by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)October 3, 2013 at 11:55pm
ေဆးပညာရွင္မ်ား ေလ႔လာစမ္းခ်က္အရ ေမ်ာက္ငိုသီးမွာ သဘာဝသၾကားသံုးမ်ိဳးရွိတာကို ေတြ႔ရတယ္ ။
သစ္သီးသၾကား ၊ ဂလုူးကို႕စ္၊ ၾကံသကာ တို႕ၿဖစ္ပါတယ္။
ေမ်ာက္ငိုသီးမွာအမွ်င္ဓာတ္မ ်ားပါဝင္တာမို႕ အားအင္ကိုၿဖစ္ေစပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီးထဲမွ Tryptophan ဓာတ္ က လူခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္တဲ႔အခါ Serotonin အၿဖစ္သို႕ေျပာင္းလဲသြားေသာ ေၾကာင္႔စိတ္ကိုေပါ႕ပါးေစ ျပီး စိတ္ေနစိတ္ထားကိုေျပာင္းလဲေပးတာမို႔ စိတ္ဖိအားကိုေလွ်ာ႔ေစနိင္စြ မ္းအားရွိပါတယ္ ။
ဗီတာမင္ B6 ပါရွိျပီးေသြးခ်ိဳကိုမွ်တေအ ာင္ညွိေပးနိင္တာမို႕ စိတ္ကိုေပ်ာ္ရႊင္လန္းဆန္းေစ ပါတယ္ ။
ၿမင္႔မားေသာသံဓာတ္ပါရွိတယ္ ။ေမ်ာက္ငိုသီးရဲ႕နိူးဆြမွႈေ ၾကာင္႔ေသြးထဲမွ ( hemoglobin) ေသြးနီဥကို ကိုထုတ္လုပ္နိင္တာမို႕ေသြးအ ားနည္းတဲ႔အခါ အေထာက္အကူၿပဳနိင္ပါတယ္ ။
အပုူပိုင္းေဒသမွာေပါက္ၿပီး ထုူးၿခားတဲ႔ေမ်ာက္ငိုသီး မွာ ပိုတက္ဆီယမ္ (potassium) အမ်ားဆံုးပါဝင္ေပမယ္႔ အငံဓာတ္က နည္းပါးတာမို႕ အေမရိကန္စားေသာက္ကုန္နွင္႔ေဆးဆိုင္ရာဌာနက ေမ်ာက္ငိုသီးပာာ ေသြးေပါင္ကိုက်ေစၿပီး ေလၿဖတ္ၿခင္းမွကာကြယ္ေပးနိင္ ေၾကာင္း
ေမ်ာက္ငိုသီးရဲ႕စြမ္းအားကို မွတ္တမ္းထားပါတယ္ ။
နွလံုးေရာဂါအတြက္လည္းအေထာက္ အကုူၿပဴပါတယ္ ။
ေန႕တိုင္း မနက္စာ ၊ ေန႕လည္စာ တြင္ေမ်ာက္ငိုသီးကို စားရင္ ဦးေနွာက္ အတြက္အေထာက္အကူၿပဳနိင္ပါတယ္ ။
ပိုတက္ဆီယမ္ မ်ားပါတာမို႕ အသိဥာဏ္ ပိုေကာင္းလာၿခင္း စိတ္ေပ်ာ္၇ႊင္လန္းဆန္းေစပါတ ယ္ ။
အမွ်င္ဓာတ္မ်ားပါဝင္တာမို႕ ဝမ္းခ်ဳပ္ၿခင္းမွကာကြယ္ေပးန ိင္ပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီး နွင္႔ ပ်ားရည္တို႕စားၿခင္းၿဖင္႔ (အရက္မွႈး )အမွႈးေျပေစပါတယ္ ။ ေမ်ာက္ငိုသီး နွင္႔ ပ်ားရည္က အစာအိမ္ကိုအနားယုူေစျပီးေသြ းခ်ိဳကို ညီမွ်ေအာင္ညွိေပးနိင္စြမ္းရ ွိပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီးက လုူခႏၶာကိုယ္ထဲကိုေရာက္တဲ႔အ ခါ သဘာဝ ခုခံနိင္ေသာအက္စစ္ ၿဖစ္သြားတာမို႕ အစာအိမ္မေကာင္းသူမ်ားအတြက္ မၾကာခဏ စားသံုးသင္႔ပါတယ္ ။ ဝိတ္က် နိင္စြန္းအားရွိပါတယ္။
