by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)December 20, 2013 at 11:55am
ေဆာင္းရာသီ ေရာက္လာၿပီဆုိရင္ တျခားရာသီေတြထက္ အနည္းငယ္ေလးလံထိုင္းမႈိင္းၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္ဖို႔ အခြင့္အလမ္းပိုမ်ား ပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္းမလုပ္တဲ့သူေတြဆိုရင ္ေတာ့ အစားအစာကို ခ်င့္ခ်ိန္စားသံုးရမွာ ျဖစ္သလို ၀ိတ္ခ်ဖို႔အတြက္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ေနသူ diet လုပ္ေနသူေတြအတြက္လည္း မစားသံုးသင့္တဲ့ အစားအစာေတြကိုသိၿပီး ေရွာင္က်ဥ္သင့္ပါတယ္။ ဒီေဆာင္းပါးမွေတာ့ က်န္းမာတဲ့ဘ၀ကို ပိုင္ဆိုင္ေစဖို႔ ေရွာင္က်ဥ္သင့္တဲ့ အစားအစာေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုပါတယ္။
(၁) ေၾကာ္ထားတဲ့ အစားအစာမ်ား
ေၾကာ္ထားတဲ့ အစားအစာမ်ားမွာ အာဟာရတန္ဖိုး ရာခိုင္ႏႈန္းပိုနည္းၿပီး အဆီနဲ႔ ကယ္လိုနီပိုတက္ႏိုင္ပါတယ္။
(၂) အခ်ိဳဓာတ္မ်ားေသာ အစားအစာမ်ား
အခ်ိဳဓာတ္ေတြကို အမ်ားႀကီး စားသံုးမိျခင္းဟာ အ၀လြန္ေစႏုိင္တဲ့ အျပင္ ေသြးတြင္းကိုလက္စတီေရာေတြလည္း ျမင့္တက္လာႏိုင္ပါတယ္။
(၃) ေပါင္မုန္႔ျဖဴ
ေပါင္မုန္႔ၾကမ္း၊ ေပါင္မုန္႔ညိဳ ထက္စာရင္ တေစးေဖာက္ထားၿပီးသား ေပါင္မုန္႔ျဖဴဟာ အစားအစာကေန ကလူးကို႔စ္အျဖစ္ေျပာင္းလဲမႈကို ေႏွာင့္ေႏွးးေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေပါင္မုန္႔ညိဳ၊ ေပါင္မုန္႔ ၾကမ္းေတြကို diet လုပ္သူေတြပိုစား ေပးသင့္ပါတယ္။
(၄) ေအးခဲထားေသာ အစားအစာမ်ား
ေအးခဲထားေသာ အစားအစာေတြနဲ႔ စည္သြပ္အစားအစာေတြဟာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြထက္ ဆိုဒီယမ္ပမာဏပိုမို မ်ားျပားတဲ့အတြက္ ေပါင္ခ်ိန္ပိုတက္ ေစႏုိင္ပါတယ္။
(၅) ဆိုဒါ
ဆုိဒါပါ၀င္တဲ့ အခိ်ဳရည္ေတြဟာ အ၀လြန္ျခင္းအျပင္ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးႏုိင္ျခင္း၊ ေသြးတိုးျခင္းစတဲ့ ျပႆနာေတြနဲ႔ႀကံဳေတြ႕ရႏိုင္ပါတယ္ ။
credit to >>Health Updates Journal No. 96
ေဆာင္းရာသီ ေရာက္လာၿပီဆုိရင္ တျခားရာသီေတြထက္ အနည္းငယ္ေလးလံထိုင္းမႈိင္းၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္ဖို႔ အခြင့္အလမ္းပိုမ်ား ပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္းမလုပ္တဲ့သူေတြဆိုရင ္ေတာ့ အစားအစာကို ခ်င့္ခ်ိန္စားသံုးရမွာ ျဖစ္သလို ၀ိတ္ခ်ဖို႔အတြက္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ေနသူ diet လုပ္ေနသူေတြအတြက္လည္း မစားသံုးသင့္တဲ့ အစားအစာေတြကိုသိၿပီး ေရွာင္က်ဥ္သင့္ပါတယ္။ ဒီေဆာင္းပါးမွေတာ့ က်န္းမာတဲ့ဘ၀ကို ပိုင္ဆိုင္ေစဖို႔ ေရွာင္က်ဥ္သင့္တဲ့ အစားအစာေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုပါတယ္။
(၁) ေၾကာ္ထားတဲ့ အစားအစာမ်ား
ေၾကာ္ထားတဲ့ အစားအစာမ်ားမွာ အာဟာရတန္ဖိုး ရာခိုင္ႏႈန္းပိုနည္းၿပီး အဆီနဲ႔ ကယ္လိုနီပိုတက္ႏိုင္ပါတယ္။
(၂) အခ်ိဳဓာတ္မ်ားေသာ အစားအစာမ်ား
အခ်ိဳဓာတ္ေတြကို အမ်ားႀကီး စားသံုးမိျခင္းဟာ အ၀လြန္ေစႏုိင္တဲ့ အျပင္ ေသြးတြင္းကိုလက္စတီေရာေတြလည္း ျမင့္တက္လာႏိုင္ပါတယ္။
(၃) ေပါင္မုန္႔ျဖဴ
ေပါင္မုန္႔ၾကမ္း၊ ေပါင္မုန္႔ညိဳ ထက္စာရင္ တေစးေဖာက္ထားၿပီးသား ေပါင္မုန္႔ျဖဴဟာ အစားအစာကေန ကလူးကို႔စ္အျဖစ္ေျပာင္းလဲမႈကို ေႏွာင့္ေႏွးးေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေပါင္မုန္႔ညိဳ၊ ေပါင္မုန္႔ ၾကမ္းေတြကို diet လုပ္သူေတြပိုစား ေပးသင့္ပါတယ္။
(၄) ေအးခဲထားေသာ အစားအစာမ်ား
ေအးခဲထားေသာ အစားအစာေတြနဲ႔ စည္သြပ္အစားအစာေတြဟာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြထက္ ဆိုဒီယမ္ပမာဏပိုမို မ်ားျပားတဲ့အတြက္ ေပါင္ခ်ိန္ပိုတက္ ေစႏုိင္ပါတယ္။
(၅) ဆိုဒါ
ဆုိဒါပါ၀င္တဲ့ အခိ်ဳရည္ေတြဟာ အ၀လြန္ျခင္းအျပင္ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးႏုိင္ျခင္း၊ ေသြးတိုးျခင္းစတဲ့ ျပႆနာေတြနဲ႔ႀကံဳေတြ႕ရႏိုင္ပါတယ္ ။
credit to >>Health Updates Journal No. 96
No comments:
Post a Comment