by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)January 12, 2014 at 4:24am
ေထာပတ္သီးရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳး ေတြကေတာ့ အမ်ားႀကီးပါပဲ။ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္လို သူတိုင္း ေထာပတ္ သီးလို အသီးမ်ိဳးကို ပံုမွန္စားေပးရင္ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ သူ႔ရဲ႕ က်န္းမာေရး ဆိုင္ရာ အက်ိဳးေက်းဇူး ေတြကလည္း အံ့ဩစရာ ေကာင္းလွပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ေထာပတ္သီးဟာ Berry ဘယ္ရီလို႔ေခၚေသာ သစ္သီး မိသားစုမွ ဆင္းသက္လာသည့္ မ်ိဳး ႏြယ္ဝင္ သစ္သီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာေတာ့ ေထာပတ္ သီးလို႔ ေခၚၾကျခင္းရဲ႕အေၾကာင္းရင္း က မွည့္၍ ေပ်ာ့ေနေသာ ေထာပတ္သီး အသားမ်ားဟာ ကိုင္တြယ္ထိေတြ႕ ၾကည့္လိုက္ရင္ ႏြားႏို႔မွ ထုတ္လုပ္ထား ေသာ ေထာပတ္ကဲ့သို႔ ႏူးညံ့သည့္ အသားမ်ိဳး (Texture) မို႔လို႔ ေထာပတ္နဲ႔တူလို႔ ေထာပတ္သီးလို႔ အမည္ေပးထားဟန္ တူပါတယ္။ အဂၤလိပ္ဘာသာအားျဖင့္ Avocado လို႔ေခၚပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ကလည္း ေထာပတ္သီးရဲ႕အေပၚအေရခြံအေရာင္ ပံုသဏၭာန္နဲ႔ သစ္ေတာ္သီးပံုသဏၭာန္ ျဖစ္ေနတဲ့အတြက္ မိေက်ာင္းသစ္ေတာ္ Alligator Pear လို႔လည္း ေခၚၾက တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ေထာပတ္သီးရဲ႕ အာနိသင္ေတြ ကေတာ့-
(၁) ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ေပးျခင္း
ေထာပတ္သီးထဲမွာ ပါဝင္ေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ားအခ်ိဳ႕က ကင္ဆာ ကလာပ္စည္းမ်ားကို ဖ်က္ဆီးပစ္ႏိုင္ ေၾကာင္း၊ က်န္းမာေနေသာ ကလာပ္ စည္းမ်ားကိုလည္းထိခိုက္မႈမရွိေၾကာင္း၊ ထို႔ေၾကာင့္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ၊ ခံတြင္း ကင္ဆာတို႔ကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္းရွိ ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေထာပတ္သီးမွ ထြက္ရွိ လာေသာ အဆီက Oleic Acid ပါဝင္မႈမ်ားၿပီး၊ ၄င္းက ရင္သားကင္ ဆာမျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပး ႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေထာပတ္သီးသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
(၂) ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ ျဖစ္နုိင္ေျခ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း
ေထာပတ္သီးတစ္ခြက္စာထဲမွာ လူတစ္ေယာက္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္ ေသာ Folate ေဖာလိတ္အမည္ရွိ ဗီတာမင္ B တစ္မ်ိဳး ၂၃ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ေဖာလိတ္ က ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါမျဖစ္ ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေထာပတ္သီးထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ Mono မျပည့္ဝဆီႏွင့္ ဗီတာမင္ E, Glutathione စသည္တို႔ ကလည္း ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အားေပးျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၃) ေသြးတြင္းအဆီဓါတ္ က်ဆင္းေစသည္