ကိုယ္ဝန္ရွိေနစဥ္ ေမ်ာက္ငိုသီး စားၿခင္းၿဖင္႔ ေမ်ာက္ငိုသီးကေသြးခ်ိဳကိုညွ ိေပးနိင္တာမို႕ ေအာ႔အန္ၿခင္းကိုကာကြယ္ေပးနိ င္ပါတယ္ ။
ၿခင္ကိုက္ခံရတဲ႔ ေနရာကိုေမ်ာက္ငိုသီးလိမ္းေပ းၿခင္းၿဖင္႕ အေရၿပားယားယံ ေရာင္ေနၿခင္းနွင္႔ နာက်င္မွႈကိုေလွ်ာ႔ေစတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီးတြင္ဗီတာမင္ ဘီ ဓာတ္မ်ားပါဝင္တာမို႕ အာရံုေၾကာအတြက္အေထာက္အကူၿပဴ ပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီးတြင္ Vit B6 , V12 ၊ ပိုတက္ဆီယမ္နွင္႔ မက္ဂနီဆီယမ္ ပါဝင္တာမို႕ ကိုယ္ခႏၶာၿပန္လည္ေကာင္းမြန္ အေထာက္အကူၿပဳပါတယ္ ။
ေဆးလိပ္ ၿဖတ္ ရာတြင္ နီကိုတင္ (Nicotine ) ပ်က္ေစတယ္ ။ "New England Journal of Medicine" ေလ႕လာခ်က္အရေမ်ာက္ငိုသီး မၾကာခဏ စားတဲ႔သူက ေလၿဖတ္ေစဆံုးရၿခင္းအႏၱရာယ္မ ွကင္းေဝးနႈန္း ၄၀% ရွိပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီးက ပန္းသီးထက္ အသားဓာတ္ ေလးဆ (protein) ။ ကာဗြန္ပာိုက္ဒိုက္ နွစ္ဆ( carbohydrate) ၊ ေဖာ႔စရပ္ သံုးဆ ( phosphorus) ၊ ဗီတာမင္ ေအ နွင္႔ သံဓာတ္က ငါးဆ ။ အၿခားဗီတာမင္နွင္႔ ပိုတက္ဆီယမ္မ်ားပါဝင္တာမို႕ က်န္းမာေရးအတြက္အသင္႔ေတာ္ဆံ ုး အစားအစာၿဖစ္ပါတယ္ ။
ေန႕တိုင္းေမ်ာက္ငိုသီးစားရင ္ဆရာဝန္နဲ႔ ကင္းေဝးတယ္လို႕ ေၿပာၾကပါတယ္ ။
ခ်စ္ခင္ေလးစားရေသာသူငယ္ခ်င္ းတို႕
ေမ်ာက္ငိုသီး (Petai) က မေလးရွား ၊ ထိုင္း ၊ အင္ဒိုနီးရွား ၊ စင္ကာပုူ ၊ ၿမန္မာနိင္ငံ မ်ားတြင္ ရွိပါတယ္ ။ ဒညင္းသီး လို အနံ႕ အရသာတုူတယ္လို႕သိရပါတယ္ ။ ဒညင္းသီး အစား ေမ်ာက္ငိုသီး စားတာက က်န္းမာေရးနဲ႔ပိုသင္႔ေလွ်ာ္ ပါတယ္ ။ ေဈး လည္း ခ်ိဳအလြယ္တကုူရနိင္တဲ႔အစား အစာမို႕ သူငယ္ခ်င္းေတြကိုမွ်ေဝ ေပးလိုက္ပါတယ္ ။ သူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးက်န္း မာပါေစ
Jin Li Chao
2013.10.04 at00:32am
