by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)December 29, 2013 at 5:12pm
ျမန္မာႏွလံုုးေဖာင္ေဒးရွင္း ဒီတစ္ပါတ္ က်န္းမာေရးသတင္းေတြထဲမွာ သႀကားဟာ အဆီထက္ကိုု အႏၱရာယ္မ်ားတဲ႔အေႀကာင္းေတြ ေတာ္ေတာ္ေလးပါပါတယ္။ အဲဒါေႀကာင္႔ သႀကားလြန္လြန္ကဲကဲ စားသံုုးျခင္းရဲ ႔ ဆိုုးက်ိဳးအေႀကာင္း ၁၀ မ်ိဳးကိုု တင္ျပလိုုက္ပါတယ္။
(၁)သႀကားက ႏွလံုုးကိုု ဒုုကၡေပးတတ္တယ္။
American Heart Association ရဲ ႔ အဆိုုအရ သႀကားလြန္ကဲစြာစားသံုုးျခင္းႀကာင္႔ ႏွလံုုးညွစ္ျခင္းကိုု ထိခိုုက္ႏိုုင္ျပီး ႏွလံုုးညွစ္အားနည္းေရာဂါ ျဖစ္ႏိုုင္တယ္လိုု႔ ဆိုုပါတယ္။
(၂)သႀကားက အဓိကအားျဖင္႔ ဗိုုက္ကိုု ရႊဲေစပါတယ္။
တကမၻာလုုံးမွာ အ၀လြန္တဲ႔သူေတြဟာ လြန္ခဲ႔တဲ႔ ႏွစ္ေပါင္း ၃၀ အတြင္း အဆေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား တိုုးလာပါတယ္။ ၂၀၁၀ ခုုႏွစ္က ျပဳလုုပ္ခဲ႔တဲ႔ ေဆးသုုေသနတစ္ခုုအရ ကေလးေတြမွာ သႀကားစားသံုုးမႈမ်ားတဲ႔အတြက္ေႀကာင္႔ ကိုုယ္ခႏၱာထဲက ကလီစာေတြ အဆီမ်ားလာျပီး ဗိုုက္ရႊဲေစတယ္၊ ေနာက္ေတာ႔ ႏွလံုုးေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ိဳေရာဂါေတြလည္း ျဖစ္ေစပါတယ္။
(၃)သႀကားက တကယ္႔ကိုု အသံတိတ္လူသတ္သမားပါ။
ဆားနဲ႔ ေသြးတိုုးေရာဂါေတြနဲ႔အျပိဳင္ သႀကားက လူေတြကိုုသတ္ပါတယ္။ ၂၀၀၈ ခုုႏွစ္က လုုပ္ခဲ႔တဲ႔ ေဆးသုုေသသနတစ္ခုုအရ leptin resistance လိုု႔ေခၚတဲ႔ ေရာဂါကိုုရေစပါတယ္။ လူ႔ကိုုယ္ခႏၱာမွာ အစားစားတဲ႔အခါ Leptin ဓာတ္က အာသာေျပတဲ႔စိတ္ကိုု ျဖစ္ေစပါတယ္။ leptin resistance ရတဲ႔အခါ စားျပီးရင္းစားခ်င္ရင္းမိုု႔ အ၀လြန္ေစပါတယ္။ ၀လြန္းတဲ႔အခါ ဘာမွမသိပဲ ေရာဂါေတြကိုုရလာျပီး လူကိုု ေသေစပါတယ္။
(၄)သႀကားေႀကာင္႔ ကင္ဆာပိုုျဖစ္ေစျပီး၊ ကင္ဆာေႀကာင္႔ေသႏႈန္းကိုုလည္း မ်ားေစပါတယ္။
အူထဲမွာ သႀကားဓာတ္ေတြမ်ားရင္ β-catenin ဆိုုတဲ႔ဓာတ္တစ္မ်ိဳးထြက္လာျပီး ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကိုု အားေပးပါတယ္။ ရင္သားကင္ဆာနဲ႔ အူမႀကီးကင္ဆာလိုုေရာဂါေတြမွာ သႀကားစားတာ မ်ားတဲ႔လူတာေတြရဲ ႔ ေသႏႈန္းက ပိုုျပီးမ်ားပါတယ္။
(၅) သႀကားႀကိဳက္တာ မ်ိဳးရိုုးလုုိက္တတ္ပါတယ္။
Ghrelin ဓာတ္မ်ားတဲ႔ သူေတြဟာ သႀကားနဲ႔ အရက္ကိုုပိုုစြဲတတ္ပါတယ္။ Ghrelin ဓာတ္က ကိုုယ္ခႏၱာကိုု ဆာေလာင္ေစပါတယ္။
(၆)သႀကားနဲ႔ အရက္ဟာ အသည္းကိုု ဒုုကၡေပးတာ အတူတူပါပဲ။
အရမ္းမ၀တဲ႔ လူေတြမွာေတာင္ သႀကားက အရက္နဲ႔အလားတူ အသည္းကိုု ပ်က္စီးေစပါတယ္။ သႀကားနဲ႔ အရက္ကိုု ကိုုယ္ခႏၱာက ေခ်ဖ်က္ရတဲ႔ နည္းလမ္းေတြက အတူတူပါပဲ။ (
