by #ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)January 9, 2014 at 2:21am
ဆယ္ေက်ာ္သက္ တစ္ေယာက္လုိ အသားအေရ စိုျပည္၀င္းပ လွပမွုေတြကို ပိုင္ဆုိင္ႏိုင္ဖုိ႔ သင့္ရဲ႕ ေန႔စဥ္ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ေအာက္ပါတုိ႔ကုိ ပါ၀င္ေအာင္ စားေပးပါ။
အေရျပားၾကည္လင္ေအာင္ မုန္ညင္းထုပ္ စားပါ
မုန္ညင္းထုပ္ကေန မုန္ညင္းရြက္ ေျခာက္ရြက္ ေလာက္စားေပးပါ။ ဗီတာမင္ေအ ၁၀ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းပါဝင္ၿပီး သင့္အေရျပားမွာ ဆဲလ္အသစ္ ျဖစ္ေပၚေစကာ ႏုပ်ိဳေစပါတယ္။ မုန္ညင္းရြက္မွာပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္က အေရျပားကို ၾကည္လင္ေစၿပီး ေသြးတြင္း ေအာက္ဆီဂ်င္ သယ္ေဆာင္ တာကိုပိုမို ေကာင္းေစပါတယ္။ မၾကာေသးမီက ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ သုေတ သနေတြအရ မုန္ညင္းရြက္က ေသြးေၾကာေတြကို ေထာက္ပံ့ေပးေနတဲ့ ပရိုတင္းေတြရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းေစတာေၾကာင့္ ေျခေထာက္ ေသြးျပန္ေၾကာ ေရာင္တာကို မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး ပါတယ္။
ေနေလာင္ျခင္းကို ကာကြယ္ရန္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး စားပါ
အနီေရာင္ လိုင္ကိုဖင္းဓာတ္ရွိတဲ့ သီးႏွံေတြ စားသံုးတာက သင့္အသားအေရကို ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ ေျပာင္းလဲမႈေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ ပါတယ္။ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ျကြယ္ဝတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေန႔စဥ္သံုးလေလာက္ ဆက္တိုက္စားေပး မယ္ဆိုရင္ ေနေလာင္တာကို ၂၅ ရာခိုင္ ႏႈန္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးမွာပါတဲ့ လိုင္ကိုဖင္းဓာတ္က ႏွလံုး ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခကို အမ်ိဳးသမီးေတြ မွာ ၃၄ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ဆိုထားပါတယ္။
အေရးေၾကာင္းမ်ား ကင္းစင္ေစရန္ ပဲပိစပ္ စားပါ
အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ အသက္ ၃၀ ေက်ာ္ ၄၀ ဝန္းက်င္ေလာက္ေရာက္လာ တဲ့အခါ ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ အေရးေၾကာင္း ေတြနဲ႔ အသားအေရ ေလ်ာ့တြဲတာေတြ ကို Aglycone လို႔ လူသိမ်ားတဲ့ Isoflavone အမ်ားအျပားပါဝင္တဲ့ ပဲပိစပ္စား ၿပီး ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါတင္မကေသး ပါဘူး။ ပဲပိစပ္စားသံုးေပးပါက အမ်ိဳး သမီးမ်ားမွာ ျဖစ္ပြားတတ္တဲ့ သားအိမ္ ကင္ဆာ၊ သားဥအိမ္ကင္ဆာ၊ ဆီးခ်ိဳေသြး ခ်ိဳေရာဂါနဲ႔ ရင္သားကင္ဆာ ေတြျဖစ္ပြားတာကို ကာကြယ္ေပးေၾကာင္း သုေတသန စာတမ္းေတြ ထြက္ရွိၿပီး ျဖစ္ပါတယ္။
အသားအေရတင္းရင္းေစရန္ စေတာ္ဘယ္ရီသီး စားပါ