ေထာပတ္သီးထဲမွာ ဘီတာဆိုက္ စတီေရာဟုေခၚေသာ ဓာတုပစၥည္း မ်ားက ကိုလက္စထေရာလ္ပမာဏ ကို က်ဆင္းေစပါတယ္။ ေထာပတ္သီး တစ္ပတ္ခန္႔စားၿပီးလွ်င္ ကိုလက္စထ ေရာလ္ပမာဏ ၁၇ ရာခိုင္ႏႈန္းထိ က်ဆင္းသြားေစႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိ ထားရပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာလ္ နည္းတာႏွင့္အမွ် ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခအခြင့္အလမ္း နည္း သြားေစပါတယ္။
(၄) ေလျဖတ္ျခင္းကို ကာကြယ္ျခင္း
ေထာပတ္သီးထဲမွာပါတဲ့ ေဖာလိတ္က ေလမျဖတ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
(၅) အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကို ေႏွးေကြးေစျခင္း
Glutathione လို႔ေခၚတဲ့ အင္တီ ေအာက္စီးဒင့္ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့ အတြက္ အဲဒီပစၥည္းက အသက္အရြယ္ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ေႏွးေကြးေအာင္ လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ အသက္အရြယ္ခ်င္းအတူတူ ပိုၿပီးႏုပ်ိဳ ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ႏွလံုးေရာဂါ ႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါတို႔ကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္ပါေသးတယ္။
(၆) ဗီတာမင္ C,E ႏွင့္ K ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ျခင္း
ဗီတာမင္ C ႏွင့္ E ၾကြယ္ဝ ေသာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ဓာတ္ တိုးျခင္းျဖစ္စဥ္မ်ား မျဖစ္ေအာင္ တားဆီးေပးပါတယ္။ ဗီတာမင္ K က ေသြးခဲရာမွာ ကူညီေပးပါတယ္။
(၇) အာဟာရစုပ္ယူမွု ပိုေကာင္းေစျခင္း
ကာ႐ိုတင္ႏြိဳက္လို႔ေခၚတဲ့ ပစၥည္း ေတြ ပါဝင္တဲ့အတြက္ အဆီတြင္ ေပ်ာ္ဝင္လြယ္ေသာ အာဟာရဓာတ္ မ်ား စုပ္ယူမႈ ပိုေကာင္းေစပါတယ္။ ေထာပတ္သီးအခြံႏွင့္ ကပ္လ်က္ အစိမ္းရင့္ေရာင္ရွိေသာအပိုင္းမွာ အမ်ားဆံုးပါဝင္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ေထာပတ္သီးအခြံသင္တဲ့အခါ အဲဒီ အစိမ္းရင့္ေရာင္အပိုင္းေတြ လႊင့္ပစ္တဲ့ အထဲပါမသြားေအာင္ ဂ႐ုစိုက္၍ လွီးပါ။
(၈) ေထာပတ္သီး ဘယ္လိုစားမလဲ
ေထာပတ္သီးကို စားတဲ့နည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတဲ့အနက္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ စားသံုးနည္းမ်ားကို သိထားဖို႔ အေရးႀကီးပါတယ္။ ေဒါက္တာအယ္ဒီတာ တို႔ႏိုင္ငံတြင္ အမ်ားစုကေတာ့ ေထာပတ္သီးကို အသားေတြျခစ္ယူ၊ ႏို႔၊ သၾကားတို႔ျဖင့္ ေဖ်ာ္ရည္စက္ထဲ ထည့္ေဖ်ာ္ကာ ေသာက္သံုးေလ့ ရွိၾကတာျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီလို ပံုစံမ်ိဳး အၿမဲတမ္းသံုးစြဲလွ်င္ ႏို႔ႏွင့္ သၾကားေၾကာင့္ ကယ္လိုရီေတြ တက္ျခင္း၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးျခင္း၊ ႏို႔ထဲမွ ျပည့္ဝဆီေတြ စားမိျခင္းျဖစ္ တတ္ေၾကာင္း သတိထားရပါမယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ေထာပတ္သီး ကို သူ႔အတိုင္း ဇြန္းႏွင့္ ေကာ္၍ စားျခင္းက စိတ္အခ်ရဆံုးပါပဲ။ ဒါမွမဟုတ္ ေထာပတ္သီး အသားေတြ ခ်ည္းသက္သက္ ႀကိတ္စက္ထဲ ထည့္ ေခ်ကာ အဲဒီေထာပတ္သီး အႏွစ္ထဲမွာ သခြားသီးအေခ်ာင္းမ်ား၊ မုန္လာဥနီ အေခ်ာင္းမ်ားႏွစ္၍ စားျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေထာပတ္သီးကို ဟင္းခ်ိဳရည္ အျဖစ္ ခပ္ေသာက္ႏိုင္ပါေသးတယ္။ ဒီေလာက္ဆိုရင္ ေထာပတ္သီး ႏွင့္ ပတ္သက္၍ လံုေလာက္ၿပီ ထင္ပါတယ္။
ေဒါက္တာအယ္ဒီတာ
photo copy from google search