(၇)သႀကားက ဦးေဏွာက္ကိုု ဒုုကၡေပးပါတယ္။
လြန္ကဲတဲ႔သႀကားဓာတ္က ကိုုယ္ခႏၱာက ဆဲလ္ေတြကိုု အိုုမင္းေစပါတယ္။ သႀကားအရမ္းစားတဲ႔ လူေတြမွာ သတိေမ႔ျခင္း၊ ဦးေဏွာက္အားေလ်ာ႔ျခင္းေတြ ပိုုျပီးျဖစ္တတ္ပါတယ္။
(၈)သႀကားဓာတ္က ေန႔စဥ္ စားသံုုးစရာေတြထဲမွာ ျပည္႔ေနျခင္း
သြားရည္စာေတြ အခ်ိဳရည္ေတြထဲမွာ သႀကားေတြ အမ်ားႀကီးပါပါတယ္။ ဥပမာ-Coke တစ္ဘူးမွာ သႀကား ၁၀ ဇြန္းေလာက္ပါ၀င္ပါတယ္။
(၉)သႀကားလြန္ကဲစြာစားသံုုးမႈေႀကာင္႔ အသက္တိုုႏိုုင္ပါတယ္။
၂၀၁၃ စစ္တမ္းတစ္ခုုအရ ကမၻာတ၀န္းမွာ တစ္ႏွစ္ကိုု ၁၈၀၀၀၀ ေလာက္ သႀကားစားသံုုးမႈ လြန္ကဲလိုု႔ ေသေႀကႀကရပါတယ္။ ဆီးခ်ိဳ၊ ႏွလံုုးနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါေတြေႀကာင္႔ ေသႀကရတာ ျဖစ္ပါတယ္။
(၁၀) သႀကားေႀကာင္႔ အ၀လြန္ေစပါတယ္။
ဒီအခ်က္က လူတိုုင္း သိႀကပါတယ္။သႀကားစားျပီးရင္ ဗိုုက္ျပည္႔တယ္မရွိပါဘူး။ အဲဒါေႀကာင္႔ အခ်ိဳေတြ စားျပီးရင္ အစားကိုု ထပ္ျပီး စားေစခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေစပါတယ္။
က်န္းမာရႊင္လန္းႀကပါေစ
ျမန္မာႏွလံုုးေဖာင္ေဒးရွင္း
photo copy from google search
credit to >>ျမန္မာႏွလံုုးေဖာင္ေဒးရွင္း facebook
ျမန္မာႏွလံုုးေဖာင္ေဒးရွင္း ဒီတစ္ပါတ္ က်န္းမာေရးသတင္းေတြထဲမွာ သႀကားဟာ အဆီထက္ကိုု အႏၱရာယ္မ်ားတဲ႔အေႀကာင္းေတြ ေတာ္ေတာ္ေလးပါပါတယ္။ အဲဒါေႀကာင္႔ သႀကားလြန္လြန္ကဲကဲ စားသံုုးျခင္းရဲ ႔ ဆိုုးက်ိဳးအေႀကာင္း ၁၀ မ်ိဳးကိုု တင္ျပလိုုက္ပါတယ္။
(၁)သႀကားက ႏွလံုုးကိုု ဒုုကၡေပးတတ္တယ္။
American Heart Association ရဲ ႔ အဆိုုအရ သႀကားလြန္ကဲစြာစားသံုုးျခင္းႀကာင္႔ ႏွလံုုးညွစ္ျခင္းကိုု ထိခိုုက္ႏိုုင္ျပီး ႏွလံုုးညွစ္အားနည္းေရာဂါ ျဖစ္ႏိုုင္တယ္လိုု႔ ဆိုုပါတယ္။
(၂)သႀကားက အဓိကအားျဖင္႔ ဗိုုက္ကိုု ရႊဲေစပါတယ္။
တကမၻာလုုံးမွာ အ၀လြန္တဲ႔သူေတြဟာ လြန္ခဲ႔တဲ႔ ႏွစ္ေပါင္း ၃၀ အတြင္း အဆေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား တိုုးလာပါတယ္။ ၂၀၁၀ ခုုႏွစ္က ျပဳလုုပ္ခဲ႔တဲ႔ ေဆးသုုေသနတစ္ခုုအရ ကေလးေတြမွာ သႀကားစားသံုုးမႈမ်ားတဲ႔အတြက္ေႀကာင္႔ ကိုုယ္ခႏၱာထဲက ကလီစာေတြ အဆီမ်ားလာျပီး ဗိုုက္ရႊဲေစတယ္၊ ေနာက္ေတာ႔ ႏွလံုုးေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ိဳေရာဂါေတြလည္း ျဖစ္ေစပါတယ္။
(၃)သႀကားက တကယ္႔ကိုု အသံတိတ္လူသတ္သမားပါ။
