က်န္းမာေရး ဗဟုသုတ စုစည္းမူ႕မ်ား

http://natureenergycares.blogspot.com/

Friday 12 October 2012

ဆံေကသာအလွအတြက္ ၀င္းလက္ေစတဲ့ အစာ(၁၀)မ်ဳိး

 ဆံေကသာအလွအတြက္ ၀င္းလက္ေစတဲ့ အစာ(၁၀)မ်ဳိး
by NANG KHA YEA on 13.10.2012
 
 
 
 
 
(၁)အဆီမပါေသာ အနီေရာင္အသား

သံဓာတ္အားႀကီးရင္ေရႊေခါင္းေျပာင္ျဖစ္လိမ့္မယ္လုိ႔ Cleveland andClinicမွာ လုပ္တဲ့
သုေတသနေတြ႕ ရွိခ်က္က ဆုိထားတယ္။သံဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈကို ကုသလုိက္ရင္ဆံပင္ျပန္ေပါက္ဖုိ႔ အေထာက္အကူျဖစ္မွာေသခ်ာတယ္။ “ဆံပင္ကြၽတ္တာနဲ႔ ဆံပင္မေပါက္တဲ့ျပႆနာ ရွိတဲ့လူေတြကို ေလ့လာလုိက္ရင္၊အထူးသျဖင့္အမ်ိဳးသမီးေတြမွာသံဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ေနတာေတြ႕ ရတယ္ဗ်”
Calif ေဒသ Vallejoၿမိဳ႕မွာေဆးကုေနတဲ့ အေရျပားေရာဂါအထူးကုPARADI MIRMI-RANI ေျပာျပတယ္။
သံဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာၾကက္ဆင္သား၊ ၾကက္ဥအႏွစ္၊ ဆန္လံုးညိဳလိုပကတိအေစ့အဆံ၊ သစ္သီးေျခာက္နဲ႔ပဲေျခာက္တို႔ပါပါတယ္။ (ပဲေျခာက္ကိုေတာ့ေရစိမ္ၿပီး စားရမွာျဖစ္တယ္)

(၂)ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥမ်ား

ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ စတဲ့ဥေတြမွာ ဆံပင္ကိုသန္ေစတဲ့ ဘိုင္အိုတင္ဓာတ္ (Biotin) အျပည့္ပါတယ္။ ဘုိင္အိုတင္ဆုိတာ ဆံပင္ေပါက္ေစတဲ့အျပင္ ဆံပင္နဲ႔ ဦးေရခြံက်န္းမာေစတဲ့ ဗိုက္တာမင္Bအုပ္စုထဲမွာ ပါတဲ့
ဓာတ္ျဖစ္ပါတယ္။
ဥေတြအျပင္ ဘုိင္အိုတင္အမ်ားႀကီးပါတဲ့အစားအစာေတြကေတာ့ေျမပဲ၊ မက္မန္းသီး၊မက္မြန္သီး၊ဂ်ဳံ၊ ဖြဲႏု၊ ပင္လယ္ငါးသေလာက္၊အဆီနည္းေသာ ဒိန္ခဲနဲ႔ ေထာပတ္သီးေတြ ျဖစ္ပါတယ္။

(၃)ငွက္ေပ်ာသီး၊ဘီယာ၊ အုတ္စပါးႏွင့္ စပ်စ္သီးေျခာက္

ဒီအစားအစာေတြမွာ ဆံပင္ရဲ႕ အလံုးအရည္အေသြးကို တုိးတက္ေစတဲ့ ဆီလီကာ (Silica)ၾကြယ္၀တဲ့ အစားအစာေတြဟာဆံပင္ကို ပိုမိုသန္မာေစတဲ့အျပင္ ပိုမိုသက္တမ္းရွည္ေစပါတယ္။
(ဘီယာမွာဆီလီကာ (Silica) မ်ားမ်ားပါတာမွန္ေပမယ့္ခ်င့္ခ်ိန္ေသာက္တာ ဆင္ျခင္တံုတရား ရွိရာက်ပါတယ္။အမ်ဳိးသမီးမ်ားအတြက္ တစ္ေန႔တစ္ခြက္၊အမ်ိဳးသားမ်ားအတြက္ တစ္ေန႔ႏွစ္ခြက္ထက္ မပိုသင့္ပါဘူး)