credit to >>Health Digest
ေထာပတ္သီးရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳး ေတြကေတာ့ အမ်ားႀကီးပါပဲ။ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္လို သူတိုင္း ေထာပတ္ သီးလို အသီးမ်ိဳးကို ပံုမွန္စားေပးရင္ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ သူ႔ရဲ႕ က်န္းမာေရး ဆိုင္ရာ အက်ိဳးေက်းဇူး ေတြကလည္း အံ့ဩစရာ ေကာင္းလွပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ေထာပတ္သီးဟာ Berry ဘယ္ရီလို႔ေခၚေသာ သစ္သီး မိသားစုမွ ဆင္းသက္လာသည့္ မ်ိဳး ႏြယ္ဝင္ သစ္သီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာေတာ့ ေထာပတ္ သီးလို႔ ေခၚၾကျခင္းရဲ႕အေၾကာင္းရင္း က မွည့္၍ ေပ်ာ့ေနေသာ ေထာပတ္သီး အသားမ်ားဟာ ကိုင္တြယ္ထိေတြ႕ ၾကည့္လိုက္ရင္ ႏြားႏို႔မွ ထုတ္လုပ္ထား ေသာ ေထာပတ္ကဲ့သို႔ ႏူးညံ့သည့္ အသားမ်ိဳး (Texture) မို႔လို႔ ေထာပတ္နဲ႔တူလို႔ ေထာပတ္သီးလို႔ အမည္ေပးထားဟန္ တူပါတယ္။ အဂၤလိပ္ဘာသာအားျဖင့္ Avocado လို႔ေခၚပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ကလည္း ေထာပတ္သီးရဲ႕အေပၚအေရခြံအေရာင္ ပံုသဏၭာန္နဲ႔ သစ္ေတာ္သီးပံုသဏၭာန္ ျဖစ္ေနတဲ့အတြက္ မိေက်ာင္းသစ္ေတာ္ Alligator Pear လို႔လည္း ေခၚၾက တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ ေထာပတ္သီးရဲ႕ အာနိသင္ေတြ ကေတာ့-
(၁) ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ေပးျခင္း
ေထာပတ္သီးထဲမွာ ပါဝင္ေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ားအခ်ိဳ႕က ကင္ဆာ ကလာပ္စည္းမ်ားကို ဖ်က္ဆီးပစ္ႏိုင္ ေၾကာင္း၊ က်န္းမာေနေသာ ကလာပ္ စည္းမ်ားကိုလည္းထိခိုက္မႈမရွိေၾကာင္း၊ ထို႔ေၾကာင့္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ၊ ခံတြင္း ကင္ဆာတို႔ကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္းရွိ ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေထာပတ္သီးမွ ထြက္ရွိ လာေသာ အဆီက Oleic Acid ပါဝင္မႈမ်ားၿပီး၊ ၄င္းက ရင္သားကင္ ဆာမျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပး ႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေထာပတ္သီးသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
(၂) ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ ျဖစ္နုိင္ေျခ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း
ေထာပတ္သီးတစ္ခြက္စာထဲမွာ လူတစ္ေယာက္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္ ေသာ Folate ေဖာလိတ္အမည္ရွိ ဗီတာမင္ B တစ္မ်ိဳး ၂၃ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ေဖာလိတ္ က ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါမျဖစ္ ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေထာပတ္သီးထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ Mono မျပည့္ဝဆီႏွင့္ ဗီတာမင္ E, Glutathione စသည္တို႔ ကလည္း ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အားေပးျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၃) ေသြးတြင္းအဆီဓါတ္ က်ဆင္းေစသည္