ဆားနဲ႔ ေသြးတိုုးေရာဂါေတြနဲ႔အျပိဳင္ သႀကားက လူေတြကိုုသတ္ပါတယ္။ ၂၀၀၈ ခုုႏွစ္က လုုပ္ခဲ႔တဲ႔ ေဆးသုုေသသနတစ္ခုုအရ leptin resistance လိုု႔ေခၚတဲ႔ ေရာဂါကိုုရေစပါတယ္။ လူ႔ကိုုယ္ခႏၱာမွာ အစားစားတဲ႔အခါ Leptin ဓာတ္က အာသာေျပတဲ႔စိတ္ကိုု ျဖစ္ေစပါတယ္။ leptin resistance ရတဲ႔အခါ စားျပီးရင္းစားခ်င္ရင္းမိုု႔ အ၀လြန္ေစပါတယ္။ ၀လြန္းတဲ႔အခါ ဘာမွမသိပဲ ေရာဂါေတြကိုုရလာျပီး လူကိုု ေသေစပါတယ္။
(၄)သႀကားေႀကာင္႔ ကင္ဆာပိုုျဖစ္ေစျပီး၊ ကင္ဆာေႀကာင္႔ေသႏႈန္းကိုုလည္း မ်ားေစပါတယ္။
အူထဲမွာ သႀကားဓာတ္ေတြမ်ားရင္ β-catenin ဆိုုတဲ႔ဓာတ္တစ္မ်ိဳးထြက္လာျပီး ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကိုု အားေပးပါတယ္။ ရင္သားကင္ဆာနဲ႔ အူမႀကီးကင္ဆာလိုုေရာဂါေတြမွာ သႀကားစားတာ မ်ားတဲ႔လူတာေတြရဲ ႔ ေသႏႈန္းက ပိုုျပီးမ်ားပါတယ္။
(၅) သႀကားႀကိဳက္တာ မ်ိဳးရိုုးလုုိက္တတ္ပါတယ္။
Ghrelin ဓာတ္မ်ားတဲ႔ သူေတြဟာ သႀကားနဲ႔ အရက္ကိုုပိုုစြဲတတ္ပါတယ္။ Ghrelin ဓာတ္က ကိုုယ္ခႏၱာကိုု ဆာေလာင္ေစပါတယ္။
(၆)သႀကားနဲ႔ အရက္ဟာ အသည္းကိုု ဒုုကၡေပးတာ အတူတူပါပဲ။
အရမ္းမ၀တဲ႔ လူေတြမွာေတာင္ သႀကားက အရက္နဲ႔အလားတူ အသည္းကိုု ပ်က္စီးေစပါတယ္။ သႀကားနဲ႔ အရက္ကိုု ကိုုယ္ခႏၱာက ေခ်ဖ်က္ရတဲ႔ နည္းလမ္းေတြက အတူတူပါပဲ။ (
(၇)သႀကားက ဦးေဏွာက္ကိုု ဒုုကၡေပးပါတယ္။
လြန္ကဲတဲ႔သႀကားဓာတ္က ကိုုယ္ခႏၱာက ဆဲလ္ေတြကိုု အိုုမင္းေစပါတယ္။ သႀကားအရမ္းစားတဲ႔ လူေတြမွာ သတိေမ႔ျခင္း၊ ဦးေဏွာက္အားေလ်ာ႔ျခင္းေတြ ပိုုျပီးျဖစ္တတ္ပါတယ္။
(၈)သႀကားဓာတ္က ေန႔စဥ္ စားသံုုးစရာေတြထဲမွာ ျပည္႔ေနျခင္း
သြားရည္စာေတြ အခ်ိဳရည္ေတြထဲမွာ သႀကားေတြ အမ်ားႀကီးပါပါတယ္။ ဥပမာ-Coke တစ္ဘူးမွာ သႀကား ၁၀ ဇြန္းေလာက္ပါ၀င္ပါတယ္။
(၉)သႀကားလြန္ကဲစြာစားသံုုးမႈေႀကာင္႔ အသက္တိုုႏိုုင္ပါတယ္။
၂၀၁၃ စစ္တမ္းတစ္ခုုအရ ကမၻာတ၀န္းမွာ တစ္ႏွစ္ကိုု ၁၈၀၀၀၀ ေလာက္ သႀကားစားသံုုးမႈ လြန္ကဲလိုု႔ ေသေႀကႀကရပါတယ္။ ဆီးခ်ိဳ၊ ႏွလံုုးနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါေတြေႀကာင္႔ ေသႀကရတာ ျဖစ္ပါတယ္။
(၁၀) သႀကားေႀကာင္႔ အ၀လြန္ေစပါတယ္။
ဒီအခ်က္က လူတိုုင္း သိႀကပါတယ္။သႀကားစားျပီးရင္ ဗိုုက္ျပည္႔တယ္မရွိပါဘူး။ အဲဒါေႀကာင္႔ အခ်ိဳေတြ စားျပီးရင္ အစားကိုု ထပ္ျပီး စားေစခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေစပါတယ္။
က်န္းမာရႊင္လန္းႀကပါေစ
ျမန္မာႏွလံုုးေဖာင္ေဒးရွင္း
photo copy from google search
credit to >>ျမန္မာႏွလံုုးေဖာင္ေဒးရွင္း facebook
No comments:
Post a Comment