ဗီတာမင္စီက အစြမ္းထက္ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္အာနိသင္ျဖစ္တာေၾကာင့္ သင့္အသားအေရကို ႏူးညံ့ေခ်ာမြတ္ေစၿပီး တင္းတင္းရင္းရင္းျဖစ္ကာ လွပေစပါတယ္။ ဗီတာမင္စီဓာတ္ကို စေတာ္ဘယ္ရီသီး ကေန အျပည့္အဝ ရရွိေစပါတယ္။ အသား အေရေျခာက္ေသြ႕ၿပီး အေရးေၾကာင္း ေတြ ျဖစ္ေပၚေနတဲ့ အသက္၄၀ေက်ာ္ အမ်ိဳးသမီးေတြအေနနဲ႔ ဗီတာမင္စီဓာတ္ ျကြယ္ဝတဲ့ စေတာ္ဘယ္ရီသီးကို အေလး ထားၿပီး စားသံုးသင့္ပါတယ္။ စေတာ္ဘယ္ ရီသီးမွာပါဝင္တဲ့ Ellagic acid က ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ က်ံဳ႕ႏိုင္ဆန္႔ႏိုင္တဲ့ အေရျပားေတြကို ထိန္းသိမ္းေပးတာေၾကာင့္ အသက္အရြယ္ ေၾကာင့္ျဖစ္လာတဲ့ အသားအေရ ေလ်ာ့တြဲက်တာကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။
အေရျပားကင္ဆာကိိုု ကာကြယ္ရန္ ပန္းသီးစားပါ
ပန္းသီးအခြံမွာပါရွိတဲ့ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ဓာတ္ Quercetin ကေနေရာင္ ျခည္မွာပါဝင္တဲ့ UVB ေၾကာင့္ အေရ ျပားကင္ဆာျဖစ္တာကို ကာကြယ္ေပးပါ တယ္။ ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ိဳးသမီးသံုးေသာင္း ေက်ာ္ကို ေလ့လာခဲ့တဲ့ သုေတသနတစ္ ခုက တစ္ပတ္ကို ပန္းသီးတစ္လံုး သို႔မ ဟုတ္ ႏွစ္လံုးကို တစ္ႏွစ္ၾကာေအာင္ စား ေပးပါက ႏွလံုးေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုး ႏိုင္မႈကို ၁၅ ရာခိုင္ႏႈန္းေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္ လို႔ ဆိုထားပါတယ္။
အစက္အေျပာက္ေတြ ကင္းစင္ေစရန္ ၾကက္ဥ စားပါ
lutein နဲ႔ Zeasanthin အင္တီ ေအာက္ဆီဒင့္ႏွစ္မ်ိဳးပါဝင္တဲ့ ၾကက္ဥက ေနေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚတဲ့ မ်က္ႏွာေပၚက အေရးေၾကာင္းေတြ၊အစက္အေျပာက္ေတြနဲ႔ အေရျပားကင္ဆာျဖစ္ ေပၚတာကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အေရျပားကို ႏူးညံ့စိုျပည္ေစပါတယ္။ မ်က္စိျမင္လႊာကို အလင္းေရာင္ေတြေၾကာင့္ ပ်က္စီးတာကိုလည္း ကာကြယ္ေပးတာေၾကာင့္ အသက္ ၄၀ ေက်ာ္ လာတဲ့အခါ တစ္ေန႔ ၾကက္ဥ တစ္လံုး မျဖစ္မေန စားသံုးေပးဖို႔ လိုလာပါတယ္။
အသားအေရ စိုေျပဝင္းပေစရန္ အေစ့အဆံ စားပါ
အေစ့အဆန္ေတြကို alpha-lino-lenic acid နဲ႔ Omega-3 အဆီေတြ သိုေလွာင္ထားတဲ့ စတိုတစ္ခုလို႔ တင္စား ႏိုင္ပါတယ္။သင့္အသားအေရ စိုေျပဝင္းပ ေစဖို႔ စားတဲ့အစားအစာထဲမွာ မပါမျဖစ္ စားသံုးေပးဖို႔ လိုပါတယ္။ ဒါအျပင္ အေစ့ အဆန္ေတြမွာပါတဲ့ Melatonin က သင့္ ကို ေကာင္းစြာအိပ္စက္ ႏိုင္ေစပါတယ္။
အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ဆန္႔က်င္ရန္ အုတ္ဂ်ံဳ စားပါ
အသက္အရြယ္ရလာတဲ့အခါ ခႏၶာကိုယ္မွာ အိုမင္းေစတဲ့ ဓာတ္တိုးမႈေတြကို ဆန္႔က်င္ေပးတဲ့ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ဓာတ္ေတြကို ပိုမိုလိုအပ္ပါတယ္။ ဂ်ံဳနဲ႔လုပ္တဲ့ ေပါင္မုန္႔၊ ေကြကာေတြမွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔ က်င္ဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ဓာတ္ေတြကို အစားအေသာက္ကေန ျပန္လည္ ျဖည့္ေပးႏိုင္ဖို႔ သင့္နံနက္စာမွာ အုတ္ဂ်ံဳပါဝင္ ေအာင္စားဖို႔ လိုပါတယ္။
ပန္းႏြယ္ေလး(ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)
By Good Health
