by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)December 9, 2013 at 4:01pm
(၁) အသားအေရလွပမႈအတြက္ ႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေရဓာတ္အလံုအေလာက္ရွိဖို ့လိုအပ္ ပါတယ္။ လူတစ္ေယာက္ဟာ တစ္ေန ့ကို ေကာ္ဖီ ၃-ခြက္ထက္ပိုမေသာက္သင့္ ပါ ဘူး။ ေကာ္ဖီထဲမွာပါတဲ့ ကဖိန္းဓာတ္ေတြက ခႏၶာကိုယ္ထဲက ဟိုမုန္းထြက္ရွိမႈပမာဏကို တိုးပြားလာကာ၊ ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္ေစတဲ့အျပင္ အေရျပားပါးျခင္း၊ အေရးအေၾကာင္း မ်ားေပၚျခင္း၊ ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္၍ အ သားအေရမြဲေျခာက္ျခင္း၊ ကာမဆႏၵအား နည္းျခင္း စတဲ့ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးေတြ ျဖစ္ေစပါတယ္။
(၂) assorted cake ကဲ့သို ့ကိတ္မုန္ ့အလံုးေလးေတြကို အဆီနည္းေအာင္ျပဳျပင္ ထားတဲ့ ေထာပတ္တုေတြနဲ ့ျပဳလုပ္ေလ့ရွိပါ တယ္။ အဲဒီ္ကိတ္မုန္ ့ေလးေတြ က ေစ်းႏႈန္း သက္သာတဲ့အျပင္ အရသာလည္းေကာင္တာမို ့ ကေလးေရာ/လူၾကီးမ်ားပါ ၾကိဳက္ႏွစ္ သက္ၾကပါတယ္။ ကိတ္မုန္ ့လံုးေလးေတြကို ေထာပတ္ေလ်ာ့ျပီး သၾကားအခ်ိဳေတြကဲ ထားတာေၾကာင့္ အသားအေရအေရကို ပ်က္စီးေစပါတယ္။
(၃) အခြံမာ ပင္လယ္စာမ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ ပုစြန္၊ ဂဏန္း၊ ေက်ာက္ပုစြန္၊ ခရု၊ ဂံုးေကာင္ေတြ မွာ အိုင္အိုဒင္းပမာဏ ပါရွိမႈလြန္စြာျမင့္ မားၾကပါတယ္။ အခ်ိဳ ့သူေတြက အဲဒီပင္လယ္ စာေတြကိုစားျပီး မ်ားမၾကာမီအတြင္းမွာပင္ ဓာတ္မတဲ့ၾကဘဲ အသားအေရ ယားနာ နီရဲ ၍ အဖုအပိန္ ့ေတြထြက္လာတတ္သလို၊ အခ်ိဳ ့သူေတြမွာ ၀က္ျခံဖုေတြထြက္လာ ပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ မၾကာခဏ ၀က္ျခံေပါက္ တတ္သူမ်ား အေနျဖင့္ ပင္လယ္စာေတြကို အလြန္အၾကဴးမစားသင့္ပါဘူး။
(၄) glycemic နဲ ့ကစီဓာတ္မ်ားတဲ့ အစားအစာေတြက အသားအေရ ကို ေကာင္းက်ိဳး မျဖစ္ေစပါဘူး။ ၄င္းဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့ အစား အစာမ်ားျဖစ္ၾကေသာ ေပါင္မုန္ ့ (အျ ဖဴေရာင္)၊ ေခါက္ဆြဲမ်ား၊ နို ့-ေထာပတ္-ေခ်ာကလက္ ကိတ္မုန္ ့ေတြက ၀က္ျခံ ထြက္ေစ သလို၊ မ်က္ႏွာအသားအေရကို ေဖာင္းအစ္ေစပါတယ္။