(၄)အစိမ္းရင့္ေရာင္ဟင္းရြက္မ်ား
ေဒါက္ခြ(Spinach)၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းနဲ႔ဆြစ္ဟင္းရြက္ (Swiss Chard)တုိ႔ ကိုမ်ားမ်ားစားဖုိ႔လိုပါတယ္။ အဲဒီဟင္းရြက္ေတြမွာဗိုက္တာမင္Aနဲ႔ C ပါတဲ့အတြက္၊ဦးေရျပားအဆီ (Sebum)ထြက္ေအာင္
အေထာက္အကူေပးတယ္။ဦးေရျပားဆီဟာ ဆံပင္ကို နက္ေမွာင္ေတာက္ေျပာင္ေစတဲ့ သဘာ၀ကြန္ဒီရွင္နာျဖစ္ပါတယ္။

(၅)ေယာက္သြားေခၚ ကႏုကမာေကာင္
ေယာက္သြားမွာ သြပ္ဓာတ္ (Zinc)ၾကြယ္၀စြာပါတယ္၊ သြပ္ဓာတ္က အန္ဒ႐ိုဂ်င္ေတြ(Androgens) ပံုမွန္ထြက္ေအာင္ လုပ္ေပးပါတယ္။အန္ဒ႐ိုဂ်င္ပမာဏသိပ္နည္းရင္ဆံပင္ကြၽတ္ေစပါတယ္။ အင္ဒ႐ိုဂ်င္နည္းတဲ့လူေတြဟာဆံပင္အေပါက္ေႏွးတဲ့ ေ၀ဒနာခံစားရတဲ့အျပင္၊ေဗာက္ေတြ၊ ဒက္ေတြလည္း ပြားလာပါတယ္။
ဒီေတာ့ အန္ဒ႐ိုဂ်င္ထုတ္ေပးတဲ့သြပ္ဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့ေယာက္သြားေတြအျပင္ကဏန္းေတြ၊ ခံုးေကာင္ေတြ၊ အသည္း ေတြ၊အဆီမပါတဲ့ အမဲသားေတြ စားရပါမယ္။ၿပီးေတာ့ ဂ်ံဳေစ့ကုိလည္း မွီ၀ဲရပါမယ္။
အဲဒါေတြကို စားေပးရင္ဆံပင္ကြၽတ္တာေပ်ာက္တဲ့အျပင္၊ ဆံပင္ေတာက္ေျပာင္ လန္းဆန္း က်န္းမာ လာ မွာ ျဖစ္ပါတယ္။

(၆)ကန္စြန္းဥ

ကန္စြန္းဥမွာဘီတာကာ႐ိုတင္းဓာတ္(Beta-carotene) ေပါတယ္။အဲဒီဓာတ္ဟာ ခႏၶာ ကိုယ္ထဲ   ေရာက္သြားတဲ့အခါခႏၶာကိုယ္က ဗုိက္တာမင္-A အျဖစ္ေျပာင္းေပးလုိက္တယ္။
သိၾကတဲ့အတုိင္းပဲ ဗုိက္တာမင္-A ဟာဆံပင္နဲ႔အေရျပားကို အာဟာရျပည့္၀ေအာင္လုပ္ေပးတဲ့အတြက္၊ ဆံပင္မြဲမြဲေျခာက္ေျခာက္မျဖစ္ေအာင္နဲ႔ အေရျပားမေျခာက္ေသြ႕ေအာင္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ၿပီးေတာ့ ဦးေရျပားေျခာက္ေတာ့ေဗာက္ျဖစ္ျပန္ေရာ။ဒါေၾကာင့္ ဗိုက္တာမင္-A က ေဗာက္မထေအာင္လည္း
ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ေတာက္ေျပာင္တဲ့ ဆံပင္နဲ႔ ၀င္းပစိုျပည္တဲ့အေရျပားတုိ႔ကုိ ပိုင္ဆုိင္ခ်င္တယ္ဆုိရင္ကန္စြန္းဥအျပင္၊ မုန္လာဥနီ၊ ကိုက္လန္၊ေထာပတ္သီးေဖ်ာ္ရည္၊ ကညြတ္နဲ႔ေရႊဖ႐ံုသီး တုိ႔ကိုလည္း စားႏုိင္ပါတယ္။

