က်န္းမာေရး ဗဟုသုတ စုစည္းမူ႕မ်ား

http://natureenergycares.blogspot.com/

Wednesday, 12 February 2014

ေဂြးသီး၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)February 13, 2014 at 12:00pm

သရက္သီးနဲ႔ ယွဥ္ရင္ ေဂြးသီးက ပိုၿပီး အရည္ ရႊမ္းသလို ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ ပို ေလ်ာ့နည္းကာ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္မႈ ပိုမ်ားပါတယ္။ ေဂြးသီးကို အလြယ္တကူ ဝယ္ယူလို့ ရသလို က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြရွိတာကိုလည္း ေတြ႔ရပါတယ္။ ေဂြးသီးမွာ ဘယ္လို အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ ဘယ္လို အေထာက္အကူျဖစ္ေစတယ္ဆိုတာ ေလ့လာၾကည္႕ရေအာင္.။


(၁) ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ ေလ်ာ႕နည္းျခင္း

ေဂြးသီးဟာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈအ လြန္နည္းပါးတဲ့ သစ္သီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ၁၀ဝ ဂရမ္အေလးခ်ိန္ရွိတဲ့ ေဂြးသီးေတြ မွာ ၂၉ ကယ္လိုရီပဲ ပါဝင္ပါတယ္။ သ ရက္သီး ၁၀ဝ ဂရမ္မွာ ၆၄ ကယ္လိုရီပါ ဝင္တာေၾကာင့္ သရက္သီးနဲ႔ယွဥ္ရင္ ေဂြး သီးမွာ ကယ္လိုရီ ႏွစ္ဆနီးပါး ေလ်ာ့နည္းမႈ ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကယ္ လိုရီမ်ားမ်ား မရရွိဘဲ အစာစားခ်င္စိတ္ ကို ေက်နပ္မႈ ရရွိေစကာ က်န္းမာေရး နဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ရရွိ ေစပါတယ္။

(၂) အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈ ျမင္႕မားျခင္း

ေဂြးသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ား ပါ ဝင္ပါတယ္။ေဂြးသီး ၁၀ဝဂရမ္ပမာဏမွာ အမွ်င္ဓာတ္ ၅ ဒသမ ၇ ဂရမ္ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ ဓာတ္ရဲ႕ ၂၃ ရာခိုင္ႏႈန္း ကို ရရွိေစပါတယ္။ ေဂြးသီးမွာပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ ဝမ္းမွန္ မွန္သြားေစတာ၊အူမႀကီးရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္ တာကို ေကာင္းမြန္ေစတာနဲ႔ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း ကင္းေစတာစတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားစြာ ရရွိေစပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ အစာ ေၾကညက္ခဲတာေၾကာင့္ ဆာေလာင္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ထားပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္ မႈျမင့္မားတဲ့ ေဂြးသီးစား တာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳေရာဂါနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ ကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။

(၃) ဗီတာမင္စီ ပါဝင္မႈ မ်ားျခင္း

ေဂြးသီး တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ ဗီ တာမင္စီ တစ္ေန႔တာလိုအပ္တဲ့ အတိုင္း အတာရဲ႕ တစ္ဝက္နီးပါး ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီဟာ ေရမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗီတာ မင္ျဖစ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာ ေတြအတြက္ လိုအပ္ပါတယ္။ ေကာ္လာ ဂ်င္တည္ေဆာက္မႈအတြက္ လိုအပ္သ လို အနာက်က္ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္စီ က အေရးႀကီးတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ဆဲလ္ေတြကို ဖရီးရယ္ဒီ ကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာ ကြယ္ေပးကာ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာျဖစ္ ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဗီတာ မင္စီဟာ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ က်န္းမာ ေရးအတြက္ အေရးပါသလို ခႏၶာကိုယ္ က သံဓာတ္ စုပ္ယူႏိုင္ေအာင္လည္း ကူ ညီပါတယ္။

(၄) သံဓာတ္ ပါဝင္မႈ မ်ားျခင္း

ေဂြးသီးမွာ သံဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မား ပါတယ္။ သံဓာတ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေအာက္ဆီဂ်င္ပို႔ေဆာင္ေရးအတြက္ မရွိ မျဖစ္ သတၲဳဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါ။ ကမၻာေပၚ မွာ သံဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲဲ့့တဲ့ ေသြးအားနည္းေရာ ဂါ အျဖစ္မ်ားပါတယ္။ ေဂြးသီး ၁၀ဝ ဂ ရမ္မွာ သံဓာတ္ ၃ ဒသမ ၂ မီလီဂရမ္ပါ ဝင္တာေၾကာင့္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ သံဓာတ္ပမာဏရဲ႕ ၁၈ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ရရွိ ေစပါတယ္။

(၅) ကယ္လ္စီယမ္ ပါဝင္ျခင္း

ေဂြးသီး ၁၀ဝ ဂရမ္မွာ ကယ္လ္စီ ယမ္ ၃၂ မီလီဂရမ္ပါဝင္တာေၾကာင့္ တစ္ ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏရဲ႕ သံုးရာခိုင္ ႏႈန္းကို ရရွိေစပါတယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ ဟာ အ႐ိုးေတြ ကို သန္စြမ္းက်န္းမာေစတဲ့ သတၲဳဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါ။ ပံုမွန္ျကြက္သား လုပ္ငန္းေတြနဲ႔ နာ့ဗ္သယ္ယူပို႔ေဆာင္ေရး အတြက္ ကယ္လ္စီယမ္ အလံုအေလာက္ မွီဝဲဖို႔ လိုအပ္ေနပါတယ္။

ၾကယ္စင္
photo copy from google search
originally posted by Good Health

No comments:

Post a Comment