(၅) ဆား(အငန္)ေတြ စားျခင္းက အေရျပားေတြကို ေရာင္ရမ္းေဖာင္းပြေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အငန္ဓာတ္ေတြက ခႏၶာကိုယ္ ရဲ ့ အပါးလႊာဆံုးေနရာျဖစ္တဲ့ မ်က္၀န္း တ၀ိုက္က အေရျပားေတြေအာက္မွာ အရည္အိတ္အျဖစ္တည္ရွိကာ မ်က္ခြံ မို ့ေရာင္ျ ခင္း၊ မ်က္ရည္အိတ္တြဲက်ျခင္း ေတြျဖစ္လာေစပါတယ္။ ငံျပာရည္၊ ငပိေရၾကိဳ၊ မွွ်င္ငပိ၊ ငေျခာက္၊ ငပိေကာင္ တို ့လို ဆားကဲထားတဲ့ အ စားအစာေတြကို သင့္ရံုစားပါ။ ဒါ့အျပင္ အသင့္စားအသားဗူးမ်ားနဲ ့ ဟင္းရြက္/သစ္သီး၀လံစည္သြတ္ဗူးေတြကို တာရွည္ ခံေအာင္ ဆားမ်ားထဲ့ထားတာေၾကာင့္ ဗူးခြံေပၚကိုစစ္ေဆးျပီး ဆိုဒီယမ္ပမာဏပါရွိမႈ နည္းတဲ့ စည္သြတ္ဗူးကိုသာ ေရြးခ်ယ္သင့္ပါတယ္။
(၆) သၾကားလံုးနဲ ့ခ်ိဳခ်ဥ္ေတြမွာ သၾကားအခ်ိဳဓာတ္အျပည့္အ၀ပါရွိေနတာေၾကာင့္၊ အဲဒီ လို အခ်ိဳကဲထားတဲ့ သၾကားလံုးေတြစား ျခင္းျဖင့္ အသားအေရမွာ အေရးအေ ၾကာင္းျဖစ္္ေစ လြယ္တဲ့အျပင္၊ အသားအေရကိုညစ္ေစပါတယ္။ အခ်ိဳဓာတ္မ်ားက အေရျပား အတြက္ အေရၾကီးတဲ့ collagen ဓာတ္ကိုပ်က္စီးေစတာေၾကာင့္လည္း အေရျပားရဲ ့က်ဳံ ့ဆန္ ့စြမး္အားကို ေလ်ာ့နည္းသြားကာ၊ အသားအေရ ကို ေျခာက္ေသြ ့ /ေရာင္ရမ္း/တြဲက်ျခင္းေတြ ျဖစ္လာေစပါေတာ့တယ္။
(၇) အရက္ေသစာ ေသာက္စားျခင္းက က်န္းမာေရးကို ဘက္စံုထိခိုက္ေစတဲ့အျပင္၊ အယ္လ္ကိုေဟာဓာတ္ေတြက ခႏၶာကိုယ္ထဲ မွာ ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္မႈကိုျဖစ္ေစျပီး အေရျပားဆဲလ္ေတြကိုေသေစပါတယ္။
(၈) ဖန္တီးျပဳျပင္ထားတဲ ့အစားအစာမ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ ၾကက္အူ/၀က္အူေခ်ာင္းမ်ား၊ Hot dog မ်ား၊ ၾကက္-၀က္-ပင္လယ္စာ စတဲ့ အသားလံုး/အသားျပား မ်ား၊ ေျခာက္ဆြဲေျခာက္ မ်ားမွာ ဓာတုပစၥည္းေတြ အေျမာက္အမ်ားပါရွိေနတာေၾကာင့္ ၄င္းတို ့ကို လြန္ၾကဴး စြာ စားေသာက္ျခင္းက လူကိုအာဟာရမရွိေဘးျဖစ္ေစရံုသာမက၊ အသားအေရကို ထိခိုက္ ပ်က္စီးေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဆီးခ်ိဳ (အ မွတ္ ၂) ေရာဂါကိုလဲ ျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။
