလိုပါ။ ·
ပ်မ္းမွ် အသက္ ၇၃ ႏွစ္အရြယ္ရွိ အဖိုး/အဖြား အေယာက္၆၀ တို ့ကို တစ္ေန ့လွ်င္ ေခ်ာကလက္ေဖ်ာ္ရည္ပူပူ ၂-ခြက္ ႏႈန္းနဲ ့ ရက္ (၃၀)တိတိ တို္က္ေကြ်းခဲ့ပါတယ္။
· အဲဒီလိုတိုက္ေကြ်းရာမွာ အဖိုး/အဖြား စုစုေပါင္းအေယာက္ ၆၀-ကို၊ အေယာက္ ၃၀-စီ အုပ္စု ၂-စုခြဲပါတယ္။ · အုပ္စု(က)ကို ကိုကိုး(ေခၚ)flavanol ဓာတ္ျမင့္မားစြာပါတဲ့ေခ်ာကလက္ေဖ်ာ္ရည္ပူပူ(ပ်စ္ပ်စ္) ေသာက္သံုးေစျပီး၊ က်န္ အုပ္စု(ခ) ကို flavanolဓာတ္ နဲနဲသာပါတဲ့ ေခ်ာကလက္ေဖ်ာ္ရည္ပူပူ(က်ဲက်ဲ)ေသာက္ေစပါတယ္။ · အဲဒီလို ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ေနစဥ္ ကာလပတ္လံုး အဖိုး/အဖြားေတြရဲ ့မွတ္ဥာဏ္စြမ္းအားနဲ ့ အေျဖမွန္တုန္ ့ျပန္ႏို္င္မႈကို ဥာဏ္စမ္းေမးခြန္းေလးေတြနဲ ့စမ္းသပ္ေမးျမန္းတဲ့အခါ ေဖ်ာ္ရည္ပ်စ္ပ်စ္ေသာက္သူေတြမွာ ယခင္က ေမးခြန္း(၁)ခု အတြက္ အေျဖမွန္ရဖို ့ ၁၆၇-စကၠန္ ့ၾကာမွသာေျဖဆိုႏို္င္ေသာ္လည္း၊ ေသာက္ျပီးေနာက္မွာေတာ့ ၁၁၆-စကၠန္ ့မွာ ေျဖဆို ႏို္င္ခဲ့ၾကပါတယ္။ (ေခ်ာကလက္ေဖ်ာ္ရည္က်ဲက်ဲ ေသာက္္သူေတြမွေတာ့ ထူးထူးျခားျခား တုန္ ့့ျပန္မႈစြြမ္းအားတိုး တက္မ လာပါဘူးတဲ့) ·
ရက္ ၃၀ၾကာတဲ့အခါ၊ ေခ်ာကလက္(ပ်စ္ပ်စ္)ေသာက္သူေတြက၊ ယခင္ကထက္ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းရည္ ၈.၃% တိုးတက္ လာတယ္လို ့ဆိုပါတယ္။ · ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ အဲဒီလိုစမ္းသပ္ကာလအတြင္း အဖိုး/အဖြား အေယာက္ ၆၀ ရဲ ့ဦးေႏွာက္ကို ဓာတ္မွန္ရိုက္၊ MRI scans မ်ားနဲ ့ၾကည့္တဲ့အခါမွာလည္း၊ ေဖ်ာ္ရည္က်ဲက်ဲေသာက္သူေတြရဲ ့ဦးေႏွာက္အျဖဴဖတ္ ပတ္ပတ္လည္မွာ ေသြးစီး ဆင္းမႈမရွိပါဘူးတဲ့။
အဲဒါကို ေဆးသိပၸံပညာအရ neurovascular coupling(ေခၚ)ဦးေႏွာက္အာရံုေၾကာေတြနဲ ့