ေထာပတ္သီးထဲမွာ ဘီတာဆိုက္ စတီေရာဟုေခၚေသာ ဓာတုပစၥည္း မ်ားက ကိုလက္စထေရာလ္ပမာဏ ကို က်ဆင္းေစပါတယ္။ ေထာပတ္သီး တစ္ပတ္ခန္႔စားၿပီးလွ်င္ ကိုလက္စထ ေရာလ္ပမာဏ ၁၇ ရာခိုင္ႏႈန္းထိ က်ဆင္းသြားေစႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိ ထားရပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာလ္ နည္းတာႏွင့္အမွ် ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခအခြင့္အလမ္း နည္း သြားေစပါတယ္။
(၄) ေလျဖတ္ျခင္းကို ကာကြယ္ျခင္း
ေထာပတ္သီးထဲမွာပါတဲ့ ေဖာလိတ္က ေလမျဖတ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
(၅) အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကို ေႏွးေကြးေစျခင္း
Glutathione လို႔ေခၚတဲ့ အင္တီ ေအာက္စီးဒင့္ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့ အတြက္ အဲဒီပစၥည္းက အသက္အရြယ္ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ေႏွးေကြးေအာင္ လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ အသက္အရြယ္ခ်င္းအတူတူ ပိုၿပီးႏုပ်ိဳ ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ႏွလံုးေရာဂါ ႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါတို႔ကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္ပါေသးတယ္။
(၆) ဗီတာမင္ C,E ႏွင့္ K ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ျခင္း
ဗီတာမင္ C ႏွင့္ E ၾကြယ္ဝ ေသာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ဓာတ္ တိုးျခင္းျဖစ္စဥ္မ်ား မျဖစ္ေအာင္ တားဆီးေပးပါတယ္။ ဗီတာမင္ K က ေသြးခဲရာမွာ ကူညီေပးပါတယ္။
(၇) အာဟာရစုပ္ယူမွု ပိုေကာင္းေစျခင္း
ကာ႐ိုတင္ႏြိဳက္လို႔ေခၚတဲ့ ပစၥည္း ေတြ ပါဝင္တဲ့အတြက္ အဆီတြင္ ေပ်ာ္ဝင္လြယ္ေသာ အာဟာရဓာတ္ မ်ား စုပ္ယူမႈ ပိုေကာင္းေစပါတယ္။ ေထာပတ္သီးအခြံႏွင့္ ကပ္လ်က္ အစိမ္းရင့္ေရာင္ရွိေသာအပိုင္းမွာ အမ်ားဆံုးပါဝင္ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ေထာပတ္သီးအခြံသင္တဲ့အခါ အဲဒီ အစိမ္းရင့္ေရာင္အပိုင္းေတြ လႊင့္ပစ္တဲ့ အထဲပါမသြားေအာင္ ဂ႐ုစိုက္၍ လွီးပါ။
(၈) ေထာပတ္သီး ဘယ္လိုစားမလဲ
ေထာပတ္သီးကို စားတဲ့နည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတဲ့အနက္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ စားသံုးနည္းမ်ားကို သိထားဖို႔ အေရးႀကီးပါတယ္။ ေဒါက္တာအယ္ဒီတာ တို႔ႏိုင္ငံတြင္ အမ်ားစုကေတာ့ ေထာပတ္သီးကို အသားေတြျခစ္ယူ၊ ႏို႔၊ သၾကားတို႔ျဖင့္ ေဖ်ာ္ရည္စက္ထဲ ထည့္ေဖ်ာ္ကာ ေသာက္သံုးေလ့ ရွိၾကတာျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီလို ပံုစံမ်ိဳး အၿမဲတမ္းသံုးစြဲလွ်င္ ႏို႔ႏွင့္ သၾကားေၾကာင့္ ကယ္လိုရီေတြ တက္ျခင္း၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးျခင္း၊ ႏို႔ထဲမွ ျပည့္ဝဆီေတြ စားမိျခင္းျဖစ္ တတ္ေၾကာင္း သတိထားရပါမယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ေထာပတ္သီး ကို သူ႔အတိုင္း ဇြန္းႏွင့္ ေကာ္၍ စားျခင္းက စိတ္အခ်ရဆံုးပါပဲ။ ဒါမွမဟုတ္ ေထာပတ္သီး အသားေတြ ခ်ည္းသက္သက္ ႀကိတ္စက္ထဲ ထည့္ ေခ်ကာ အဲဒီေထာပတ္သီး အႏွစ္ထဲမွာ သခြားသီးအေခ်ာင္းမ်ား၊ မုန္လာဥနီ အေခ်ာင္းမ်ားႏွစ္၍ စားျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေထာပတ္သီးကို ဟင္းခ်ိဳရည္ အျဖစ္ ခပ္ေသာက္ႏိုင္ပါေသးတယ္။ ဒီေလာက္ဆိုရင္ ေထာပတ္သီး ႏွင့္ ပတ္သက္၍ လံုေလာက္ၿပီ ထင္ပါတယ္။
ေဒါက္တာအယ္ဒီတာ
photo copy from google search
credit to >>Health Digest
No comments:
Post a Comment