(၇)ပဲေတာင့္မ်ိဳး

ဗိုလ္စားပဲနဲ႔ ပဲနီကေလးတုိ႔လုိပဲေတာင့္ရွည္ေတြဟာ သံဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့ ပ႐ုိတိန္း ဇာစ္ျမစ္ေကာင္းေတြ  ျဖစ္ တယ္။ပဲနီကေလးဟာ ဆံပင္ႀကံ့ခုိင္ေရးႏွင့္သန္စြမ္းေရးအတြက္အထူးေကာင္းမြန္တဲ့အာဟာရျဖစ္ပါတယ္။

(၈)သစ္သီးမ်ားႏွင့္ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား

ခႏၶာကုိယ္က သံဓာတ္ကိုေကာင္းေကာင္းစုပ္ယူႏုိင္ေအာင္ပံ့ပိုးေပးတာဗုိက္တာမင္-C ျဖစ္ၿပီး၊သစ္သီးမ်ားႏွင့္
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြဟာ ဗုိက္တာမင္-Cၾကြယ္၀တဲ့အာဟာရဓာတ္စာေတြျဖစ္တယ္။
ဗုိက္တာမင္ -C နည္းေနရင္ ဆံပင္ေျခာက္ေသြ႕မယ္၊ဆံပင္မသန္စြမ္းႏိုင္ဘူး။ ဗုိက္တာမင္-C ၾကြယ္၀တဲ့
အေကာင္းဆံုး ဇာစ္ျမစ္ေတြကေတာ့ေဂၚဖီပန္းစိမ္း၊ အရြက္မ်ားေသာအစိမ္းေရာင္ဟင္းရြက္မ်ား၊ င႐ုတ္ပြစိမ္း၊အခ်ဥ္သီးမ်ားနဲ႔ စေတာ္ဘယ္ရီသီးမ်ားျဖစ္တယ္။

(၉)အိုမီဂါ -၃ဖက္တီးအက္ဆစ္မ်ား

အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ေတြဟာဆံပင္နဲ႔ဦးေရခြံက်န္းမာေရးကိုျဖည့္ဆည္း ေထာက္ပံ့ေပးပါသည္။
အဲဒီဓာတ္ေတြခ်ိဳ႕တဲ့ လို႔ရွိရင္ ဆံပင္နဲ႔ဦးေရခြံေျခာက္ေသြ႕တဲ့အျပင္ ဆံပင္အေရာင္ဟာ မြဲေျခာက္ေျခာက္ျဖစ္ေနမယ္။
အဲဒီဓာတ္ေတြကုိထုတ္ေပးတဲ့ ဇာစ္ျမစ္ေကာင္းေတြကေတာ့ ပင္လယ္ငါးသေလာက္၊ ငါးေသတၱာငါး၊
ေျမာက္အတၱလႏိၲတ္ ငါးသေလာက္မက္ကရယ္ငါး၊ ႏွမ္းၾကတ္ပင္နဲ႔ သစ္ၾကားသီးတုိ႔ျဖစ္ပါတယ္။

(၁၀)က်န္းမာေစေသာဆီမ်ား

ေျခာက္ေသြ႕ၿပီး၊ ထိုင္းမိႈင္းတဲ့ ဆံပင္ကိုဘယ္သူမွ မလုိခ်င္ပါဘူး။ ဒါေပမယ့္စားသံုးတဲ့အာဟာရဓာတ္စာမွာ ဆီမပါရင္ရွင္သန္တဲ့ဆံပင္ကုိ ရမွာမဟုတ္ဘူး။က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ေစတဲ့ ဆီေတြကေတာ့ သံလြင္ဆီ ေျမပဲဆီ၊(Safflower)နဲ႔ေနၾကာဆီတုိ႔ျဖစ္ၿပီး၊ ၎တုိ႔ကုိမွီ၀ဲရင္ဆံပင္ေတာက္ေျပာင္မွာ ျဖစ္တယ္။
တစ္ေန႔ကို လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းစားသံုးပါက လံုေလာက္ပါ တယ္။
 
(မင္းသုတ)
 

No comments:

Post a Comment