(၉) အခ်ိဳမႈန္ ့၊ အသားမႈန္ ့၊ ေဆးသၾကားခဲ စသည္တို ့လို အခ်ိဳအရသာမ်ား၊ မ်က္စိ ပသာဓျဖစ္ေအာင္ျပဳင္ထားတဲ့ အေရာင္ဆိုး ေဆးမ်ား၊ အစားအေသာက္ေတြမွာ အနံ ့ေကာင္းေစဖို ့အသံုးျပဳေလ့ရွိတဲ့ရနံ ့တုမ်ား စသည္တို ့မွာ ဓာတုပစၥည္းေတြ အေျမာက္ အမ်ားပါရွိေနပါတယ္။ ၄င္းအစားအစာေတြြကို စားသံုးျပီးတဲ့ေနာက္၊ အစာထဲမွာပါလာတဲ့ဓာတုပစၥည္းေတြကို ခႏၶာကိုယ္မွျပန္ လည္စြန္ ့ ထုတ္ဖို ့ လြန္စြာ ခက္ခဲပါတယ္။ ထိုကဲ့သို ့ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲထားတဲ့ အစားအစာေတြကို လြန္က်ဳးစြာ စားေသာက္ မိတဲ့အခါ၊ ဓာတုပစၥည္းေတြက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာေအာင္းေနျပီး အေရျပားကို ထိခိုက္ပ်က္စီးေစပါေတာ့တယ္။ ဒါ့ျပင္ မူးေ၀ေအာ့အန္ျခင္းနဲ ့ ကင္ဆာေရာ ဂါေတြ ကိုပါ ျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။
(၁၀) မလိုင္ထုတ္ထားတဲ့နို ့ေတြထဲမွာ ဇီ၀ဓာတ္ဟိုမုန္းေတြ အမ်ားအျပားပါရွိေနၾကျပီး၊ ထိုဓာတ္ေတြက အေရျပားဂလင္းေတြကို အလြန္အမင္းလွဳံ ့ေဆာ္ေပးတာေၾကာင့္ လူ ့ ခႏၶာ ကိုယ္အတြက္ ရွိသင့္ရွိထိုက္တဲ့ အဆီေတြစိမ္ ့ထြက္လာပါတယ္။ ထိုသို ့စိမ့္ ထြက္ ျခင္းေၾကာင့္ အသားအေရမွာ အဆီဓာတ္ေတြခမ္းေျခာက္ေစပါေတာ့တယ္။
တင္ထက္ထက္ေဇာ္
မွီျငမ္း Daily health tips
(၁) အသားအေရလွပမႈအတြက္ ႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေရဓာတ္အလံုအေလာက္ရွိဖို ့လိုအပ္ ပါတယ္။ လူတစ္ေယာက္ဟာ တစ္ေန ့ကို ေကာ္ဖီ ၃-ခြက္ထက္ပိုမေသာက္သင့္ ပါ ဘူး။ ေကာ္ဖီထဲမွာပါတဲ့ ကဖိန္းဓာတ္ေတြက ခႏၶာကိုယ္ထဲက ဟိုမုန္းထြက္ရွိမႈပမာဏကို တိုးပြားလာကာ၊ ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္ေစတဲ့အျပင္ အေရျပားပါးျခင္း၊ အေရးအေၾကာင္း မ်ားေပၚျခင္း၊ ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္၍ အ သားအေရမြဲေျခာက္ျခင္း၊ ကာမဆႏၵအား နည္းျခင္း စတဲ့ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးေတြ ျဖစ္ေစပါတယ္။
(၂) assorted cake ကဲ့သို ့ကိတ္မုန္ ့အလံုးေလးေတြကို အဆီနည္းေအာင္ျပဳျပင္ ထားတဲ့ ေထာပတ္တုေတြနဲ ့ျပဳလုပ္ေလ့ရွိပါ တယ္။ အဲဒီ္ကိတ္မုန္ ့ေလးေတြ က ေစ်းႏႈန္း သက္သာတဲ့အျပင္ အရသာလည္းေကာင္တာမို ့ ကေလးေရာ/လူၾကီးမ်ားပါ ၾကိဳက္ႏွစ္ သက္ၾကပါတယ္။ ကိတ္မုန္ ့လံုးေလးေတြကို ေထာပတ္ေလ်ာ့ျပီး သၾကားအခ်ိဳေတြကဲ ထားတာေၾကာင့္ အသားအေရအေရကို ပ်က္စီးေစပါတယ္။