credit to Jin Li Chao Facebook
ေဆးပညာရွင္မ်ား ေလ႔လာစမ္းခ်က္အရ ေမ်ာက္ငိုသီးမွာ သဘာဝသၾကားသံုးမ်ိဳးရွိတာကို ေတြ႔ရတယ္ ။
သစ္သီးသၾကား ၊ ဂလုူးကို႕စ္၊ ၾကံသကာ တို႕ၿဖစ္ပါတယ္။
ေမ်ာက္ငိုသီးမွာအမွ်င္ဓာတ္မ ်ားပါဝင္တာမို႕ အားအင္ကိုၿဖစ္ေစပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီးထဲမွ Tryptophan ဓာတ္ က လူခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္တဲ႔အခါ Serotonin အၿဖစ္သို႕ေျပာင္းလဲသြားေသာ ေၾကာင္႔စိတ္ကိုေပါ႕ပါးေစ ျပီး စိတ္ေနစိတ္ထားကိုေျပာင္းလဲေပးတာမို႔ စိတ္ဖိအားကိုေလွ်ာ႔ေစနိင္စြ မ္းအားရွိပါတယ္ ။
ဗီတာမင္ B6 ပါရွိျပီးေသြးခ်ိဳကိုမွ်တေအ ာင္ညွိေပးနိင္တာမို႕ စိတ္ကိုေပ်ာ္ရႊင္လန္းဆန္းေစ ပါတယ္ ။
ၿမင္႔မားေသာသံဓာတ္ပါရွိတယ္ ။ေမ်ာက္ငိုသီးရဲ႕နိူးဆြမွႈေ ၾကာင္႔ေသြးထဲမွ ( hemoglobin) ေသြးနီဥကို ကိုထုတ္လုပ္နိင္တာမို႕ေသြးအ ားနည္းတဲ႔အခါ အေထာက္အကူၿပဳနိင္ပါတယ္ ။
အပုူပိုင္းေဒသမွာေပါက္ၿပီး ထုူးၿခားတဲ႔ေမ်ာက္ငိုသီး မွာ ပိုတက္ဆီယမ္ (potassium) အမ်ားဆံုးပါဝင္ေပမယ္႔ အငံဓာတ္က နည္းပါးတာမို႕ အေမရိကန္စားေသာက္ကုန္နွင္႔ေဆးဆိုင္ရာဌာနက ေမ်ာက္ငိုသီးပာာ ေသြးေပါင္ကိုက်ေစၿပီး ေလၿဖတ္ၿခင္းမွကာကြယ္ေပးနိင္ ေၾကာင္း
ေမ်ာက္ငိုသီးရဲ႕စြမ္းအားကို မွတ္တမ္းထားပါတယ္ ။
နွလံုးေရာဂါအတြက္လည္းအေထာက္ အကုူၿပဴပါတယ္ ။
ေန႕တိုင္း မနက္စာ ၊ ေန႕လည္စာ တြင္ေမ်ာက္ငိုသီးကို စားရင္ ဦးေနွာက္ အတြက္အေထာက္အကူၿပဳနိင္ပါတယ္ ။
ပိုတက္ဆီယမ္ မ်ားပါတာမို႕ အသိဥာဏ္ ပိုေကာင္းလာၿခင္း စိတ္ေပ်ာ္၇ႊင္လန္းဆန္းေစပါတ ယ္ ။
အမွ်င္ဓာတ္မ်ားပါဝင္တာမို႕ ဝမ္းခ်ဳပ္ၿခင္းမွကာကြယ္ေပးန ိင္ပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီး နွင္႔ ပ်ားရည္တို႕စားၿခင္းၿဖင္႔ (အရက္မွႈး )အမွႈးေျပေစပါတယ္ ။ ေမ်ာက္ငိုသီး နွင္႔ ပ်ားရည္က အစာအိမ္ကိုအနားယုူေစျပီးေသြ းခ်ိဳကို ညီမွ်ေအာင္ညွိေပးနိင္စြမ္းရ ွိပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီးက လုူခႏၶာကိုယ္ထဲကိုေရာက္တဲ႔အ ခါ သဘာဝ ခုခံနိင္ေသာအက္စစ္ ၿဖစ္သြားတာမို႕ အစာအိမ္မေကာင္းသူမ်ားအတြက္ မၾကာခဏ စားသံုးသင္႔ပါတယ္ ။ ဝိတ္က် နိင္စြန္းအားရွိပါတယ္။
