က်န္းမာေရး ဗဟုသုတ စုစည္းမူ႕မ်ား

http://natureenergycares.blogspot.com/

Tuesday 18 December 2012

ဆံေကသာအတြက္ အက်ဳိးျပဳတဲ႔ အစားအစာမ်ား

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္) on Tuesday, December 18, 2012 at 8:45am  


၁။ ဒိန္ခ်ဥ္

ဒိန္ခ်ဥ္တြင္ ၾကြယ္၀ေသာဗီတာမင္မ်ားမွာ ပရုိတင္း၊ ကယ္စီယမ္၊ Vitamin B ၊ Mineral သတၱဳမ်ား၊ ထုိအရာမ်ားမွ ဆံပင္သားအတြက္ လုိအပ္ေသာ ေရဓါတ္၊ စုိစြတ္မႈႏွင့္ သန္စြမ္းခုိင္ခံ့မႈတုိ႔ကုိ အားျဖည့္ေစပါသည္။ ဘတ္တီးရီးမ်ားအားေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ဆံသားမႈိစြဲကပ္ျခင္း (သို႔) ေဗာက္ထျခင္း၊ ဆံပင္သားကၽြတ္လြယ္ျခင္းတုိ႔ကိုလဲ ကာကြယ္ေစႏုိင္ပါသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ဒိန္ခ်ဥ္ (flavor) ႏွစ္သက္ရာ တမ်ဳိးမ်ဳိးအား live food (အပ်င္းေျပစားျခင္းမွ) ခႏၶာကုိယ္အတြက္လုိအပ္ခ်က္မ်ားကို ျဖည့္ဆည္းျခင္း တမ်ဳိးပင္ျဖစ္ပါသည္။


၂။ Salmon (ေဆာ္မြန္ငါး)

Salmon ငါးေၾကာင့္ရရွိႏုိင္ေသာ ဗီတာမင္မ်ားမွာZinc ဟုေခၚေသာသံဓါတ္၊ Omega 3 (Essential Fatty Acid) တို႔ျဖစ္ၿပီး ၄င္းတုိ႔မွ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လွပေသာအသားအေရႏွင့္ သန္မာေစေသာ ဆံသားမ်ားအား ရရွိေစႏုိင္ပါသည္။ Omega 3 ဟုေခၚေသာ ခႏၶာကိုယ္မွထြက္ေသာ အက္ဆစ္တမ်ဳိးမွ ဆံပင္မ်ားရွင္သန္ျခင္းႏွင့္ ဆံပင္မ်ားကၽြတ္ျခင္းမွကာကြယ္ပါသည္။ ေနာက္ထပ္ရႏုိင္ေသာ ဗီတာမင္မွာ Vitamin B3 အမ်ဳိးအစား ျဖစ္ေသာ Niacin ပဲျဖစ္ၿပီး ဆံပင္ပါရွိေသာ ဦးေရျပားကို အားျဖည့္ေပးပါတယ္။ ေဆာ္မြန္ငါးရဲ႕ေနာက္ထပ္ အားျဖည့္ျခင္းတစ္ခုက အမဲသားကဲ့သုိ႔ ဗီတာမင္အျပည့္အ၀ရွိေစသျဖင့္ အမဲသားမစားေသာ မမေလးမ်ားအတြက္ အသားအေရ စိုေျပျခင္းကို ေဆာ္မြန္ငါးမွရရွိေစႏုိင္မွာျဖစ္ပါတယ္။

၃။ၾကက္ဥ၏ အႏွစ္

ၾကက္ဥအႏွစ္ကေတာ့ ဗီတာမင္ Vitamin B7 အုပ္စုျဖစ္တဲ့ Biotin ၊ Vitamin B5 အုပ္စုျဖစ္တဲ့ Pentatonic Acid ၊ Vitamin B6 အုပ္စု၀င္ Pyridoxine ၊ Vitamin B12 အုပ္စု၀င္ Cobalamin ႏွင့္ ဗီတာမင္ Vitamin A တုိ႔ပါ၀င္ပါတယ္။ ဆံပင္မ်ားအား ၾကက္ဥႏွစ္ျဖင့္ေပါင္းတင္ပါက မည္းနက္သန္စြမ္းေစၿပီး ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေစတယ္ လို႔ေရးသားၾကပါတယ္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ အခ်ိန္ကုန္ခံ ေပါင္းတင္မေနေတာ့ပဲ ၾကက္ဥအႏွစ္ကို ခပ္မ်ားမ်ားသာ စားလုိက္ၾကစုိ႔ေနာ္။ ထုိ႔ျပင္က်ဳိးပဲ့ပ်က္စီးျခင္း ဆံသားႏွစ္ခြျဖစ္ျခင္းမွလဲကာကြယ္ေပးပါတယ္။

၄။Almond (သစ္ေစ့တစ္ခုမွရေသာအေစ့)

ဗီတာမင္ Vitamin A ၊ Vitamin E ၊ Vitamin B1, B2, B6 ၾကြယ္၀ေသာ Almond သစ္ေစ့သီးမ်ားဟာ စိမ့္သက္သက္အရသာရွိၿပီး ဆံပင္သားမ်ားကိုလဲခုိင္မာေစပါတယ္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ တီဗီြၾကည့္ရင္းစားစား၊ ေက်ာင္းသြားရင္းပဲစားစား live food တစ္ခုအေနနဲ႔ေရြးခ်ယ္ေစလုိေၾကာင္း။

၅။ Carrot (မုန္လာဥနီ)

မုန္လာဥနီမွာ Vitamin A အၾကြယ္၀ဆံုးျဖစ္ၿပီး ဦးေရျပားႏွင့္ ဆံသားေတာက္ပမႈအတြက္ အဓိကအေထာက္အပံ့တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။

၆။ Spinach (ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္) 

Vitamin C , Iron ႏွင့္ Folic Acid ၾကြယ္၀ေသာ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္မွ ဆံပင္မ်ားပ်က္စီးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးၿပီး အသစ္ျပန္လည္ ေမြးဖြားျခင္းကိုလဲျပဳလုပ္ လုပ္ေဆာင္ပါတယ္။ ထုိ႕ေၾကာင့္ သက္သက္လြတ္စားမယ္ဆုိရင္ေတာ့ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ကိုပဲအၾကံေပးပါရေစ။ ဒါမွ ထိပ္ေျပာင္သူမ်ားနဲ႔ ဆံပင္ခပ္ထူထူေလးမ်ားလုိအပ္ေသာ မမမ်ားအတြက္ အက်ဳိးလဲရ သက္လဲသာတဲ့ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ကို အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူစားသံုးၾကပါစုိ႔လုိ႔ ။

အားလုံးကုိေလးစားလ်က္.....
အိမ္႔မွဴးေသာ္
source>>>http://mhuthaw.blogspot.com/2012/05/blog-post.html

No comments:

Post a Comment