(၃) အခြံမာ ပင္လယ္စာမ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ ပုစြန္၊ ဂဏန္း၊ ေက်ာက္ပုစြန္၊ ခရု၊ ဂံုးေကာင္ေတြ မွာ အိုင္အိုဒင္းပမာဏ ပါရွိမႈလြန္စြာျမင့္ မားၾကပါတယ္။ အခ်ိဳ ့သူေတြက အဲဒီပင္လယ္ စာေတြကိုစားျပီး မ်ားမၾကာမီအတြင္းမွာပင္ ဓာတ္မတဲ့ၾကဘဲ အသားအေရ ယားနာ နီရဲ ၍ အဖုအပိန္ ့ေတြထြက္လာတတ္သလို၊ အခ်ိဳ ့သူေတြမွာ ၀က္ျခံဖုေတြထြက္လာ ပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ မၾကာခဏ ၀က္ျခံေပါက္ တတ္သူမ်ား အေနျဖင့္ ပင္လယ္စာေတြကို အလြန္အၾကဴးမစားသင့္ပါဘူး။
(၄) glycemic နဲ ့ကစီဓာတ္မ်ားတဲ့ အစားအစာေတြက အသားအေရ ကို ေကာင္းက်ိဳး မျဖစ္ေစပါဘူး။ ၄င္းဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့ အစား အစာမ်ားျဖစ္ၾကေသာ ေပါင္မုန္ ့ (အျ ဖဴေရာင္)၊ ေခါက္ဆြဲမ်ား၊ နို ့-ေထာပတ္-ေခ်ာကလက္ ကိတ္မုန္ ့ေတြက ၀က္ျခံ ထြက္ေစ သလို၊ မ်က္ႏွာအသားအေရကို ေဖာင္းအစ္ေစပါတယ္။
(၅) ဆား(အငန္)ေတြ စားျခင္းက အေရျပားေတြကို ေရာင္ရမ္းေဖာင္းပြေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အငန္ဓာတ္ေတြက ခႏၶာကိုယ္ ရဲ ့ အပါးလႊာဆံုးေနရာျဖစ္တဲ့ မ်က္၀န္း တ၀ိုက္က အေရျပားေတြေအာက္မွာ အရည္အိတ္အျဖစ္တည္ရွိကာ မ်က္ခြံ မို ့ေရာင္ျ ခင္း၊ မ်က္ရည္အိတ္တြဲက်ျခင္း ေတြျဖစ္လာေစပါတယ္။ ငံျပာရည္၊ ငပိေရၾကိဳ၊ မွွ်င္ငပိ၊ ငေျခာက္၊ ငပိေကာင္ တို ့လို ဆားကဲထားတဲ့ အ စားအစာေတြကို သင့္ရံုစားပါ။ ဒါ့အျပင္ အသင့္စားအသားဗူးမ်ားနဲ ့ ဟင္းရြက္/သစ္သီး၀လံစည္သြတ္ဗူးေတြကို တာရွည္ ခံေအာင္ ဆားမ်ားထဲ့ထားတာေၾကာင့္ ဗူးခြံေပၚကိုစစ္ေဆးျပီး ဆိုဒီယမ္ပမာဏပါရွိမႈ နည္းတဲ့ စည္သြတ္ဗူးကိုသာ ေရြးခ်ယ္သင့္ပါတယ္။
(၆) သၾကားလံုးနဲ ့ခ်ိဳခ်ဥ္ေတြမွာ သၾကားအခ်ိဳဓာတ္အျပည့္အ၀ပါရွိေနတာေၾကာင့္၊ အဲဒီ လို အခ်ိဳကဲထားတဲ့ သၾကားလံုးေတြစား ျခင္းျဖင့္ အသားအေရမွာ အေရးအေ ၾကာင္းျဖစ္္ေစ လြယ္တဲ့အျပင္၊ အသားအေရကိုညစ္ေစပါတယ္။ အခ်ိဳဓာတ္မ်ားက အေရျပား အတြက္ အေရၾကီးတဲ့ collagen ဓာတ္ကိုပ်က္စီးေစတာေၾကာင့္လည္း အေရျပားရဲ ့က်ဳံ ့ဆန္ ့စြမး္အားကို ေလ်ာ့နည္းသြားကာ၊ အသားအေရ ကို ေျခာက္ေသြ ့ /ေရာင္ရမ္း/တြဲက်ျခင္းေတြ ျဖစ္လာေစပါေတာ့တယ္။