photo copy from google search
ဆယ္ေက်ာ္သက္ တစ္ေယာက္လုိ အသားအေရ စိုျပည္၀င္းပ လွပမွုေတြကို ပိုင္ဆုိင္ႏိုင္ဖုိ႔ သင့္ရဲ႕ ေန႔စဥ္ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ေအာက္ပါတုိ႔ကုိ ပါ၀င္ေအာင္ စားေပးပါ။
အေရျပားၾကည္လင္ေအာင္ မုန္ညင္းထုပ္ စားပါ
မုန္ညင္းထုပ္ကေန မုန္ညင္းရြက္ ေျခာက္ရြက္ ေလာက္စားေပးပါ။ ဗီတာမင္ေအ ၁၀ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းပါဝင္ၿပီး သင့္အေရျပားမွာ ဆဲလ္အသစ္ ျဖစ္ေပၚေစကာ ႏုပ်ိဳေစပါတယ္။ မုန္ညင္းရြက္မွာပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္က အေရျပားကို ၾကည္လင္ေစၿပီး ေသြးတြင္း ေအာက္ဆီဂ်င္ သယ္ေဆာင္ တာကိုပိုမို ေကာင္းေစပါတယ္။ မၾကာေသးမီက ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ သုေတ သနေတြအရ မုန္ညင္းရြက္က ေသြးေၾကာေတြကို ေထာက္ပံ့ေပးေနတဲ့ ပရိုတင္းေတြရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းေစတာေၾကာင့္ ေျခေထာက္ ေသြးျပန္ေၾကာ ေရာင္တာကို မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး ပါတယ္။
ေနေလာင္ျခင္းကို ကာကြယ္ရန္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး စားပါ
အနီေရာင္ လိုင္ကိုဖင္းဓာတ္ရွိတဲ့ သီးႏွံေတြ စားသံုးတာက သင့္အသားအေရကို ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ ေျပာင္းလဲမႈေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ ပါတယ္။ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ျကြယ္ဝတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေန႔စဥ္သံုးလေလာက္ ဆက္တိုက္စားေပး မယ္ဆိုရင္ ေနေလာင္တာကို ၂၅ ရာခိုင္ ႏႈန္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးမွာပါတဲ့ လိုင္ကိုဖင္းဓာတ္က ႏွလံုး ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခကို အမ်ိဳးသမီးေတြ မွာ ၃၄ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ဆိုထားပါတယ္။
အေရးေၾကာင္းမ်ား ကင္းစင္ေစရန္ ပဲပိစပ္ စားပါ
အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ အသက္ ၃၀ ေက်ာ္ ၄၀ ဝန္းက်င္ေလာက္ေရာက္လာ တဲ့အခါ ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ အေရးေၾကာင္း ေတြနဲ႔ အသားအေရ ေလ်ာ့တြဲတာေတြ ကို Aglycone လို႔ လူသိမ်ားတဲ့ Isoflavone အမ်ားအျပားပါဝင္တဲ့ ပဲပိစပ္စား ၿပီး ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါတင္မကေသး ပါဘူး။ ပဲပိစပ္စားသံုးေပးပါက အမ်ိဳး သမီးမ်ားမွာ ျဖစ္ပြားတတ္တဲ့ သားအိမ္ ကင္ဆာ၊ သားဥအိမ္ကင္ဆာ၊ ဆီးခ်ိဳေသြး ခ်ိဳေရာဂါနဲ႔ ရင္သားကင္ဆာ ေတြျဖစ္ပြားတာကို ကာကြယ္ေပးေၾကာင္း သုေတသန စာတမ္းေတြ ထြက္ရွိၿပီး ျဖစ္ပါတယ္။
အသားအေရတင္းရင္းေစရန္ စေတာ္ဘယ္ရီသီး စားပါ