ဆက္စပ္ ေနတဲ့ေသြးေၾကာမွာ ေသြးစီးဆင္းမႈပိတ္ဆို ့ျခင္းေရာဂါ " လို ့ေခၚျပီး၊ ထိုေရာဂါက Alzheimer(ေခၚ)ဦးေႏွာက္ဇရာၾကိဳ အယ္လယ္ဇိုင္းမားေရာဂါနဲ ့ဆက္စပ္ေနပါတယ္တဲ့။ ဟားဗာ့ဒ္ေဆးတကၠသိုလ္ရဲ ့အထက္ပါ စမ္းသပ္ခ်က္ကို Johns Hopkins ေဆးတကၠသိုလ္မွ အယ္လ္ဇိိုင္းမား ေရာဂါေဗဒဆိုင္ရာ ကြ်မ္္းက်င္သူ Paul B. Rosenberg ဆိုသူမွလည္း အတည္ျပဳေထာက္ခံထားျပီး၊ကိုကိုး(ေခၚ)အမည္းေရာင္ေခ်ာကလက္ေဖ်ာ္ရည္ ေန ့စဥ္ေသာက္ သံုးျခင္းက ေသြးလည္ပတ္မႈေကာင္းေစတာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္၊ အာရံုေၾကာ၊ ႏွလံုးေရာဂါတို ့အျပင္ ေသြးတုိုးေရာ ဂါကိုပါ က်ေစတယ္လို ့ ထပ္ေလာင္းအၾကံျပဳထားပါတယ္။
ထို ့ေၾကာင့္ အသက္ ၇၀ ၀န္းက်င္ မိခင္/ဖခင္ နဲ ့ အဖိုး/အဖြားမ်ားကို ေကာ္ဖီ/လၻက္ရည္တိုက္မယ့္အစား ကိုကိုး(ေခၚ)ေခ်ာက လက္ေဖ်ာ္ရည္ပူပူ တေန ့့(၂)ခြက္ တိုက္ေကြ်းရင္း ဒါနျပဳသင့္ပါေၾကာင္း။
ေပါက္ေပါက္
မွီျငမ္း။ Academic Journal Article on 8th Aug 2013 - 3:00 PDT)
မွတ္ဥာဏ္အားေကာင္းေစႏို္င္တဲ့ ေခ်ာကလက္ေဖ်ာ္ရည္။ ကိုကိုး(ေခၚ)ေခ်ာကလက္ေဖ်ာ္ရည္ပူပူ တေန ့ ၂-ခြက္ပံုမွန္ေသာက္ေပးျခင္းက ဦးေႏွာက္ကိုက်မၼာေစျပီး၊ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းရည္ တိုး တက္ျမင့္မားလာေစတယ္လို ့ ဟားဗာ့ဒ္ေဆးတကၠသိုလ္မွ ေဆးသုေတသီမ်ားက အၾကံျပဳထားၾကပါတယ္။
ဟားဗာ့ဒ္ေဆးတကၠသိုလ္မွ ေဆးသုေတသီေတြရဲ ့စမ္းသပ္ခ်က္က ဒီလိုပါ။ ·
ပ်မ္းမွ် အသက္ ၇၃ ႏွစ္အရြယ္ရွိ အဖိုး/အဖြား အေယာက္၆၀ တို ့ကို တစ္ေန ့လွ်င္ ေခ်ာကလက္ေဖ်ာ္ရည္ပူပူ ၂-ခြက္ ႏႈန္းနဲ ့ ရက္ (၃၀)တိတိ တို္က္ေကြ်းခဲ့ပါတယ္။
· အဲဒီလိုတိုက္ေကြ်းရာမွာ အဖိုး/အဖြား စုစုေပါင္းအေယာက္ ၆၀-ကို၊ အေယာက္ ၃၀-စီ အုပ္စု ၂-စုခြဲပါတယ္။ · အုပ္စု(က)ကို ကိုကိုး(ေခၚ)flavanol ဓာတ္ျမင့္မားစြာပါတဲ့ေခ်ာကလက္ေဖ်ာ္ရည္ပူပူ(ပ်စ္ပ်စ္) ေသာက္သံုးေစျပီး၊ က်န္ အုပ္စု(ခ) ကို flavanolဓာတ္ နဲနဲသာပါတဲ့ ေခ်ာကလက္ေဖ်ာ္ရည္ပူပူ(က်ဲက်ဲ)ေသာက္ေစပါတယ္။ · အဲဒီလို ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ေနစဥ္ ကာလပတ္လံုး အဖိုး/အဖြားေတြရဲ ့မွတ္ဥာဏ္စြမ္းအားနဲ ့ အေျဖမွန္တုန္ ့ျပန္ႏို္င္မႈကို ဥာဏ္စမ္းေမးခြန္းေလးေတြနဲ ့စမ္းသပ္ေမးျမန္းတဲ့အခါ ေဖ်ာ္ရည္ပ်စ္ပ်စ္ေသာက္သူေတြမွာ ယခင္က ေမးခြန္း(၁)ခု အတြက္ အေျဖမွန္ရဖို ့ ၁၆၇-စကၠန္ ့ၾကာမွသာေျဖဆိုႏို္င္ေသာ္လည္း၊ ေသာက္ျပီးေနာက္မွာေတာ့ ၁၁၆-စကၠန္ ့မွာ ေျဖဆို ႏို္င္ခဲ့ၾကပါတယ္။ (ေခ်ာကလက္ေဖ်ာ္ရည္က်ဲက်ဲ ေသာက္္သူေတြမွေတာ့ ထူးထူးျခားျခား တုန္ ့့ျပန္မႈစြြမ္းအားတိုး တက္မ လာပါဘူးတဲ့) ·
ရက္ ၃၀ၾကာတဲ့အခါ၊ ေခ်ာကလက္(ပ်စ္ပ်စ္)ေသာက္သူေတြက၊ ယခင္ကထက္ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းရည္ ၈.၃% တိုးတက္ လာတယ္လို ့ဆိုပါတယ္။ · ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ အဲဒီလိုစမ္းသပ္ကာလအတြင္း အဖိုး/အဖြား အေယာက္ ၆၀ ရဲ ့ဦးေႏွာက္ကို ဓာတ္မွန္ရိုက္၊ MRI scans မ်ားနဲ ့ၾကည့္တဲ့အခါမွာလည္း၊ ေဖ်ာ္ရည္က်ဲက်ဲေသာက္သူေတြရဲ ့ဦးေႏွာက္အျဖဴဖတ္ ပတ္ပတ္လည္မွာ ေသြးစီး ဆင္းမႈမရွိပါဘူးတဲ့။
အဲဒါကို ေဆးသိပၸံပညာအရ neurovascular coupling(ေခၚ)ဦးေႏွာက္အာရံုေၾကာေတြနဲ ့
ဆက္စပ္ ေနတဲ့ေသြးေၾကာမွာ ေသြးစီးဆင္းမႈပိတ္ဆို ့ျခင္းေရာဂါ " လို ့ေခၚျပီး၊ ထိုေရာဂါက Alzheimer(ေခၚ)ဦးေႏွာက္ဇရာၾကိဳ အယ္လယ္ဇိုင္းမားေရာဂါနဲ ့ဆက္စပ္ေနပါတယ္တဲ့။ ဟားဗာ့ဒ္ေဆးတကၠသိုလ္ရဲ ့အထက္ပါ စမ္းသပ္ခ်က္ကို Johns Hopkins ေဆးတကၠသိုလ္မွ အယ္လ္ဇိိုင္းမား ေရာဂါေဗဒဆိုင္ရာ ကြ်မ္္းက်င္သူ Paul B. Rosenberg ဆိုသူမွလည္း အတည္ျပဳေထာက္ခံထားျပီး၊ကိုကိုး(ေခၚ)အမည္းေရာင္ေခ်ာကလက္ေဖ်ာ္ရည္ ေန ့စဥ္ေသာက္ သံုးျခင္းက ေသြးလည္ပတ္မႈေကာင္းေစတာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္၊ အာရံုေၾကာ၊ ႏွလံုးေရာဂါတို ့အျပင္ ေသြးတုိုးေရာ ဂါကိုပါ က်ေစတယ္လို ့ ထပ္ေလာင္းအၾကံျပဳထားပါတယ္။
ထို ့ေၾကာင့္ အသက္ ၇၀ ၀န္းက်င္ မိခင္/ဖခင္ နဲ ့ အဖိုး/အဖြားမ်ားကို ေကာ္ဖီ/လၻက္ရည္တိုက္မယ့္အစား ကိုကိုး(ေခၚ)ေခ်ာက လက္ေဖ်ာ္ရည္ပူပူ တေန ့့(၂)ခြက္ တိုက္ေကြ်းရင္း ဒါနျပဳသင့္ပါေၾကာင္း။
ေပါက္ေပါက္
မွီျငမ္း။ Academic Journal Article on 8th Aug 2013 - 3:00 PDT)
No comments:
Post a Comment