(၇) အရက္ေသစာ ေသာက္စားျခင္းက က်န္းမာေရးကို ဘက္စံုထိခိုက္ေစတဲ့အျပင္၊ အယ္လ္ကိုေဟာဓာတ္ေတြက ခႏၶာကိုယ္ထဲ မွာ ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္မႈကိုျဖစ္ေစျပီး အေရျပားဆဲလ္ေတြကိုေသေစပါတယ္။
(၈) ဖန္တီးျပဳျပင္ထားတဲ ့အစားအစာမ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ ၾကက္အူ/၀က္အူေခ်ာင္းမ်ား၊ Hot dog မ်ား၊ ၾကက္-၀က္-ပင္လယ္စာ စတဲ့ အသားလံုး/အသားျပား မ်ား၊ ေျခာက္ဆြဲေျခာက္ မ်ားမွာ ဓာတုပစၥည္းေတြ အေျမာက္အမ်ားပါရွိေနတာေၾကာင့္ ၄င္းတို ့ကို လြန္ၾကဴး စြာ စားေသာက္ျခင္းက လူကိုအာဟာရမရွိေဘးျဖစ္ေစရံုသာမက၊ အသားအေရကို ထိခိုက္ ပ်က္စီးေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဆီးခ်ိဳ (အ မွတ္ ၂) ေရာဂါကိုလဲ ျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။
(၉) အခ်ိဳမႈန္ ့၊ အသားမႈန္ ့၊ ေဆးသၾကားခဲ စသည္တို ့လို အခ်ိဳအရသာမ်ား၊ မ်က္စိ ပသာဓျဖစ္ေအာင္ျပဳင္ထားတဲ့ အေရာင္ဆိုး ေဆးမ်ား၊ အစားအေသာက္ေတြမွာ အနံ ့ေကာင္းေစဖို ့အသံုးျပဳေလ့ရွိတဲ့ရနံ ့တုမ်ား စသည္တို ့မွာ ဓာတုပစၥည္းေတြ အေျမာက္ အမ်ားပါရွိေနပါတယ္။ ၄င္းအစားအစာေတြြကို စားသံုးျပီးတဲ့ေနာက္၊ အစာထဲမွာပါလာတဲ့ဓာတုပစၥည္းေတြကို ခႏၶာကိုယ္မွျပန္ လည္စြန္ ့ ထုတ္ဖို ့ လြန္စြာ ခက္ခဲပါတယ္။ ထိုကဲ့သို ့ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲထားတဲ့ အစားအစာေတြကို လြန္က်ဳးစြာ စားေသာက္ မိတဲ့အခါ၊ ဓာတုပစၥည္းေတြက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာေအာင္းေနျပီး အေရျပားကို ထိခိုက္ပ်က္စီးေစပါေတာ့တယ္။ ဒါ့ျပင္ မူးေ၀ေအာ့အန္ျခင္းနဲ ့ ကင္ဆာေရာ ဂါေတြ ကိုပါ ျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။
(၁၀) မလိုင္ထုတ္ထားတဲ့နို ့ေတြထဲမွာ ဇီ၀ဓာတ္ဟိုမုန္းေတြ အမ်ားအျပားပါရွိေနၾကျပီး၊ ထိုဓာတ္ေတြက အေရျပားဂလင္းေတြကို အလြန္အမင္းလွဳံ ့ေဆာ္ေပးတာေၾကာင့္ လူ ့ ခႏၶာ ကိုယ္အတြက္ ရွိသင့္ရွိထိုက္တဲ့ အဆီေတြစိမ္ ့ထြက္လာပါတယ္။ ထိုသို ့စိမ့္ ထြက္ ျခင္းေၾကာင့္ အသားအေရမွာ အဆီဓာတ္ေတြခမ္းေျခာက္ေစပါေတာ့တယ္။
တင္ထက္ထက္ေဇာ္
မွီျငမ္း Daily health tips
No comments:
Post a Comment