ကိုယ္ဝန္ရွိေနစဥ္ ေမ်ာက္ငိုသီး စားၿခင္းၿဖင္႔ ေမ်ာက္ငိုသီးကေသြးခ်ိဳကိုညွ ိေပးနိင္တာမို႕ ေအာ႔အန္ၿခင္းကိုကာကြယ္ေပးနိ င္ပါတယ္ ။
ၿခင္ကိုက္ခံရတဲ႔ ေနရာကိုေမ်ာက္ငိုသီးလိမ္းေပ းၿခင္းၿဖင္႕ အေရၿပားယားယံ ေရာင္ေနၿခင္းနွင္႔ နာက်င္မွႈကိုေလွ်ာ႔ေစတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီးတြင္ဗီတာမင္ ဘီ ဓာတ္မ်ားပါဝင္တာမို႕ အာရံုေၾကာအတြက္အေထာက္အကူၿပဴ ပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီးတြင္ Vit B6 , V12 ၊ ပိုတက္ဆီယမ္နွင္႔ မက္ဂနီဆီယမ္ ပါဝင္တာမို႕ ကိုယ္ခႏၶာၿပန္လည္ေကာင္းမြန္ အေထာက္အကူၿပဳပါတယ္ ။
ေဆးလိပ္ ၿဖတ္ ရာတြင္ နီကိုတင္ (Nicotine ) ပ်က္ေစတယ္ ။ "New England Journal of Medicine" ေလ႕လာခ်က္အရေမ်ာက္ငိုသီး မၾကာခဏ စားတဲ႔သူက ေလၿဖတ္ေစဆံုးရၿခင္းအႏၱရာယ္မ ွကင္းေဝးနႈန္း ၄၀% ရွိပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီးက ပန္းသီးထက္ အသားဓာတ္ ေလးဆ (protein) ။ ကာဗြန္ပာိုက္ဒိုက္ နွစ္ဆ( carbohydrate) ၊ ေဖာ႔စရပ္ သံုးဆ ( phosphorus) ၊ ဗီတာမင္ ေအ နွင္႔ သံဓာတ္က ငါးဆ ။ အၿခားဗီတာမင္နွင္႔ ပိုတက္ဆီယမ္မ်ားပါဝင္တာမို႕ က်န္းမာေရးအတြက္အသင္႔ေတာ္ဆံ ုး အစားအစာၿဖစ္ပါတယ္ ။
ေန႕တိုင္းေမ်ာက္ငိုသီးစားရင ္ဆရာဝန္နဲ႔ ကင္းေဝးတယ္လို႕ ေၿပာၾကပါတယ္ ။
ခ်စ္ခင္ေလးစားရေသာသူငယ္ခ်င္ းတို႕
ေမ်ာက္ငိုသီး (Petai) က မေလးရွား ၊ ထိုင္း ၊ အင္ဒိုနီးရွား ၊ စင္ကာပုူ ၊ ၿမန္မာနိင္ငံ မ်ားတြင္ ရွိပါတယ္ ။ ဒညင္းသီး လို အနံ႕ အရသာတုူတယ္လို႕သိရပါတယ္ ။ ဒညင္းသီး အစား ေမ်ာက္ငိုသီး စားတာက က်န္းမာေရးနဲ႔ပိုသင္႔ေလွ်ာ္ ပါတယ္ ။ ေဈး လည္း ခ်ိဳအလြယ္တကုူရနိင္တဲ႔အစား အစာမို႕ သူငယ္ခ်င္းေတြကိုမွ်ေဝ ေပးလိုက္ပါတယ္ ။ သူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးက်န္း မာပါေစ
Jin Li Chao
2013.10.04 at00:32am
credit to Jin Li Chao Facebook
No comments:
Post a Comment