ဗီတာမင္စီက အစြမ္းထက္ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္အာနိသင္ျဖစ္တာေၾကာင့္ သင့္အသားအေရကို ႏူးညံ့ေခ်ာမြတ္ေစၿပီး တင္းတင္းရင္းရင္းျဖစ္ကာ လွပေစပါတယ္။ ဗီတာမင္စီဓာတ္ကို စေတာ္ဘယ္ရီသီး ကေန အျပည့္အဝ ရရွိေစပါတယ္။ အသား အေရေျခာက္ေသြ႕ၿပီး အေရးေၾကာင္း ေတြ ျဖစ္ေပၚေနတဲ့ အသက္၄၀ေက်ာ္ အမ်ိဳးသမီးေတြအေနနဲ႔ ဗီတာမင္စီဓာတ္ ျကြယ္ဝတဲ့ စေတာ္ဘယ္ရီသီးကို အေလး ထားၿပီး စားသံုးသင့္ပါတယ္။ စေတာ္ဘယ္ ရီသီးမွာပါဝင္တဲ့ Ellagic acid က ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ က်ံဳ႕ႏိုင္ဆန္႔ႏိုင္တဲ့ အေရျပားေတြကို ထိန္းသိမ္းေပးတာေၾကာင့္ အသက္အရြယ္ ေၾကာင့္ျဖစ္လာတဲ့ အသားအေရ ေလ်ာ့တြဲက်တာကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။
အေရျပားကင္ဆာကိိုု ကာကြယ္ရန္ ပန္းသီးစားပါ
ပန္းသီးအခြံမွာပါရွိတဲ့ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ဓာတ္ Quercetin ကေနေရာင္ ျခည္မွာပါဝင္တဲ့ UVB ေၾကာင့္ အေရ ျပားကင္ဆာျဖစ္တာကို ကာကြယ္ေပးပါ တယ္။ ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ိဳးသမီးသံုးေသာင္း ေက်ာ္ကို ေလ့လာခဲ့တဲ့ သုေတသနတစ္ ခုက တစ္ပတ္ကို ပန္းသီးတစ္လံုး သို႔မ ဟုတ္ ႏွစ္လံုးကို တစ္ႏွစ္ၾကာေအာင္ စား ေပးပါက ႏွလံုးေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုး ႏိုင္မႈကို ၁၅ ရာခိုင္ႏႈန္းေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္ လို႔ ဆိုထားပါတယ္။
အစက္အေျပာက္ေတြ ကင္းစင္ေစရန္ ၾကက္ဥ စားပါ
lutein နဲ႔ Zeasanthin အင္တီ ေအာက္ဆီဒင့္ႏွစ္မ်ိဳးပါဝင္တဲ့ ၾကက္ဥက ေနေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚတဲ့ မ်က္ႏွာေပၚက အေရးေၾကာင္းေတြ၊အစက္အေျပာက္ေတြနဲ႔ အေရျပားကင္ဆာျဖစ္ ေပၚတာကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အေရျပားကို ႏူးညံ့စိုျပည္ေစပါတယ္။ မ်က္စိျမင္လႊာကို အလင္းေရာင္ေတြေၾကာင့္ ပ်က္စီးတာကိုလည္း ကာကြယ္ေပးတာေၾကာင့္ အသက္ ၄၀ ေက်ာ္ လာတဲ့အခါ တစ္ေန႔ ၾကက္ဥ တစ္လံုး မျဖစ္မေန စားသံုးေပးဖို႔ လိုလာပါတယ္။
အသားအေရ စိုေျပဝင္းပေစရန္ အေစ့အဆံ စားပါ
အေစ့အဆန္ေတြကို alpha-lino-lenic acid နဲ႔ Omega-3 အဆီေတြ သိုေလွာင္ထားတဲ့ စတိုတစ္ခုလို႔ တင္စား ႏိုင္ပါတယ္။သင့္အသားအေရ စိုေျပဝင္းပ ေစဖို႔ စားတဲ့အစားအစာထဲမွာ မပါမျဖစ္ စားသံုးေပးဖို႔ လိုပါတယ္။ ဒါအျပင္ အေစ့ အဆန္ေတြမွာပါတဲ့ Melatonin က သင့္ ကို ေကာင္းစြာအိပ္စက္ ႏိုင္ေစပါတယ္။
အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ဆန္႔က်င္ရန္ အုတ္ဂ်ံဳ စားပါ
အသက္အရြယ္ရလာတဲ့အခါ ခႏၶာကိုယ္မွာ အိုမင္းေစတဲ့ ဓာတ္တိုးမႈေတြကို ဆန္႔က်င္ေပးတဲ့ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ဓာတ္ေတြကို ပိုမိုလိုအပ္ပါတယ္။ ဂ်ံဳနဲ႔လုပ္တဲ့ ေပါင္မုန္႔၊ ေကြကာေတြမွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔ က်င္ဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ဓာတ္ေတြကို အစားအေသာက္ကေန ျပန္လည္ ျဖည့္ေပးႏိုင္ဖို႔ သင့္နံနက္စာမွာ အုတ္ဂ်ံဳပါဝင္ ေအာင္စားဖို႔ လိုပါတယ္။
ပန္းႏြယ္ေလး(ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)
By Good Health
photo copy from google search
No comments:
Post a Comment