by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)January 6, 2014 at 4:42am
ေဘးကင္းတဲ့ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆးကို ေလ့လာပါ
အက္စ္ပရင္၊ နာပေရာက္စန္၊ အိုင္ဗ်ဴပ႐ိုဖန္ႏွင့္ NSAID အမ်ိဳးအစား အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆးေတြထက္ ပါရာစီတေမာက ပိုစိတ္ခ်ရပါတယ္။ ပါရာစီတေမာႏွင့္ မသက္သာေလာက္ေအာင္ ကိုက္ခဲေနတဲ့အခါ Proton Pump Inhibitor အမ်ိဳးအစား အစာအိမ္ေဆးျဖစ္တဲ့ Omeprazole လိုေဆးမ်ိဳးႏွင့္တြဲေသာက္ပါ။
အရက္ႏွင့္ ကဖင္းအေဖ်ာ္ယမကာမ်ားေလွ်ာ့ပါ
အရက္ႏွင့္ ကဖင္းဓါတ္ဟာ အစာအိမ္ႏွင့္ အူနံရံမ်ားကိုက်ိန္းစပ္ေစတာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ေသြးယိုျခင္းျဖစ္ေစပါတယ္။ အစာအိမ္ထဲက အက္ဆစ္ပမာဏကိုပါ ႐ုတ္တရက္ ျမင့္တက္ေစတာေၾကာင့္ ဗိိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ ရင္ပူျခင္းျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။
ေဆးလိပ္ျဖတ္ပါ
ေဆးလိပ္ေငြ႕မွာပါတဲ့ ဓါတုပစၥည္းေတြဟာ အစာအိမ္နံရံကို အားေလ်ာ့ေစတာေၾကာင့္ ရွိရင္းစြဲအစာအိမ္နာကို ပိုဆိုးေစၿပီး ေနာက္ထပ္ အနာေတြေတာင္ ထပ္ျဖစ္ေစပါ တယ္။
အစာေရြးပါ
အသားတံုး၊ အေၾကာ္အေလွာ္၊ အဆီအစိမ့္ေတြေရွာင္ပါ။ အစာအိမ္ အနာကို ပိုဆိုးေစသလို အစာအိမ္ အက္ဆစ္ကို ပိုထြက္ေစပါတယ္။ အေစ့အဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း၊ အမွ်င္ ဓါတ္ႂကြယ္၀သည့္ အစားအစာမ်ား စားျခင္းက အစာအိမ္အက္ဆစ္ထြက္ျခင္းကို ပိုသက္သာေစပါတယ္။
အခ်ိန္မွန္စားပါ
အစာအိမ္အနာရွိသူတစ္ဦးဟာ ႀကံဳသလိုစားလို႔မရပါဘူး။ အခ်ိန္မွန္ မစားတဲ့အခါ အစာေခ်ရည္ထြက္ရွိမႈ ကေမာက္ကမျဖစ္ၿပီး အစာအိမ္အနာ ကထိုးေအာင့္တတ္ပါတယ္။ အစာ နည္းနည္းႏွင့္ တစ္ေန႔ ငါးႀကိမ္ေျခာက္ႀကိမ္အခ်ိန္မွန္ခြဲစားျခင္းက အစာအိမ္အက္ဆစ္ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
လုိအပ္လွ်င္ေဆးေသာက္ပါ
အစာအိမ္အနာေတြရဲ႕ (၇၀) ရာခိုင္ႏႈန္းမွ (၉၀) ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ Helicobacter Pylori ဆိုတဲ့ဘက္တီးရီးယားေၾကာင့္ ျဖစ္ရတာျဖစ္ပါတယ္။ အဆိုပါ ဘက္တီးရီးယားဟာ အစာစားၿပီးခ်ိန္ႏွင့္ ညအခ်ိန္မ်ား မ်ားမွာ အစာအိမ္အနာကို ဆြတတ္ပါတယ္။ အစာအိမ္အနာကို အစာအိမ္ေဆးေသာက္႐ံုႏွင့္ မေပ်ာက္ တတ္ဘဲ ပိုးသတ္ေဆးေတြပါ အစံုအလင္ ေသာက္ရတတ္ပါတယ္။
သီဟ
Ref:WikiHow
photo copy from google search
credit to >>Health Updates Journal No. 98
ေဘးကင္းတဲ့ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆးကို ေလ့လာပါ
အက္စ္ပရင္၊ နာပေရာက္စန္၊ အိုင္ဗ်ဴပ႐ိုဖန္ႏွင့္ NSAID အမ်ိဳးအစား အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆးေတြထက္ ပါရာစီတေမာက ပိုစိတ္ခ်ရပါတယ္။ ပါရာစီတေမာႏွင့္ မသက္သာေလာက္ေအာင္ ကိုက္ခဲေနတဲ့အခါ Proton Pump Inhibitor အမ်ိဳးအစား အစာအိမ္ေဆးျဖစ္တဲ့ Omeprazole လိုေဆးမ်ိဳးႏွင့္တြဲေသာက္ပါ။
အရက္ႏွင့္ ကဖင္းအေဖ်ာ္ယမကာမ်ားေလွ်ာ့ပါ
အရက္ႏွင့္ ကဖင္းဓါတ္ဟာ အစာအိမ္ႏွင့္ အူနံရံမ်ားကိုက်ိန္းစပ္ေစတာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ေသြးယိုျခင္းျဖစ္ေစပါတယ္။ အစာအိမ္ထဲက အက္ဆစ္ပမာဏကိုပါ ႐ုတ္တရက္ ျမင့္တက္ေစတာေၾကာင့္ ဗိိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ ရင္ပူျခင္းျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။
ေဆးလိပ္ျဖတ္ပါ
ေဆးလိပ္ေငြ႕မွာပါတဲ့ ဓါတုပစၥည္းေတြဟာ အစာအိမ္နံရံကို အားေလ်ာ့ေစတာေၾကာင့္ ရွိရင္းစြဲအစာအိမ္နာကို ပိုဆိုးေစၿပီး ေနာက္ထပ္ အနာေတြေတာင္ ထပ္ျဖစ္ေစပါ တယ္။
အစာေရြးပါ
အသားတံုး၊ အေၾကာ္အေလွာ္၊ အဆီအစိမ့္ေတြေရွာင္ပါ။ အစာအိမ္ အနာကို ပိုဆိုးေစသလို အစာအိမ္ အက္ဆစ္ကို ပိုထြက္ေစပါတယ္။ အေစ့အဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း၊ အမွ်င္ ဓါတ္ႂကြယ္၀သည့္ အစားအစာမ်ား စားျခင္းက အစာအိမ္အက္ဆစ္ထြက္ျခင္းကို ပိုသက္သာေစပါတယ္။
အခ်ိန္မွန္စားပါ
အစာအိမ္အနာရွိသူတစ္ဦးဟာ ႀကံဳသလိုစားလို႔မရပါဘူး။ အခ်ိန္မွန္ မစားတဲ့အခါ အစာေခ်ရည္ထြက္ရွိမႈ ကေမာက္ကမျဖစ္ၿပီး အစာအိမ္အနာ ကထိုးေအာင့္တတ္ပါတယ္။ အစာ နည္းနည္းႏွင့္ တစ္ေန႔ ငါးႀကိမ္ေျခာက္ႀကိမ္အခ်ိန္မွန္ခြဲစားျခင္းက အစာအိမ္အက္ဆစ္ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
လုိအပ္လွ်င္ေဆးေသာက္ပါ
အစာအိမ္အနာေတြရဲ႕ (၇၀) ရာခိုင္ႏႈန္းမွ (၉၀) ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ Helicobacter Pylori ဆိုတဲ့ဘက္တီးရီးယားေၾကာင့္ ျဖစ္ရတာျဖစ္ပါတယ္။ အဆိုပါ ဘက္တီးရီးယားဟာ အစာစားၿပီးခ်ိန္ႏွင့္ ညအခ်ိန္မ်ား မ်ားမွာ အစာအိမ္အနာကို ဆြတတ္ပါတယ္။ အစာအိမ္အနာကို အစာအိမ္ေဆးေသာက္႐ံုႏွင့္ မေပ်ာက္ တတ္ဘဲ ပိုးသတ္ေဆးေတြပါ အစံုအလင္ ေသာက္ရတတ္ပါတယ္။
သီဟ
Ref:WikiHow
photo copy from google search
credit to >>Health Updates Journal No. 98
No comments:
Post a Comment